1129.BEKIÁLTÁS: Amit az orosz bankelnöki hidzsáb eltakart

A tegnapi hírcsokrom nyomán előkerültek a nők elnyomásának, az agresszív gender-ideológia, a tőkeuralom kérdései is.

naibullinateheran-2023-05-24reszlet.jpg

Nem tagadom, szándékom volt az olvasó provokálása az előző cikkemhez választott, a mostanihoz hasonló illusztrációval. Amikor felvillant egy pillanatra a képernyőn az oroszországi Központi Bank elnöke Elvira Nabiullina a haját eltakaró fátyollal, azaz a hidzsábbal, azt gondoltam:

ha összeállítanék a Nyugattal való szembenállással foglalkozó hírcsokrot, akkor keresek egy ilyen, szokatlan fotót az elnöknőről, s ez lesz az összeállítás címképe.

Az összeállítás megszületett, viszont az internet bugyraiból nem volt könnyű előbányászni a képet. Ugyanis, meglepetésemre, Nabiullina május 24-i teheráni tárgyalásáról az iráni Központi Bank vezetőjével az orosz médiumok egyáltalán nem ontották a híreket. Mint ahogy az Interfax „Ez történt napközben”, május 24-ei, szerda esti kiadásában egyik esemény sem szerepelt azok közül, amiket tegnap beemeltem a Bekiáltásba, az „Elegük van a dollár uralmából” című gyűjteménybe. Gondoljon erről, ki-ki azt, amit akar..!

Viszont, alig élesítettem a bejegyzésemet a Bekiáltáson, hamarosan jött az első megjegyzés a hidzsábos fotóra E.H-B-től: »Aztán miért van rajta az a „sötét hidzsáb”? Borzalmas kép, amivel a nők elnyomását próbálja normalizálni.« Felteszem, a hozzászóló „igazolni”-t akart írni, mindenesetre a második kommentelő K.K. így reagált: „Gondolom, mivel Teheránban tárgyalt, így ott is megvan a protokoll az öltözködésre”. Ezt folytatva szálltam be a csetelésbe:

„Igen. A helyzet jelzésére is választottam ezt a képet: Ha Rómában élsz, élj úgy..! A liberális toleranciának erre is vonatkoznia kellene. De hát, csak álliberalizmus az, a legszélsőségesebb vallási türelmetlenséggel vetekedő felfogás. Ha nem úgy gondolkodsz, viselkedsz, ahogy én tartom helyesnek, akkor pusztulj! Nos, ebből, a brutális gazdasági kizsákmányolást leplező nyugati, valójában felsőbbrendűségből van elege a globális Délnek. Csak az alávetést az egyik így, a másik úgy valósítja meg, még ha az analógiám nem is tökéletes…”

A továbbiakban előkerült, hogy „csak a nőket érinti ez a megkülönböztetés” az iszlám országaiban, amiben azért nem vagyok egészen biztos. Nekem az a benyomásom, hogy a férfiakra vonatkozó, más jellegű szabályozások nem kevésbé drákóiak lehetnek az egyes államok világiasságában mutatkozó különbözőségektől függően. Mindenesetre, ebben a történelmi pillanatban, alighanem valóban az lehet a helyzet, amit I.R. így fogalmazott meg:

»Kábé ebből van elegük az említett országoknak! A saját értékrendjük szerint akarnak élni, nincs szükségük az állandó kioktatásra és ,,demokratikus” leckéztetésre! Miért nem próbálja a viseletet a helyi szokások tiszteletben tartásaként felfogni inkább – intette a hozzászóló E.H-B-t, mint ,,a borzalmas elnyomás normalizálásaként”, bármit is jelentsen ez!«

A hevenyészett kommentekbe itt-ott kénytelen voltam belenyúlni egyrészt a nyelvtani hibák, másrészt az eredetileg homályos fogalmazás pontosítására, de a minimális változtatások nem érintették a beszélgetések lényegét. Ezekben hamarosan előkerült a gender-téma, többek között így:

„A gender-ideológia ugyanúgy nőellenes, mint a globális Délen terjedő csomagolási-perverzió. (…) Ebből van elegük a normális nőknek és férfiaknak, hogy a gender-fanatikusok és a vallási tébolyban szenvedők közül kell választaniuk. A hamis dichotómia politikája (uralkodik) évtizedek óta. A nők leplekbe csomagolása a perverz férfi fantáziája, ami ellenállás hiányában terjed és megvalósul. A hidzsábnak semmi köze a tradícióhoz. A nőkre vonatkozó öltözködési előírások perverz-szadista túlkapások, ugyanúgy, mint a gender-ideológia, amiből szintúgy rengeteg szenvedés adódik.”

