Leszedték az Il-20-ast

Az izraeli akció következménye: az oroszok tartják ellenőrzés alatt a szíriai légteret.

2018-09-17il-20animacio.jpg

A szíriai harci cselekményekkel kapcsolatos eddigi, szoros orosz-izraeli együttműködés zátonyra futhat egy orosz Il-20-as felderítő repülőgép szeptember 17-éről, hétfőről keddre hajló éjszakán történt lelövése miatt. Izraeli lapok azt várták, hogy az ügy tisztázása miatt szeptember 20-án, csütörtökön Moszkvába érkezett tárgyalódelegációt az orosz honvédelmi miniszter, vagy akár az államfő, Vlagyimir Putyin is fogadja. Ám erre nem került sor.

A világ kedd reggel értesült arról, hogy a szíriai Latakia térségében négy izraeli F-16-os vadászgép szíriai célpontokat bombázott, majd – orosz értelmezés szerint – fedezékként használtak egy orosz IL-20-as felderítőt. Ezzel megtévesztették a szíriai légvédelmet, s annak rakétáját az orosz repülőre vonták. A következmény: tizenöt orosz halott, továbbá a gép, s nyilván igen értékes eszközeinek elvesztése.

Az eset után Oroszország védelmi minisztere, Szergej Sojgu arról beszélt, hogy az agresszív cselekedetet nem hagyják megtorlatlanul. Ezt követően orosz parlamenti képviselők határozott ellenlépéseket követeltek: akadályozzák meg az izraeli harci gépeknek a szíriai légtérbeli akcióit. Vlagyimir Putyin ennél visszafogottabb volt, de épp az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott keddi megbeszélés utáni sajtótájékoztatót használta fel arra, hogy „az Izraellel keletkezett, súlyos konfliktusról” szóljon.

Ezt követően az orosz államfő telefonon értekezett Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel, aki mindenekelőtt részvétét nyilvánította. Ennek azért van jelentősége, mert nem találtam nyomát annak, hogy ugyanezt megtette volna a szíriai elnök. Akár így, akár úgy, Putyin kifejtette Netanjáhúnak, hogy

„az izraeli légierő hasonló műveleteit Szíria szuverenitásának megsértéseként értékelik. Ebben az esetben figyelmen kívül hagyták a veszélyes incidensek megelőzéséről szóló orosz-izraeli megállapodást is, s ennek következtében került az orosz gép a szír légvédelem tüzének hatókörébe. Oroszország elnöke felhívta az izraeli fél figyelmét, hogy jövőben tartózkodjék az ilyen esetektől”.

Sajtóhírek szerint az ezt követő napon, azaz szerdán az oroszországi expedíciós erők váratlanul lezártnak nyilvánították a Szíria és a Földközi-tenger keleti része fölötti légteret. Indokként az egy héten át tartó, nagyszabású hadgyakorlatokat jelölték meg. Az izraeli média érzékenyen fogadta a bejelentést, s úgy értelmezte, hogy az izraeli légierő szíriai műveleteit erősen korlátozni fogják. Egyelőre semmi jele annak, hogy ezen a helyzeten képes lett volna változtatni Amikam Norkin vezérőrnagy, az izraeli légierő parancsnoka, aki csütörtökön, népes küldöttség élén, arról győzködte orosz kollégáját, Szergej Szurovikin vezérezredest, hogy

„az Il-20-as pusztulásáért teljes mértékben az Aszad-rezsimet terheli a felelősség”.

Az idézett mondatot a mindmáig egyik legnépszerűbb, legolvasottabb újság és rádiócsatorna, a Komszomolszkaja Pravda internetes portálja közölte abban az interjúban, amit a megbeszéléseken részt vett egyik, neve és beosztása elhallgatását kérő, orosz delegátus adott a médiacsoport újságírójának. A beszélgetés ugyanakkor olyan részletes és terjedelmes, hogy okkal hihető: az interjúalany az illetékes parancsnokok tudtával nyilatkozott. Talán azért, hogy jelezzék az ügy miatt nyugtalan oroszországi közvéleménynek: nem ül ölbe tett kézzel a hadsereg vezetése.

Természetesen, az orosz fél átvette az izraelieknek az esetről összeállított, ötven oldalnyi dokumentációját, de azt is jelezte: ezt a saját vizsgálatuk eredményeivel és a szíriai jelentésekkel vetik össze. A névtelen nyilatkozó egyébként arról is beszélt, hogy amikor a jeruzsálemi küldöttség a szíriai vezetés nyakába akarta varrni az ügyet, az orosz tárgyalók kiakadtak: az izraeli fél olyan ok miatt indított légitámadást, amelynek valódiságáról nem volt meggyőződve. Történetesen azt feltételezték, hogy a szíriai hadsereg olyan objektumai ellen vetették be a vadászokat, amelyek „feltételezhetően” a Hezbollah, a libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet – egyesek szerint: terrorista formáció – számára gyártottak fegyvert, amit „valószínűleg” Izrael ellen akartak használni…

A tárgyalóasztalnál zajlott tohuvabohu további részleteitől megkímélem az olvasót, bár az oroszul tudók böngészhetik a Komszomolka belinkelt cikkét is, ha kedvük tartja. De úgyis az a lényeg, hogy a megbeszélés végén az orosz fél közölte:

egy ekkora tragédia után komoly korrekciókat kell végrehajtani a három évvel ezelőtti, a szíriai légtérben zajló harcászati műveletek végrehajtásáról szóló orosz–izraeli megállapodásban.

Mindez nem sok okot ad a bizakodásra. Jó hír viszont, hogy amikor az újságíró azt kérdezte a névtelenségbe burkolózó forrásától: „Oroszország Izrael cselekedetét ellenségesnek minősítette-e, ami magával vonja az azzal egyenértékű válaszlépést? Volt-e szó erről a tárgyalásokon?”, a válasz határozott „Нет”, azaz „Nem” volt. A forrás kijelentette: „Mi katonaemberek vagyunk. Nekünk van főparancsnokunk (azaz Vlagyimir Putyin – KDL), s van védelmi miniszter. Amilyen parancsot kapunk tőlük, olyat hajtunk végre”.  #

CÍMKÉP: Az orosz Il-20-as felderítőgép mögé behúzódó izraeli F-16-os az orosz vezérkar animációs képén az orosz esti híradó szeptember 18-ai adásában (Képernyőkép)

Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban! Véleménye fontos az orientálásomban. Gondoljon arra, hogy így fizet az egyébként ingyenes tartalomért! ##