Menekültügy: Orbán Viktor hibázott

Vagy integrálunk, vagy ártatlan tömegek halálában leszünk részesek, és akkor biztosan elsöpörnek bennünket a menekülők.

2015-08-21menekultekmacedonia.jpgItt a válasz mindazoknak, akik eddig azt hitték, hogy a magyar–szerb határra húzott kerítés megállíthatja a menekültáradatot, s ezzel Orbán Viktor kormánya megvédheti Magyarországot a legújabb kori népvándorlástól.

A BBC-re hivatkozó Index azt írja: több ezer bevándorló törte át a rendőrsorfalat augusztus 22-én, szombaton délután, a macedón-görög határon, Gevgelia közelében. A macedón hadsereg fénygránátokat vetett be a bevándorlók ellen. A rendőrök igyekeztek megállítani a tömeget, de nem igazán sikerült nekik. Ekkor többen megsérültek a migránsok közül. Az AP Hírügynökség értesülése szerint a menekültek tömegesen mentek át a határon lévő szögesdróttal borított határzáron. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet közleménye szerint legalább 10 embert láttak el fénygránátok okozta sérülések miatt.

Történt mindez azokban az órákban, amikor itt a Bekiáltás blogon megdöbbentő hangvételű kijelentéseket fogalmaztak meg egyes kommentelők arról, hogy a haza ellenségeinek kell tekinteni mindazokat – köztük engem –, akik nem tartják megfelelőnek azt a módot, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli. Sajnos, itt az első bizonyíték arra, hogy ha egyszer a tömeg igazán elindul, már csak áldozatok árán lehet feltartóztatni. A kerítés nem fog számítani.

Hogy még addig lehessen cselekedni, amíg bekövetkezik a legrosszabb, mindenekelőtt be kell látnunk: Orbán Viktor hibázott, amikor májusban azt követelte: azt akarja, hogy a menekültekkel kapcsolatos döntések kerüljenek vissza a nemzeti kormányok hatáskörébe. Eközben idehaza uszító levél- és plakátkampányba fogott, amelynek saját hatalmi érdekekből a közemberek legalantasabb érzelmeinek felkorbácsolása volt a célja. Minthogy ezzel Magyarország, a magyarság érdekeivel szemben cselekedett, követelni kell tőle, hogy mentse, ami menthető, s azonnal követelje az Európai Unió vezetőinek összefogását. Gyakoroljon végre nyomást a magyar kormányfőre a magyar társadalom, hogy azt képviselje: az EU-bürokraták izzadjanak ki magukból valamilyen épkézláb megoldást azért a tömérdek pénzért, amivel Európa lakossága mesés jólétben tartja őket!

Ahogyan egy régebbi posztomban már emlékeztettem rá: az 1600-as években ugyanilyen összefogást szorgalmazott, akkor épp a török ellen, Zrínyi Miklós és Rákóczi Zsigmond, de őket szűk látókörű kortársaik és az akkori Európa vezetői, mindenekelőtt a bécsi udvar befolyásosai, ugyanúgy lehurrogták, mint most az Orbán-hívők azokat, akik rá mernek mutatni arra, hogy Magyarország nem fog egyedül megbirkózni ezzel a feladattal. De van még néhány napunk addig, amíg, ne adj’ isten, Magyarország határán is vér fog folyni. A vezető politikusok, belértve az ellenzékieket is, végre ne pótcselekvésekkel operáljanak, hanem legalább fontolják meg, mit indítványozott a minap Böjte atya!

„Tisztelettel javaslom a kormányainknak, hogy sürgősen hozzák létre az Európai Akadémiát, egy olyan képzési központot, amely felkészíti a bevándorlókat a békés együttélésre. Itt az idő, hogy hitünkről, keresztény értékeinkről alázattal tanúságot tegyünk! A politikusoknak is, de az egyházainknak is meg kell érteniük, hogy lejárt az az idő, mikor fényes lakásokból bölcs tanításokat mondogathattak. Ki kell lépni Mesterünk, Jézus Krisztus útjára, és meg kell győzzük az embereket, hogy Isten parancsainak megtartása nélkül életünk káoszba, pusztulásba torkollik! Ha ezt nem merjük felvállalni, nem tudjuk az embereket szeretettel, szeretetre nevelni akkor a történelem, mind fölösleges kacatokat a süllyesztőbe küld!”

