991.BEKIÁLTÁS: Egy donyeci szakadár posztjai

Megkezdték a Donyec-medence lakóinak tömeges kimenekítését, bevonultatják a hadköteleseket.

donbaszadomanyok2_kemirovaportre.jpg

Az Ukrajnától elszakadó Luganszki (LNR) és a Donyecki Népköztársaság (DNR) irányítói arra számítanak, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közeljövőben támadást rendel el – nyilatkozta a két köztársaságot képviselő Gyenyisz Pusilin. Mint mondta: katonai erőik készen állnak a harcra, de az általuk ellenőrzött területeken a polgári lakosságot az a veszély fenyegeti, hogy kereszttűzbe kerül. Ezért február 18-tól, péntektől megszervezik főleg a nők, a gyerekek és az idősek tömeges evakuálását az Oroszországi Föderációba. (Kiegészítés: szombaton bevonulási parancsot kaptak a hadkötelesek.)  Az orosz államfő időközben utasította a kormányt, hogy a Rosztovi területre érkező minden menekültnek 10 ezer rubel gyorssegélyt folyósítsanak. Van hát abban valami sorszerű, hogy

az előző estén, február 17-én, csütörtökön talált rám az a Facebook-napló, amit az Ukrajna szakadár területén élő Elmira Kemirova írt az ottani keserves mindennapokról – oroszul.

Benne kézzel foghatóvá válnak a nyolc éve tartó háború hírei, melyek fölött talán sokan átsiklanak. Ha valaki lefelé görget az oldalon, a képeken főleg idős asszonyokat, majd gyerekeket is láthat segélycsomagokkal, melyek gyűjtésében részt vesz a blogger. Még lejjebb a csekély adományokat köszönik meg a nélkülözők, minthogy az ukrán állam immár nyolc éve nem fizet nyugdíjat az itt élő időseknek. Akik pedig fanyalognak ettől az egésztől, s mindenféléket öszehordanak a szakadárokról, gondoljanak arra: a Donyec-medence népe semmi többet nem kért az ukrajnai alkotmány értelmében, mint amit az erdélyi székelyek Romániában – autonómiát az országon belül!  Először egy február 2-ai bejegyzés részletét emelem ide:

„Egyszer már egyetlen táskába gyömöszöltem az egész életemet mindössze tíz perc alatt. Igen, srácok, amikor a házad mellett tankok mennek, egyetlen táskába belefér egy egész élet. Egyszer már bezártam az ajtót ebben a gyönyörű jelenben. Bár nem, nem is így volt. Kitaszigáltak onnan bennünket és becsapták maguk mögött az ajtót, és én sokáig álltam ott, homlokomat hozzászorítva. (…) Hazudnék, ha azt mondanám, nem térek vissza néha. Visszatérek, ülök összegörnyedve és nyüszítve zokogok. Nyolc éve látom, hogy élnek az emberek a frontvonalon. És ők sem akarnak semmit hallani a háborúról! Természetesen, azt mondhatja valaki erre: így próbálnak menekülni a valóság elől. De nem, srácok, ez a módja annak, hogy ne őrülj bele! Lesz-e háború? Lesz, de nem most. És nem Oroszország és Ukrajna között.”

Kemirova legfrissebb, fényképekkel illusztrált bejegyzése a luganszki területen lévő Nyikolajevka csütörtöki ágyúzásával foglalkozik:

„…a lövedék a ház mellett csapódott be, részben megrongálva az épület végét; szinte az egész házban nincs ablak. Ahogy mondani szokás, csak érezd a különbséget! És még hatalmas köszönet az LNR hadseregének az újabb lelőtt drónért, aminek az lett volna a feladata, hogy pontosítsa a célt a donyeci településen!”

Egy órával korábban ez került a naplóba:

„Máma lőnek, félelmes... – mondják a nagyanyók félénken megfordulva. És te állsz, és nem érted, miért van erre szükségük. Miért irtják a Donbászt már nyolcadik éve? Az öregeink miért nem vehetik meg maguknak az alapvető dolgokat? Ezen a télen miért nem tudják teljesen befűteni a házukat, s ezért régi nagykendőkbe burkolóznak? És valahol Kijevben és más nyugati országokban hittel játsszák a látszatháborút. És te állsz, és nem érted, hogy van ez? Ez a háború, reggel óta hallom a lövedék robbanásait... Ukrajna nyolcadik éve ágyúzza a köztársaságokat, és minek is nevezzük, vagy nem ez a háború? Hogyhogy!? Kérdezlek benneteket cinikus… emberek. Persze, az emberek helyett szeretnék más szót írni, de nem tehetem, mert még letilt a Facebook, és az öregeknek még annyi segítségük sem lesz, amiből legalább némi gyógyszert meg szenet vehetnek. Kedves barátaim, köszönet mindenkinek, akik szóval és tettel vagytok velünk. Köszönet a felbecsülhetetlen segítségért. Köszönet a nagylelkűségért és a jóságért! A tudat, hogy nem felejtettek el minket, sokat segít, hogy tovább éljünk!”

