1018. BEKIÁLTÁS: Putyin halálára várnak

Bemutatom, miként néz ki egy állítólag műtéten átesett, rákos beteg programja, ha azt Vlagyimir Putyinnak hívják!

putyin2022-05-09halhatatlanezredmenetben.jpg

Fájdalom, de a politikai-közéleti újságírásnak mindig több köze volt a propagandához, mint a valóság távolságtartó megjelenítéséhez – égtájtól és társadalmi-gazdasági rendszertől függetlenül. Az ukrajnai háborúval közvetlenül vagy közvetve összefüggő híradásokra olyan mértékben illik ez a megállapítás, hogy az már maga a szemérmetlenség. Alig olvasható, hallható, nézhető olyan tudósítás, elemzésnek mondott találgatás, amely

ne feltételes módokkal, „talán”-okkal, „nem tudom, de úgy vélem, hogy”-okkol, csak az egyik fél közléseivel operálna, anélkül, hogy közölné a közönséggel a másik félnek az ugyanarra a helyzetre vonatkozó, az előzőhöz képest semmivel sem hitelesebb állítását.

A kattintásszám-újságírás hamisításainak eddigi teljesítményeit is kenterbe verte az ATV Heti Napló című, május 22-i műsora, amelyben egy számítógépes játék részletét – egy általában kiegyensúlyozottságra törekvő, nem eléggé óvatos szakértő bevonásával – úgy elemeztek, mintha az ukrán harcászati drónfelvétel lenne. Sváby András műsorvezető az egész ügyet egy kurta bocsánatkéréssel intézte el, jóllehet már az adásban is jelezte: csak valószínűleg hitelesek a videók.

Vagyis pontosan az történt, amit fentebb kiemeltem: a médiumainkban egészen természetessé vált olyan információk közzététele, amelyekről a szerkesztők sem tudják biztosan, hogy a valóságot tükrözik-e. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban nagy az esély, hogy a legkevésbé sem azt. A híresztelések között, mert híradásoknak ugyebár nem nevezhetők, külön csoportot alkotnak a Vlagyimir Putyin egészségi állapotával kapcsolatos, jóval az ukrajnai háborút megelőzően szárnyra kelt találgatások. Addig csak legyintettem rájuk, amíg

az emlékezetes, hosszú asztalos tárgyalások egyikének a Kreml által közreadott felvételén valamelyik nyugati médium ki nem szúrta, hogy az orosz államfő kényszeresen mozgatja a bal lábfejét.

Már meg nem mondom, milyen mozgásszervi betegségre következtettek abból a mozdulatból, amit évvekkel ezelőtt érzékeltem először. Környezetemben olykor meg is említettem: miért nem szólnak neki, hogy hagyja abba ezt a lábfejtornát, mert annyira snassz. Magyarázatom ugyan volt rá, de az ugyanannyit ért, mint az összes ezzel kapcsolatos, az idén napvilágot látott találgatás. Mindenesetre, ha már szóba hoztam, kénytelen vagyok elmondani: azt gondoltam, hogy a mozdulatait, a mimikáját eleve erősen kontrolláló Putyinban lévő feszültség enyhül ezen az önkéntelen mozdulaton keresztül. Ráadásul, a lábfej mozgását a tárgyalópartnere általában nem láthatta, a Kreml hivatalos, a legtöbbször egy kameraállással készült, a felső testre, a fejre irányuló felvételein sem jelent meg.

Csakhogy – fantáziáltam ismerőseim körében –, idővel ez a szokás láthatóvá vált, amikor külső operatőrök is dolgoztak a környezetében, akik különféle plánokat készítettek, illetve amikor színpadon ülve, nagyközönség előtt beszélt. Ebből, majd arcának úgymond puffadtságából, illetve sajátos kéztartásából, az elmúlt félévben, az orvosi lexikonokban fellelhető szinte valamennyi betegséget megállapítottak róla a televízión keresztüli diagnoszták. Név szerint nem említett amerikai, ukrán, sőt oroszországi hírszerzőkre, az orosz elnök környezetére, állítólagos világhírű professzorokra meg a jó ég tudja még, hogy kire, mire hivatkozva, valaha jobb napokat látott nyugati lapok nyomán a magyar médiumok szinte mindegyike

hol azzal traktálta a közönséget, hogy Putyin hasi rákban, hol azzal, hogy Parkinson-kórban szenved, legutóbb pedig vérrákot vélelmeztek vele kapcsolatban.