A javaslatnak talán nem is annyira a képzési központ létrehozása a lényege, hanem az, hogy uszítás helyett végre a békés együttélés gondolatának elfogadtatásán munkálkodjék a kormány idehaza és külföldön. Meg kell érteni: vagy megteremtjük a törékeny és sok feszültséggel járó integrálás-integrálódás feltételeit, amelynek során nekünk is alkalmazkodnunk kell más kultúrájú emberekhez, vagy ártatlanok vérét fogjuk ontani, ártatlan tömegek halálában leszünk részesek, és bűneink az egekig fognak érni! Ám ezzel sem fogjuk elejét venni a gazdag és a szegény térségek közötti különbségek elkerülhetetlen kiegyenlítődésének. A beözönlés Ázsiából és Afrikából megállíthatatlanul folytatódni fog. Csakhogy ebben az esetben testünkkel, gyerekeink és unokáink testével lesz feltöltve a világ nyomorultjai és gazdagjai között az elmúlt évszázadokban a fehér ember által létrehozott szakadék. Nézzünk végre ezzel szembe! #

MEGJEGYZÉS A helyzet bonyolult voltát mutatja, hogy a Nézőpont Intézet menekültügyi felmérése a következő, a Bekiáltás blog olvasóinak többségéével ellentétes véleményeket rögzített.

• A megkérdezettek háromnegyede (76 százaléka) szerint problémát jelent hazánk számára az illegális bevándorlás, még a baloldali pártok szimpatizánsainak is közel 60 százaléka tartja problémának a jelenséget – derül ki a Heti Válasz megbízásából, 2015. június 19-25. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből.

• A kutatás alapján a magyarok összességében befogadóak, a határon túli magyarokat, az üldözötteket, valamint az egyéb legális úton érkezőket is több mint a felük befogadná. A megélhetési és az illegális bevándorlást viszont döntő mértékben elutasítják (57, illetve 73 százalékban).

• A megkérdezettek háromötöde (63 százaléka) szerint a megnövekedett bevándorlás egyben biztonsági kockázatot is jelent Magyarország számára.

• Mivel az illegális bevándorlás elutasítása pártokon átívelő témává vált, vélhetően ennek is betudható a Fidesz-KDNP visszaerősödése, a kormánypártok támogatottsága ugyanis a teljes népesség körében a májusi 27 százalék után június második felében 30 százalékos volt.

Fotó: Robert Atanasovski / AFP

UTÓLAGOS MEGJEGYZÉSEK ORBÁN VIKTOR MÁJUSI BESZÉDÉRŐL az egyes kommentelőknek adott válaszaim alapján:

A poszt hozzászólói közül sokan csupán emlékeikre hagyatkozva és a későbbi fejlemények hatása alatt utalnak a miniszterelnök május 19-ei, strasbourgi beszédére. Itt a linkje: www.youtube.com/watch?v=lQi_qsOIhMo Nem szó szerinti, csupán a lényegre fókuszáló idézetek:
- 4:10 a megélhetési bevándorlókat a magunk módján akarjuk kezelni (Hogy O. V. szemfényvesztően kezeli a jelzős szerkezeteket, talán nem kell külön elemeznem, ezért, most hadd ne térjek ki arra, hogy mikor milyen kifejezést használ az emigránsokra, mert ennek most itt nincs különösebb jelentősége.)
- 5:10 Vissza kellene adni nemzetállami jogkörbe a határvédelem jogát.
- 5:55 Szerencsésebb lenne, ha a bevándorlás szabályozását tagállami hatáskörbe utalnák. Mi magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat, vagy sem.
- 6:48 Vannak országok, amelyek úgy döntöttek, együtt akarnak fellépni a menekültkérdés ügyében (Ezután demagóg szövegek következnek a magyarországi szólásszabadságról. Csak az ezt követő sajtótájékoztatón mondta ki egyértelműen, hogy mi nem akarunk ezen országok közé tartozni. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón, amit akkor végig jegyzeteltem, s annak alapján írtam meg az akkori posztom, dermesztő nyíltsággal beszélt arról, hogy a magyar kormány - persze ő mindig Magyarországot mond - nem akar együttműködni másokkal. Íme akkori cikkem linkje: bekialtas.blog.hu/2015/05/19/orban_magus_strasbourgban#more7474572

