945. BEKIÁLTÁS: Karácsony a szócsatában

Az ellenzék még arra sem volt képes, hogy egy ellennyelvet hozzon létre.

karacsony2021-11-25varbusz.jpg

„Budapesti ellenzéki országgyűlési képviselőkkel és képviselőjelöltekkel ma a Karmelita kolostor elé vittük a kormánynak járó pótdíjelismervényt, hiszen továbbra is tartoznak a fővárosi közösségi közlekedés 12 milliárd forintos rájuk eső részével” – olvasom Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán a november 25-ei bejegyzést. És mindjárt két kezembe is temetném a fejem, mert

mit várják én ezektől az ellenzékiektől, s a velük tartó médiumok munkatársaitól, ha tizenkét éve nem jöttek rá, hogy legalább a nyelvért folyó csatát meg kellene nyerni.

Mi több, nem hogy a megnyerésén gondolkodtak volna, jószerével még azt sem vették észre, hogy e téren is folyik a harc. Gyakorlatilag mindent mindig azzal a kifejezéssel neveztek és neveznek meg, amit a Fidesz propagandistái azért találtak ki, hogy befolyásolják a tömegeket.

A konkrétumnál maradva, ahova Karácsony és maroknyi csoportja vonult csütörtökön, nem kolostor, csak a MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Kolostorként mindössze néhány évig használták, de leginkább színházként működött. Mit ne mondjak? A hely mostani szelleme ehhez áll közelebb, bár egy teátrumban tisztességesebb befolyásolás folyik. Ott sosem akarják elhitetni a nagyérdeművel, hogy az illúziókeltés és a teatralitás maga a realitás.

Az a szemfényvesztés, ami a „nemzeti NEM együttműködés rendszeré”-t, tehát az „NNER”-t jellemzi, nagyon is valóságos. Ezen belül az a szómágia szintén, amivel sikeresen mossák át a választók agyát immár több mint egy évtizede. Gondoljunk arra, hány meg hány éven át beszélt „közmédiá”-ról az ellenzék, ahelyett, hogy „állami”, sőt „pártállami médiá”-t mondott volna! De akkor is „CSOK”-ot, „családi otthonteremtési kedvezmény”-t említenek, ha bírálják a rendszert, ahelyett, hogy „TECSOK”-ról, „tehetős családok otthonteremtési kedvezményé”-ről, vagy valami ilyesmiről szólnának.

Folytathatnám a sort a „nyugdíjprémium”-mal és társaival, a „polgár” kifejezés kisajátításával, majd ejtésével, a „haza” fogalmának a kirekesztés szolgálatába állításával, a gyűlöletkeltésre használt „békemenet”-tel, a „menedékkérő” helyett a „migráns” bevezetésével, s hozzá félelemkeltő tartalom kapcsolásával. S persze ezeknél rafináltabb tételek – „kommunistázás – komcsi”-zás, „liberálisozás – libsi”-zés, „balliberálisozás – ballibsizés”, sőt a „zsidózás”-t helyettesítő „sorosozás” – is megtalálhatók az orbáni újbeszéd szótárában.

Régebben – néhány hozzám hasonlóval együtt – már írtam erről, de mint Karácsony szóhasználata is mutatja, mindhiába. Az okát csak sejtem. Az egyik – a nagyrészt ismert újságírókból, rádiósokból, televíziósokból egyik napról a másikra ellenzéki kampánykommunikátorokká vedlett tanácsadók szakmai felkészületlensége. Az újságírás, a televíziós műsorvezetés, illetve a pr-tanácsadás ugyanis teljesen eltérő gondolkodásmódot feltételez. A másik – a kényelem, a lustaság.

Mert könnyebb átvenni a kormánypárt kidolgozott és nagy apparátussal bevezetett kifejezéseit még akkor is, ha ironikusan vagy elítélően akarnak szólni magának a tartalomnak a visszásságairól.

Ám éppen ezzel az ellenzék is részt vesz abban a manipulációban, ami ellen fellép vagy fellépnie kellene. És ez a kormányzati kommunikáció igazi csapdája, amit ellennyelv létrehozásával lehetett volna kikerülni. Mindenesetre ideje lenne legalább elkezdeni, ha komolyan gondolják a KORMÁNYZÁSI módszerváltást, amiből persze sosem lesz, egyelőre nem lehet (!) társadalmi-gazdasági rendszerváltás, miként a pongyola (?) fogalmaztással sugallják. Szó, ami szó, ez a csúsztatás már hozzájuk kötődik. Egyelőre még csak ez…#

CÍMKÉP: Karácsony Gergely csütörtökön még a BKK várbuszával érkezhetett a demonstrációra — A kormánynak az önkormányzatok, különösen a főváros elleni intézkedései most a tömegközlekedést sújthatják (Fotó forrása a főpolgármester honlapja)