Érdemes idézni ehhez a Portfolio.hu május 16-ai összefoglalóját, mert ez állatorvosi lóként mutatja meg, hogy a „minden igaz lehet, s annak ellenkezője is” állítások közreadásával hova süllyedt mára az újságírás. Íme:

„Az egyik nagy múltú olasz napilap, a La Stampa értesülése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök rákos, és az elmúlt napokban sürgősen meg kellett műteni. Az elnöknek állítólag vérrákja (valamilyen hematológiai eredetű rosszindulatú daganata, ilyen lehet a leukémia is) van, és a múlt hétfői győzelmi napi beszéde után éjjel, rossz egészségi állapotban szállították kórházba. A lap szerint egy ilyen helyzetre már korábban felkészültek, 10 napon keresztül előre felvett videókat sugároznak az elnök mindennapjairól, és előkerülhetnek Putyin-hasonmások is, hogy a látszatot fenntartsák. A hírt a Magyar Hang szúrta ki a La Stampában, az olasz napilap értesülése az olasz sajtóban is gyorsan elterjedt. Vlagyimir Putyinról régóta kering a pletyka, hogy rákos beteg, ám ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, értelemszerűen csak találgatni lehet erről. Természetesen elképzelhető, hogy az egész betegség csupán dezinformáció.”

Nálam különösen a május 9-ei győzelmi napi ünnepségsorozat utáni, állítólagos kórházba szállítás, sőt, mint egy helyen olvastam: a műtét, meg az előre felvett videó-felvételek verték ki a biztosítékot. Ugyanis az orosz televízióadások, főleg a hír- és közéleti műsorok mindennapos nézőjeként, illetve a győzelem napi közvetítések követőjeként semmit nem érzékeltem abból, hogy komoly betegség jeleit mutatta volna Putyin az elmúlt hetekben. Május 9-én a megszokott hangon elmondta a beszédét, barátságosan kezelt a veteránokkal, lement a tribünről, hogy köszönetet mondjon a díszszemlén részt vett egységek parancsnokainak, megtette a hosszú utat a Vörös téren a koszorúzáshoz, délután valameddig a „Halhatatlan ezred” menet élén, a körötte lévőkkel derűsen beszélgetve, s persze testőrök kíséretében haladva, maga is vitte egyik honvédő háborús felmenőjének arcképét és így tovább.

Ehhez képest egyes nyugati médiumok azt állították, hogy azt az estét már kórházban töltötte az orosz államfő, sőt operáción esett át.

Persze, megtörténhetett. Miért ne? Csakhogy az azt követő napokat is jellemző sűrű és koncentrált figyelmet követelő programja ennek ellentmondani látszanak. Hogy ne csak a napi híradófelvételeket őrző emlékezetemre hagyatkozzak, megnyitottam a Kreml honlapját. Szerencsém volt, mert a hétvégén, s e cikk írásakor, azaz május 30-án, hétfőn hozzáférhetők voltak a vele kapcsolatos hivatalos közlemények. (Azért e kitétel, mert az ukrajnai támadás kezdetekor az amerikai keresőszolgáltató elérhetetlenné tette az orosz elnöki oldalakat.) Mindenesetre döntse el az olvasó maga, hogy a Putyin részvételével, esetenként kétségtelenül videón keresztül zajlott, a hivatalos kommünikékben is nyilvánosságra hozott eseményekről, amelyeket itt tételesen közreadok, lehetséges volt-e előre megírni sajtóközleményeket, rögzíteni beszédeket, fotókat, videó-felvételeket, netán egy hasonmással eljátszatni mindent?

Május 9., hétfő, Moszkva, Vörös tér és Kreml
– Díszszemle a Vörös téren ünnepi beszéddel (Fotó és videó-felvétel, televíziós közvetítés)

– Koszorúzás az Ismeretlen katona sírjánál (Fotó és videó-felvétel, televíziós közvetítés)
– Találkozás az ukrajnai műveletekben részt vett, egyik hősi halált halt katona apjával (Fotó és tv-híradó)
– Részvétel a Halhatatlan ezred menetében (Fotó és videó-felvétel, televíziós közvetítés)
Május 10., kedd, Moszkva, Kreml
– Tanácskozás a kiterjedt szibériai tüzek elleni védekezésről felszólalással (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)

– Videó-üdvözlet a XI. Összoroszországi éjszakai jégkorongliga fesztivál fináléja résztvevőinek és vendégeinek (Fotó és videó-felvétel)
– Egyenkénti megbeszélés öt oroszországi kormányzóval (Eltérő módon fotóval, videó-felvétellel, illetve tv-híradós beszámolóval dokumentálva)
Május 11., szerda, Szocsi
– A Tehetség és siker alapítvány kuratóriumának ülése felszólalással (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)
Május 12., csütörtök, Moszkva, Kreml
– Tanácskozás gazdasági kérdésekről felszólalással (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)
Május 13., péntek, Moszkva, Kreml
– Telefonbeszélgetés a német kancellárral (csak kommüniké)
– Értekezlet az oroszországi Biztonsági Tanács állandó tagjainak részvételével felszólalással (Fotó)
– Telefonbeszélgetés Tádzsikisztán elnökével (csak kommüniké)
Május 14., szombat
– Telefonbeszélgetés Finnország elnökével (csak kommüniké)
Május 16., hétfő, Moszkva, Kreml
– Négyszemközti megbeszélés a tádzsik elnökkel (csak kommüniké)

