1162. BEKIÁLTÁS-kommentár: Görög tűzhöz oroszokat!

tuzoltorepuloberijev.jpeg

A HÍR – Egy újabb NATO-országban, a görög parlamentben vetődött fel, hogy

Oroszország segítségét kellene kérni a több mint nyolcvan erdőtűz megfékezéséhez.

A KOMMENTÁR – A korábbi görög védelmi miniszter, Pános Kamménos parlamenti képviselő felszólította a kormányt, hogy forduljon Oroszországhoz Be-200-as, kétéltű repülőgépekért. „Hajtsunk fejet, és kérjünk segítséget. Adni fognak. A Berijevek nélkül nem fogunk boldogulni”írta Twitter üzenetében a politikus.

Ám az athéni kormány még kivár. A hezitálás oka: Görögország támogatja az Oroszország elleni szankciókat. Többek között lezárta légterét az orosz gépek előtt. Ellentétben Törökországgal, amelynek vezetője az érdekvezérelt politika jegyében hol együtműködik Moszkvával, hol meg annak ellenfeleivel fúj egy követ. Erdogan elnöke azonban nem habozott, amikor Putyintól kellett segítséget kérni. Ennek megfelelően július 18-ika óta dolgozik két különleges orosz repülőgép és személyzete a törökországi erdőtüzek megfékezésén. 

Költői – s egyben naivnak, vagy tán demagógnak tűnő – felvetésem, de üsse kő, vállalom! Vajon nem kellene-e az USA nyomására, a NATO keretében fegyverkezésre, a szuperebbnél szuperebb harci repülőgépekre elköltött csillagászati összegek csekély töredékéből a kiterjedt erdőtüzek oltására alkalmas nemzetközi légiflottát létrehozni? Vajon nem az lenne-e az emberiség érdeke, hogy a nyilvánvalóan állandósuló természeti katasztrófák elhárítására koncentráljunk végre a transznacionális, mégis jól körülhatárolható tőkeérdekek szolgálata helyett?

CÍMKÉP: A szovjet-grúz, katonai és polgári hidroplán-tervező nevéről Berijevnek nevezett egyik kétéltű repülő munka közbenVajon nem kellene-e a szuperebbnél szuperebb harci repülőgépekre elköltött csillagászati összegek csekély töredékéből a kiterjedt erdőtüzek oltására alkalmas, nemzetközi légiflottát létrehozni? (Fotó: TASZSZ / Marina Liszceva)