Az olvasók kommentjei a fenti szöveghez:

♦ Elakad a szavam, könnyeim peregnek.
♦ Rémálom. Valószínűleg le is fogom fordítani.
♦ Elmira, miért teszel fel ostoba kérdést: „Miért irtják…? Világos, hogy miért, mert a Donbász OROSZNAK nyilvánította magát, és harcol érte! Egyetlen bűnünk van, hogy oroszok vagyunk, Pravoszlávok! És ez századról századra ismétlődik. Így akár azt is kérdezhetnéd, miért feszítették keresztre Krisztust?
Nos, miért? Miért őrjöng mindenki habzó szájjal ordítva: Feszítsd meg Őt! Egyetlen bűn sincs rajta, még a halottakat is feltámasztotta! Ilyen a Donbász is. 
♦ Írni akartam valamit…, de nincs szavam, sem erőm, sem idegzetem hozzá. Elmira, mindennek eljön az ideje – csak ez nyugtat meg. 

A csütörtöki első poszt, lefelé görgetve, azon a napon a harmadik bejegyzés, a frontvonal túloldalán lévő óvoda falán ütött lyukról szól. Csakhogy a posztoló szerint:

„Egész felnőtt életemben közvetlenül az építészethez kötődő emberként kijelentem, hogy ezt a lyukat kézzel, kéziszerszámmal verték ki. Az ablakokon az üveg sem tört be, mellette – ez egy komplett cirkusz, fel sem foghatom, szóval az érthetőség kedvéért – hol van a külső fal vakolata, hol a kőgyapot szigetelőanyag darabjai? Nyilván az óvodavezető mondta, hogy ne csináljanak nagy rendetlenséget. A mennyezet és a fal között egy repedés sincs, s legvégül, Uraim, hol a lövedék? A röppályából ítélve ki kellene állnia a padlóból, vagy a téglahalom közelében kellene feküdnie. No és még valami, Uraim! Az LNR-önkéntesek legközelebbi állása innen 18 és fél kilométerre van. Mondják csak meg, mivel lőttek onnan idáig?!!! Nos, így születnek a hamisítványok, Zelenszkij érkezésének tiszteletére.... Az pedig, hogy a mi oldalunkon, a frontvonalban mikor jöhetnek fel a pincékből az öregek meg a gyerekek, senkit nem izgat különösebben…”

Néhány komment a sok közül:

♦ Ma lesz az ENSZ-ben a minszki megállapodással kapcsolatos ülés, azért van az egész…
♦ Mikor lesz már vége ennek a pokolnak? Nem adnak szabadságot a Donbásznak, csak megkínozzák.
♦ Nincsenek gyerekbútorok, nincsenek játékok... hamisítvány! 
♦ Az ablak mellett egy teljesen ép szekrény, még a labdák is benne, persze, hogy cirkusz… Bár, mit vársz, ha egy bohóc irányítja az országot!
♦ Ezek a náci provokátorok nem csak nem engedik az embereknek, hogy normálisan éljenek az LNR-ben, ők vannak megsértve, s még hamisítással is próbálkoznak. Ki nevelte őket, ki tette őket ilyen szemtelenné, szemérmetlenné és szívtelenné?
Éretlen sorososok, nácik, fasiszták…

A február 15-ei poszt az orosz parlament alsó háza, a duma döntését élteti, bár azt hiszem, idő előtt. Mert jóllehet a kommunista pártnak a két szakadár köztársaság diplomáciai elismerésével kapcsolatos előterjesztését megszavazta az orosz parlament, de ez nem esik egybe a kormányzó Egységes Oroszország időhúzásra játszó álláspontjával. Ám erről akkor még mit sem tudhatott a posztoló, s így lelkesedett:

„Nos, hamarosan Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin) asztalára kerül „Az LNR és a DNR elismeréséről” című dokumentum. Az Állami Duma megszavazta!” Mellette: 351 fő (78%), ellene: 16 fő (3,6%), Tartózkodott: 1 fő (0,2%), szavazott: 368 fő (81,8%). 