– Beszéd az ODKB-csúcstalálkozón (a katonai Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének üléséről fotó és videó-felvétel, tv-híradó)
– Négyszemközti megbeszélés a belarusz elnökkel (csak kommüniké)
– Négyszemközti megbeszélés a kazah elnökkel (kommüniké és fotó)
– Négyszemközti megbeszélés a kirgiz elnökkel (kommüniké és fotó)
– Négyszemközti megbeszélés az örmény elnökkel (kommüniké és fotó)
Május 17. kedd, Moszkva, Kreml
– Tanácskozás a kőolaj-ipari ágazat fejlesztéséről felszólalással (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)

– Telefonbeszélgetés az Egyesült Arab Emirátusok elnökével (csak kommüniké)
Május 18. szerda, Moszkva, Kreml
– Megbeszélés a Rosztyeh állami vállalatcsoport vezetőjével (Fotó, tv-híradó)

– A 30. Oroszországi Egyetemista Tavaszi Fesztivál résztvevőinek üdvözlése (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)
Május 19., csütörtök, Moszkvai terület, Novo-Ogarjovoi elnöki rezidencia
– Telefonbeszélgetés Kazahsztán elnökével (csak kommüniké)

– Tanácskozás a Roszatom vállalatcsoport vezetőjével (Fotó és tévé-híradó)
Május 20., péntek, Moszkvai terület, Novo-Ogarjovoi elnöki rezidencia
– Az oroszországi Biztonsági Tanács értekezlete felszólalással (Fotó és tévé-híradó)
– Egyenkénti négyszemközti megbeszélés két kormányzóval (Fotó és tévé-híradó)
Május 23., hétfő, Szocsi
– Találkozó a belarusz elnökkel (Fotó és tévé-híradó)
Május 24., kedd, Szocsi
– Tanácskozás és felszólalás a szállítási rendszerek fejlesztéséről (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)

– Telefonbeszélgetés Üzbegisztán elnökével (csak kommüniké)
Május 25., szerda, Moszkva
– Látogatás a Központi Katonai Kórházban, találkozás az Ukrajnában megsebesült katonákkal, megbeszélés a kórház vezetőivel (Fotó és tévé-híradó)

– A Katasztrófavédelem új vezetőjének beiktatása a feladatok nyilvános meghatározásával (Kommüniké és tévé-híradó)
– Részvétel és felszólalás az Államtanács Elnökségének a polgárok szociális helyzetét érintő kérdésekkel foglalkozó ülésén (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)
Május 26., csütörtök, Moszkva, Kreml
– Megbeszélés a vállalkozói érdekképviseleti szervezet vezetőjével (Fotó, tévé-híradó)

– Részvétel és beszéd az I. Eurázsiai Fórum ülésén (Fotó és videó-felvétel, tv-híradó)
– Telefonbeszélgetés az olasz kormányfővel (csak kommüniké)

És így tovább, és így tovább. Csak, hogy lássuk, miként néz ki egy kezelés alatt álló, mi több, május 9-e után műtéten átesett, rákos beteg programja, ha azt Vlagyimir Putyinnak hívják! Egyébként azóta, mindmáig bezáróan, ő – Vagy hasonmásának hangja? Könyörgöm, vegyük már komolyan magunkat, ha a szerkesztők nem is teszik! – telefonon beszélt a török, a szerb, a francia, az osztrák államfővel is. De mindhiába, az egyik rádió május 30-ai, reggeli híradásában arról értesültem, hogy az orosz elnöknek már csak három éve van hátra. Hogy miért éppen három? Talán, mert ez elég távoli időpont ahhoz, hogy a híresztelők ne süljenek fel hetente a jóslásaikkal. Apropó! Az amerikai elnökkel, Joe Bidennel egyébként minden rendben van? Vagy csak nem azt szolgálja ez az egész, hogy az USA vezetőjének állapotáról tereljék el a figyelmet a hírgyárak?#

CÍMKÉP: Putyin a „Halhatatlan ezred” menetben 2022. május 9-én Egyes nyugati médiumok azt állították, hogy azt az estét már kórházban töltötte az orosz államfő, sőt operáción esett át (A TASZSZ-fotó forrása az orosz elnök honlapja)