A harcos Orbán a moszkvai tévében

Szüljetek, mert jönnek az idegenek! – üzenik a magyarokkal az orosz nézőknek. ⇒ SZAVAZÁS A CIKK VÉGÉN: A környezetében hallott vélemények szerint a családtámogatás Orbán-programja meggátolja-e a népességfogyást Magyarországon?

orosztvmagyarorszagonplakatkampany2019-03-03.jpg

Semmi kétség nem fér hozzá: a félhivatalos moszkvai köröknek tetszik, amit Orbán Viktor művel az Európai Néppárttal. Az állami tévé vasárnap esti Vesztyi Nyegyeli (A hét hírei) című, kétórás közéleti műsorában csaknem tízperces összeállítást szentelt az újabb magyarországi plakátkampánnyal kiélezett migránskérdést a magyar családtámogatási programmal összevetve feldolgozó témának. (A műsor az itt megadott linkkel az 1:24:40-nél érhető el.)

Mindössze az a szándékom, hogy ismertessem a „Magyarország: saját gyerekek migránsok helyett” című összeállítás tartalmát. Csak a végén írok egy bekezdésnyi személyes megjegyzést, mert mindenki maga vonjon le belőle következtetést! Remélem, így is gondolatébresztő és tanulságos lesz! Ha másért nem, egy pillantást vethetnek arra, miként jelenítik meg az orosz fővárosban Orbán és Brüsszel, illetve a Fidesz és az EU-parlament néppárti frakciójának küzdelmét.

A befolyásos műsorvezető Dmitrij Kiszeljov, a Russia Today Nemzetközi Információs Ügynökség vezérigazgatója, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Társaság vezérigazgató-helyettese. Ő mondja: „Elvi vita zajlik Magyarország és az Európai Unió között a migránskérdés miatt. Pontosabban azért, hogy Európában a migránsokkal oldják meg a demográfiai problémát. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelt fölöttébb ingerültté teszi”.

Soros, meg Juncker neve itt is hívó szó

De már látjuk is a kormányfőt egy magyar híradórészletben amint fellép az emelvényre, hogy megtartsa február 10-ei évértékelő beszédét. A képek alatt a műsorvezető közli: „Orbán elutasítja, hogy Magyarország csökkenő lakosságát migránsokkal váltsák ki. Ehelyett a születésszám növelésének nagyszabású programját hirdette meg, mert úgymond több magyarra van szükségük. Eközben nem csak védekezik, de kész arra, hogy magát Brüsszelt is támadja. Budapesten a miniszterelnök tájékoztató kampányt indított, amely elítéli az EU migrációs politikáját”. 

A tévéképen a Nyugati pályaudvar előtti mozgóplakáton úszik be Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök és Soros György fényképe a szöveggel: „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!” Aztán ugyanezzel a látvánnyal óriás poszterek családi házaknál, lakótelepi épületek falán. Egyáltalán, mindenütt. Közben a műsorvezető tovább beszél, s magyarázza, kit is ábrázolnak a képen. Sorost az Európába irányuló illegális migráció szervezésének tettestársaként jellemzi, s a tévéműsorok jól kidolgozott dramaturgiai fogása szerint előre utal arra, hogy Orbán szerint a migrációt támogatóknak engedni – kapituláció.

Egy Orbán Viktortól bejátszott, természetesen épp csak érzékelhető, magyar szöveg fölött orosz fordításban hallható idézet következik arról, hogy Európában egyre kevesebb a gyerek, amire a nyugatiak a migráció elősegítésével válaszolnak. „Nekünk, magyaroknak azonban másként jár az agyunk, mi nem csupán abban gondolkodunk, hogy számszerűen biztosítsuk az egyensúlyt, nekünk magyar gyerekekre van szükségünk. Számunkra a migráció, kapituláció” – idézik a magyar politikustól.

Ismét a műsorvezetőt látjuk, aki megemlíti, hogy Juncker már Orbán pártját, a Fideszt sem akarja látni az Európai Parlament legnagyobb frakciójában, az Európai Néppártban. Bevágják Jean-Claude Junckert, aki szerint „Semmi közös nincs bennünk Orbánnal. Miért kellene az én pártomban maradnia, ott ülni a családi asztalnál, miközben elutasítja a felfogásomat?”

Nekünk magyar gyerekek kellenek!

Bekukkant a kamera egy hétgyermekes magyar házaspárhoz. Szolgálati lakásban élnek, de most megteremtődött a lehetőség a saját ház építéséhez. A férj, Nagy Sándor azt mondja: élni akarnak a kormányzati program kínálta lehetőséggel. Aztán egy másik lakásban az ottani várandós mama a nagyszülőket említi, akik már nagyon szeretnék dédelgetni az unokát. A riporter megemlíti a hétpontos családprogram néhány elemét, amit – a képek és hangok tanúsága szerint az Orbán-beszéd alatt, egy-egy bejelentéskor – felállva, kitörő lelkesedéssel fogadnak a résztvevők. Nem véletlenül, hiszen az ünneplés mámorában őszintén gondolják, hogy megvan az ellenszere a lakosságszám évi harminckétezres csökkenésének.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom (az orosz feliraton a Mi Házunk) alapítója (!) a demográfiai helyzet okairól beszél, amely – a riporter összefoglalójában – az I. világháború végében gyökerezik, Trianon az okozója. Korabeli revíziós térképek támasztják alá, miként szedték szét a nagy Magyarországot. Erre a mostani válasz a magyar útlevél, ami úgymond lehetőséget ad az elszakadt magyarok betelepülésére. No meg a bölcsőde-program...

