BEKIÁLTÁS: Dúl a magyar maszkháború

Ha szabadságharcos vagy, ne légy vétkes mások halálában saját kényelmedért küzdve!

maszkok02.jpgA járványos időszakban a maszkviselés ellen ágálókat kétszer is legazembereztem az elmúlt napokban, a Facebookon. Az egyikben azoknak mentem neki, akik a védőeszköz hordásának megtagadását azzal indokolják, hogy szabadságunk utolsó darabjaiért harcolnak. Szerintük, helyettem is. A másikban arra kértem a maszkelleneseket: helyezzenek letétbe hiteles nyilatkozatot arról, hogy szervezetük ellenáll a más emberek által kilélegzett mindennemű baktériumnak, vírusnak, miegymásnak. Ezért hozzájárulnak ahhoz, hogy esetleges kórházi operációjuk esetén, se az operáló orvos, se az asszisztencia ne viseljen maszkot. Ugyanis nem tűrhetik, hogy a műtétet végzők akár órákon keresztül is hordják azt a védőeszközt, aminek használatát ők maguk akár tíz-húsz percen át is szabadságuk korlátozásaként, sőt az életükre törésként élik meg. Mindkét esetben azzal érveltem:

ha csak egy százalék esély van arra, hogy valaki elkerülheti egy maszkkal egy másik ember megfertőzését, de nem ezt teszi, akkor az nem szabadsághős az én szememben, hanem gazember.

Több kommentben, sőt külön megkeresésben kaptam ezért hideget-meleget. Egyikük azzal feddett meg, hogy senkit nem nevezhetek gazembernek, mert tagadja ezt a szerinte maszkolós őrületet. De igen, gazembernek tartom – válaszoltam nem egy levelezőmnek. Aki szándékosan felvállalja, hogy megfertőz másokat, miközben a világ szakértő orvosainak 99 százaléka azt mondja, hogy maszkot kell viselni, ha ezekben a vészterhes időkben közösségben tartózkodik valaki, ráadásul a műtéti gyakorlat azt bizonyítja, hogy a maszk visszatart bacilusokat, ezért a maszktagadó is elvárja, hogy ha műtőasztalra kerül, az egészségügyi személyzet az ő életét maszkviseléssel is védje, de mégsem vállal egy pici kényelmetlenséget mások esetleges súlyos szövődményekkel járó betegségének, sőt halálának elkerülése érdekében, az az én szememben büntetendő gazember. Ebben egyetértek az Orbán Viktor által vezetett kormány, illetve a Karácsony Gergely által irányított fővárosi közgyűlés döntéseivel.

A nekem többek által többféle platformon küldözgetett cikkekben, kommentekben, gyakran azonosíthatatlan szerzők rendszeresen azzal foglalkoznak, hogy a maszkot viselők önmaguktól fertőződnek meg. Azon túl, hogy van ebben az állításban egyfajta képtelenség, számomra érthetetlen, az így érvelők miért nem gondolnak arra, hogy az esetenként 10-20 perces időközönként használt maszkot is kellene mosni, fertőtleníteni vagy ha egyszer használatos, hát egyszer használni. De a lényeg, hogy

ez az érvelés is a legpimaszabb módon figyelmen kívül hagyja mások védelmét.

És mi van a japánokkal, meg más ázsiaiakkal? – kérdeztem egy helyen. Ők évszázadok óta nagy népsűrűségben élnek, s hogy a fertőzéseket elkerüljék, nem fognak kezet egymással, hanem meghajolva, kéztartással üdvözölnek másokat. Többségük korábban is maszkot hordott a zsúfolt nagyvárosok utcáin, meg a járműveken. Persze, az interneten egymást hülyítő, botcsinálta, gyakran még helyesen írni sem tudó virológusok szerint, az ázsiaiak mind ostobák azokkal a véleményüket nyilvánosan vállaló orvosokkal, járványügyi szakemberekkel együtt, akik könyörögnek, hogy vegyük fel az eszközt, s maguk is hordják azt.

Hetente egyszer-kétszer még ezekben az időkben is kénytelen vagyok autóbuszra, villamosra, metróra ülni Budapesten. Emberi roncsok tömegei lepik el a járműveket, az aluljárókat. Amit pedig a Blahán a metróbejárati jegyellenőrök maszkhordás címén művelnek, külön írást érdemelne, beleértve azt is, hogyan engedik rá a mozgólépcsőre a védőeszközt nem viselőket. Talán érdemes lenne egy kirándulást tenni – jegyeztem meg egyik szülőfalubeli ismerősömnek, s elvegyülni egyszer a vidékről, meg a közel külföldről a fővárost ellepő nyomorultak között, nem csak a Hauszmann-program részeként fenemód túlárazva újjáépített kivagyi palotákat, meg az ürességtől kongó stadionokat megnézni!

Két héten belül kétszer találkoztam olyan nyomorult fiatalemberrel, aki a taknyát szétkente a villamos, illetve a kisföldalatti fogantyúin. Miután leállították a drogprogramokat, alig van olyan 4-es, 6-os villamos járat, amelyiken ne ülne egy bedrogozott, magát összevizelt, mosdatlanságtól bűzlő szerencsétlen. De akik nem ilyenek, azok általános viselkedéskultúrája is rohamosan romlik, sőt züllik az utóbbi években, s ez Budapest belső részeiben töményen érzékelhető. Mindinkább nő a társadalom már ma is egyharmadnyi, roncsolt részének aránya.

Mert a többségnek nem elég a jövedelme a tisztes megélhetésre. Mert az oktatás szegregál, képtelen a sokak esetében civilizálatlan családi viszonyok hatását ellensúlyozni. Mert az iskolákba, az egészségügyi és a szociális ellátó rendszerbe egyre kevésbé jut képzett szakember, s aki még ott van, azt is túlterhelik szégyenletesen alacsony fizetések mellett. És ez az egész azokat is veszélyezteti előbb-utóbb, akik ma még azt hiszik, hogy ők a nyertesek közé tartoznak.

A társadalmi szolidaritás hiányát, ami a maszk elleni ellenkezésben is megtestesül, mindannyian meg fogjuk fizetni.

A miniszterelnök és a környezetében lévők is, akik korábban a lehető legrosszabb példát adva tüntetően nem viselték a maszkot, illetve miközben arról beszéltek, hogy ne menjünk a horvát tengerpartra, ők mégis az Adrián üdültek olyan körülmények között, amelyek miatt azonnal megbuknának egy olyan országban, ahol az újgazdagok és a mások kárára ügyeskedésben verhetetlen tömegek nem kacsintanának össze velük cinkosan, mint nálunk.

Komolyan kellene végre venni az idős otthonokban hirtelen megsokasodott haláleseteket, a tömegsírokat Olaszországban, Brazíliában, a hűtőkamionokat a halottakkal az USA-ban! New Yorkban élő ismerősöm baráti körében is volt már haláleset. A budapesti fodrásznőm remeg, mert kuncsaftjai és a tágabb környezetében élők közül többen megfertőződtek. Lányának ismerőse, egy 18 éves lány egyelőre mozgásképtelen. Mindent egybe vetve, mindenkit arra kérek, ne pazaroljuk erre az értelmetlen vitára az időnket! Én hordom a maszkot a boltban, a buszon, a metrón, mert másokat akarok védeni. Ennyi! Aki még egyszer azt állítja, hogy emiatt hülye vagyok, mert részt veszek ebben az őrületben, azt törlöm az ismerősök közül, mert szerintem nem csak hogy embertelenségére keres kibúvókat, de az időmet is rabolja.#