Értem az indulatot, még ha ennél bonyolultabbnak gondolom is a magyarázatot. Mindenekelőtt azt jegyzem meg, hogy van egyszer a nőkért aggódó nyugati középosztály sopánkodása a fejfedőkről, miközben másszor ugyanezen réteg szinte szó nélkül ment el az elmúlt évtizedekben is amellett, hogy a felvilágosultnak mondott globális Nyugatot képviselő Amerikai Egyesült Államok kormányzata által irányított NATO milliószámra irtotta, ölte meg, tette sebesültté és rokkanttá, földönfutóvá ugyanezen országok lakosságát – nőket, férfiakat, gyerekeket, akármit is viseltek.

Akár erre való, kimondva-kimondatlan reagálásként is felfoghatom, hogy az internet egy másik felületén, de ott is az „Elegük van a dollár uralmából” című összeállításomhoz fűzött kommentben B.J. megjegyezte: „Kicsit érdekelne, mikor lesz az, hogy a pénz uralmáról beszélünk, vagy talán még inkább a tőkééről…” Naná, hogy jogos az észrevétel, hiszen a fejkedőzéseink, továbbá a világszerte zajló, a tőkeérdekeket szolgáló gyilkolásözön mögött a kapitalizmus lényegéhez tartozó profittermelés által meghatározott világrend áll, amelynek elviselésére van kényszerítve az emberiség.

Ehhez képest még a jövő titka, hogy igazolódik-e annak a hozzászólónak a reménye, aki egy helyen mintegy mellékesen bedobta: „Kínában van minden bizodalmam”. Csakhogy magam Kínával kapcsolatban is óvatosabb lennék. Nem látom át, hogy az állam erős kontrolljával működő kapitalizmus – ami Oroszországban is kialakulóban van, bár uralma korántsem dőlt el, és megszilárdulása a globális nyugati tőke által Ukrajna felhasználásával évtizedek óta folyó proxy és hibrid háborús nyomás fokozására történt moszkvai agresszív reagálással nagyon is kétesélyes – meddig képes az elosztási viszonyokat úgy szabályozni, hogy azok részeként a tömegek szociális felemelkedése legyen az elsődleges. Arról már nem is beszélve, hogy a kínai viszonyok vajon megalapozhatják-e egy ponton túl a munkájától, a társadalomtól, sőt, az önmagától elidegenedett ember önmagára eszmélését, felszabadulását, emberként való kiteljesedését? Merthogy ez lenne itt a lényeg...#

u.i.: Egyébiránt gyerekkoromban egész környezetem női tagjai fejkendőt hordtak, a férfiak télen-nyáron fejfedőt. Hogy milyen szokást, illetve egészségügyi meggondolást követve — például az egész nap szabadban végzett munka miatt a napsugarak káros hatásai ellen védekezve — azt sokan végig sem gondolták. Ide tartozik, hogy az idősebb asszonyok a minden reggeli fésülködés után összegyűjtötték a hajszálaikat, s azokat tűzre dobták. Nekik talán fogalmuk sem volt róla, de ezt eleik még azért tették, hogy a hajszálaik ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, s ne hozhassanak rájuk rontást. Egyébként ajánlom tanulmányozásra a zsidó nők hajával, a férfiak kipahordással kapcsolatos mélyebb vallási tartalom tanulmányozását. Hogy ab ovo a megalázás lenne a céljuk, kötve hiszem…    

CÍMKÉP: Az oroszországi Központi Bank vezetője Elvira Nabiullina és a szintén hidzsábot viselő munkatársai, közöttük a férfi tolmáccsal, Teheránban, május 24-én – Miközben a nyugati középosztály a fejfedőkről sopánkodott és sopánkodik, szinte szó nélkül ment és megy el a globális Nyugat által milliószámra irtott, megölt, földönfutóvá tett nők, férfiak, gyerekek szenvedése mellett, viseltek-viseljenek akármit