Ellenpontként a The Guardian cikkének képe arról, hogy a nacionalista erős emberek kontroll alatt akarják tartani a női testeket. Mert csak álca, hogy segíteni akarják őket. Budapesten azonban száz meg száz plakát veszi fel a harcot az ilyen nézetek ellen – mondja az orosz riporter, Gyenisz Davidov. S valóban, Juncker-Soros plakátok mindenütt. Egymást érik a Ferihegyi repülőtérre vezető út mellett is.

Számok következnek arról, hogy az afrikai országokban élő nők hat-hét gyermeket is szülnek. Velük ellentétben az európaiak jó, ha átlagosan másfelet. A szónokló Orbán erre megint csak azt mondja a riportban: „Nekünk magyar gyerekekre van szükségünk”. Ám – amint a riporter jelzi – ehhez igencsak állni kell a sarat, mert Magyarországot mindenki támadja. Köztük a leghangosabbak a svéd hivatalosságok. A svéd külügyminiszter Magyarországot a 30-as évek náci Németországához hasonlította. Ezt aztán azonnal visszautasította Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki az Echo tévétől átvett felvételen, széles gesztusokkal kísérve magyarázza Bayer Zsolt műsorvezetőnek: „Hát ez a politikai inkorrektség, ez az esztelenség mégiscsak elképesztő!”

A svédek a bevándorlókra bízzák

Ám az orosz állami tévé nem lenne orosz állami tévé, amely a világ minden pontjára küldhet és küld is riportert, ha nem kalauzolnák el mindjárt a nézőt Svédországba, ahol a gyorséttermeket, az üzleteket, az utcákat, a szociális lakásokat színes bőrűek lepik el. Az egyik képsoron sötét bőrű, fiatal férfiaknak egy ausztrál forgatócsoport elleni támadását látjuk. A másikon egy hidzsábos nő elégedetten beszél arról, milyen jól élnek itt, s hogy mekkora anyagi támogatást kapnak. Az orvosi ellátásért sem kell fizetniük. Körötte gyerekek nyüzsögnek, de látszik, hogy újabbal viselős. A riporter meg is jegyzi: így sikerül emelni a svéd születési számot. Annál inkább, mert amiként egy tősgyökeres, fiatal svéd házaspár mondja: legfeljebb két gyerekre vállalkoznak, mert a kicsi huszonnégy órás talpon létet követel, nekik pedig a karrierjükre is gondolniuk kell. A megszólaltatott két svéd lány legfeljebb egy babát tart elképzelhetőnek, ha egyáltalán. Ráadásul az egyik a nőkhöz vonzódik, ő legfeljebb örökbe fogadna.

Svédországi melegfelvonulás képei. Tizenháromezer azonos nemű házasságkötést regisztráltak már. Köztük egy stockholmi női protestáns püspököt a párjával – közli a riporter. A dániai koppenhágai székhelyű, Szent Alekszandr Nyevszkijről elnevezett pravoszláv egyházi körzet helynöke nyilatkozza: mindez már-már teljesen szétveri az itteni társadalmat. Ezért sokan át is lépnek a pravoszláv egyházba. De végülis itt vannak a migránsok. A képen épp egy négygyerekes iraki család, ahol már az ötödiken  gondolkodnak, hiszen így anyagilag is jól járnak. A legidősebb lány a riporter kérdésére elmondja, hogy osztálytársai afgánok, türkök, pakisztániak. Svéd egy sem. Az interjúkat mosolygó, egymást szeretgető gyerekek képei illusztrálják. Mi tagadás, jó volt nézni őket, mert a gyerekek, gyerekek...

Ismét Magyarországon. A riport elején már megszólaltatott, hétgyerekes Nagy Sándor meggyőződéssel jelenti ki: „A liberális nyugati politika a legteljesebb esztelenség. A migránsok számunkra teljesen idegenek. Nekik más a vallásuk és más szokásaik vannak. Nem a migránsoknak, hanem a tősgyökeres családoknak kellene adni a támogatást” – mondja. Felesége bólogat. A hétből most négy gyerek van köröttük, de már várják a nyolcadikat. Ezekből a felvételekből ugyanaz a szeretet árad, mint az előbbiekből, a Svédországban, az iraki bevándorlók között készültekből.

Emiatt tolulhatott föl bennem a gondolat: mi lenne, ha megszervezné egy forgatócsoport, hogy találkozzék a két család? Talán abból is kijöhetne egy film. Ez ugyanis, magától értetődően, részben hazabeszélt. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén nagyszabású szociális és családtámogatási programot hirdetett meg a közelmúltban. Ráadásul a muszlim vallású lakosság részaránya Oroszországban is szüntelenül növekszik. Ezen túlmenően persze Orbán Viktor kiállásának bemutatása külön is jól jön az Európai Unió szankcióival küzdő Moszkvának. Már csak az a kérdés, jó-e mindez nekünk, magyaroknak? #

CÍMKÉP: Az orosz tévé filmjében a riporter a Soros- és Juncker-ellenes plakátok tömegével szegélyezett ferihegyi repülőtéri út mellett (Képernyőkép)

Véleménye fontos az iránymutatásban. Ha nem szavaz, a trolloknak engedi át a véleményformálást. Gondolja meg, mit veszítünk a passzivitással!