Vérlázító az iskolák finanszírozása

Az ellenzék meg sem pisszen, amikor a közpénzek egyre nagyobb hányadát vonják el az állami iskoláktól, hogy az egyháziakhoz csoportosítsák át.

egyhaziiskola.jpg

Háromszor többet ér egy gyerek a Fidesz-kormány, azaz Orbán Viktor és parlamentje számára, ha egyházi iskolába jár. Sőt, még valamivel többet is, amint az a Ténytár blogon közölt adatokból kiderül. A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58 ezer 300 forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő.

A részleteket itt olvashatja el az érdeklődő. Azt fűzöm mindehhez hozzá, hogy amikor időről időre hasonló mondatokkal borzoltam a Bekiáltás blog, illetve a Facebook oldalam olvasóit, gyakran kaptam hitetlenkedő kommenteket. De ennél is beszédesebb, hogy néhány hete, amikor hasonlókat mondott a Klubrádióban egy oktatási szakértő, a jól ismert, de a jelek szerint nem is annyira felkészült műsorvezető-riporter hitetlenkedve fogadta a közlést. Nyilvánvalóan ott és akkor hallott először erről az égbekiáltó skandalumról, amit – jól tudjuk – Horn Gyula egykori szocialista kormányfő egyik meggondolatlan lépése alapozott meg.

Persze, Horn mentségére legyen mondva, az utána következő politikusok sem korrigáltak. Semmit nem tettek annak az iskolában kezdődő kasztosodási folyamatnak a csillapításáért, ami néhány évtized múltán akár önmagában is végveszélybe sodorhatja Magyarországot. Az állítólagos ellenzéki pártok most sem állítják politikai kampányaik középpontjába az oktatási rendszernek ezt a jövő generációkat fenyegető vérlazító igazságtalanságát.

Az ellenzék hallgatása különösen feltűnő amiatt, hogy ha belegondolunk: ezzel esetleg fel lehetne rázni a közönyös tömegeket. Nem tudom elképzelni ugyanis, hogy ne hatna a sokaságra, ha a Fidesszel úgymond szemben álló erők következetesen, kellő eréllyel, a következmények részletezésével, újból és újból rávilágítanának arra: az egyházi iskolákban tanuló húszszázaléknyi gyerek elképesztő mértékű többletfinanszírozásának számláját a társadalom nyolcvan százalékával fizetteti meg a magát a nemzeti együttműködés rendszerének élcsapataként meghatározó, az országot mára teljesen foglyul ejtett politikusok maroknyi csoportja és a költségvetést gátlástalanul fosztogató holdudvar.

Utóbbiak közé egyre inkább oda kell sorolnunk az állam által elismert egyházakat is. Mert nyilvánvaló, hogy a kormányzó hatalom a támogatásukat, esetleg csak a hallgatásukat, úgy vásárolja meg, hogy a közösség egészének forrásaiból egyre többet juttat nekik. Ráadásul ezeket a részben Júdás pénznek is nevezhető juttatásokat nagyrészt ellenőrizetlenül és ellenőrizhetetlenül használhatják fel az egyházi szervezetek. Ám erről egy pisszenés nem sok, annyit sem hallani a parlamenti és azon kívüli acsarkodásban. Ötletem persze van a miértre, de mindent egybe vetve eléggé tanácstalanul állok az ellenzék eme magatartása előtt. Álljon már elő valaki helyettem is valamilyen meggyőző magyarázattal! #

Címkép: Tanítás egy egyházi iskolában – A több pénz kisebb osztálylétszámot, azaz személyre szabottabb foglalkozást tesz lehetővé. Ez az igazán nagy előny (Fotó: MTI/Komka Péter)