A kommentelők szintén örültek:

♦ Adja Isten! Véget érnek a kínjaink! 
♦ Oroszország veletek van, de hogy is lehetne másként?
♦ Minden jogunk megvan ahhoz, hogy elismerjük a hozzánk tartozó köztársaságokat! A minszki megállapodásokban egyértelműen meghatározták minden egyes fontos pont végrehajtásának határidejét, és ezek már régen elmúltak!
Ha pedig a szerződést nem teljesítik időben, jogvesztő lesz.  Várjuk tehát, Uram, a napot, amikor hazatér a két köztársaság!
19-én visszük a plakátot Münchenbe Donbász népe nevében: „Felhívás Scholzhoz, a minszki megállapodások garantálójához. Nem a donbászi tisztogatásra! Nem a III. világháborúra!”

És most itt a bejelentés, amit akkor, amikor elkezdtem szerkeszteni ezt a jegyzetet a Bekiáltás blogon, még nem kommentált Elmira Kemirova. Nyilván, most kisebb gondja is nagyobb ennél. A szirénák üvöltenek Donyeckbnen és Luganszkban, s nyilván másutt is. Talán abban kell közreműködnie, hogy ezrek, ha nem tíz- vagy százezrek életét gyömöszöljék egy táskába mindössze tíz perc alatt, mert már jönnek is értük a gépkocsik, vagy sietni kell a falragaszokon megfadott gyülekezőhelyekre…#

CÍMKÉP: Egy zacskónyi az újévi adomány – A kép jobb sarkában az adományokat gyűjtő Elmira Kemirova,  a nyolc éve tartó háború egyik krónikása: „Hazudnék, ha azt mondanám, nem térek vissza néha. Visszatérek, ülök összegörnyedve és nyüszítve zokogok.” (A fotók forrása az ukrajnai szakadár területen élő blogger Facebook-oldala)

UTÓIRAT: Február 18., budapesti idő szerint 16 óra 45 körül felkerült a Facebookra Kemirovának az evakuálás hírét kommentelő posztja:

„Kedveseim, tudom, hogy most mit éltek át! Mi itthon maradunk!!! Mindenkinek segítünk aki bejelenti elutazási szándékát! Igen, nekem most nehéz ez morálisan, de ebben a pillanatban nincs jogom a gyengeséghez! Minden rendben lesz, az biztos! Egyelőre pánik van a városban, sorok a benzinkutaknál. Riadót rendeltek el. A gyerekeket a kórházakkal együtt menekítik ki. Beszüntették az iskolákban a tanítást!

BEJEGYZÉSEK, FEBRUÁR 19.
10:00 Nos, megígértem, hogy írni fogok, nem hallgatok. Kezdjük azzal, hogy jó reggelt kívánok nektek, kedveseim! De számomra ezzel minden jónak vége is lett. A front egész vonalán folyamatosan lőnek. Az éjszaka terrortámadások voltak Luganszkban, nevezetesen egy gázvezetéket robbantottak fel. A kitelepítés teljes elánnal zajlik. Az egész köztársaságban evakuációs helyszíneket jelöltek ki. Mit is tegyek? Talán folytatom a megszokott életem.#
15:00 „Galja, bántsál már. Galja, naaa, bántsál már!” Ez itt pont ilyen... Az ukrán hadsereg az Oroszországi Föderáció területére lőtt be! Az ukrajnai lövedék a Rosztovi terület taraszovi járásában robbant fel. A robbanás az államhatártól egy kilométernyire történt, Mitjakinszkaja sztanyicában. A lövedék reggel 4-kor csapódott be, 400 méterre az egyik háztól. Áldozat, romok nincsenek. Az esemény helyszínén a katonai hatóság munkatársai dolgoznak.#
16:00 Luganszkból elindult az első vonat Oroszországba, 2014 óta először, evakuáltakkal.#
17:30 Ma elvittem egy befogadó családot a kiürítési pontra. Ennyi könnyet és fájdalmat még 2014-ben sem láttam. Férjnél vagyok, feleség, alig bírok rájuk nézni. A gyerekek elbúcsúznak az apjuktól, Talán utoljára látják egymást. (A férfiak ugyanis nem hagyhatják el az LNR területét.) Soha..., soha nem fogok megbocsátani senkinek, aki részt vett Donbász elpusztításában, és mindannyian felelnek minden apró könnycseppért...#