Egyébként Orbán Viktor - ebben a hullámban - már februárban szóba hozta a témát. Egészen májusig megszólalásainak, akcióinak kifejezetten belpolitikai céljuk volt: a Fidesz népszerűségvesztésének megállítása az idegenellenes kampánnyal. (Azért ebben a hullámban, mert az idegenek elleni hangulatkeltéssel már a korábbi években is élt.) A folyamat eddigi csúcsa volt a májusi EU-s beszéd, ami akkor még szinte mindenkit sokkolt Strasbourgban.

Aztán később, ahogyan egyre inkább nőtt a probléma, egyre többen közelítettek O.V. álláspontjához, olykor külföldön is. Odáig azonban senki nem jutott el, hogy egyedül magára rántsa a védekezés terhét, ami természetesen nem érdeke egyetlen országnak, így Magyarországnak sem.

FEJLEMÉNYEK 2015. 08. 26.

- Az augusztus 26-án reggel, a Klubrádióban, a külföldi lapszemlében elhangzottak szerint: az EU felajánlotta, hogy szakembereket küld a magyar-szerb határra és közreműködik az emigránsok azonnali kiválogatásában, továbbengedésében, illetve visszatoloncolásában, de ezt Magyarország nem veszi igénybe, viszont újabb összegeket kért az uniótól a költségek finanszírozására. (A linkkel megadott helyen 11:20-nál)

- Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén, így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová.

- A 2000 fős, úgynevezett határvadász egység majdnem fele próbaidős rendőrségi szakközépiskolásból áll majd!

- Valahol már előre jeleztem: a kizárólag hatalomtechnikai szempontokat tükröző folyamatok logikájából az következik, hogy hamarosan eltüntetik a lakosság szeme elől a menekülteket. Ezt a korábbi feltételezést igazolni látszik Tarlós István főpolgármester nyilatkozata.

Kérdésem: azzal, hogy kerítést építünk a szerb határra, és vissza akarjuk tartani a menekülteket, talán nem az ottani, vajdasági magyarokra nyomjuk rá a menekültáradatot? Vagy ilyenkor nem számítanak a külhoni magyarok? #

FEJLEMÉNYEK, 2015. 08. 27.

- Bécsben menekültügyi konferenciát tartanak, melyen Angela Merkel a nyugat-balkáni országok vezetőivel egyeztet a válságról. A magyar miniszterelnök nem vesz részt a találkozón. A hvg.hu Havasi Bertalantól, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjétől megtudta, Orbán Viktor azért nem vesz részt a találkozón, mert Magyarország „nem képezi a balkáni térség részét". A csúcskonferencián részt vesz Renzi olasz miniszterelnök, Werner Fayman osztrák kancellár és Angela Merkel német kancellár is. A vendégek között van Mogherini külügyi EU biztos és képviselteti magát Franciaország. Ezek szerint az említettek balkáni országok lennének?

- Hetvenegy megfulladt menekült holttestét  találták meg csütörtökön, egy osztrák autópályán, közel a magyar határhoz, egy magyar rendszámú, szlovák eredetű hűtőkocsiban. A többségük férfi, de az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. Rendőrségi források szerint a 7,5 tonnás teherautó szerdán, a kora reggeli órákban indult Budapestről, és 9 óra körül valahol az osztrák határ előtt volt még, és éjjel mehetett át Ausztriába. Másnap kora reggel, 5-6 körül fedezték fel az embercsempészek által magára hagyott  járművet az A4-es autópályán, a leállósávban, Neusiedl és Parndorf között.  #