Orbán az alulmaradásról vizionált

Hál’ istennek, langyos kis beszéd volt ez!

orbanviktor2019-03-15beszedfotoindex.jpg

Átvert a kormány plakátja. Azon az áll, hogy március 15-én, 14 órakor, a budapesti Kossuth téren mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy valamikor 11 óra után előbb a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kezd szónokolni szabadon a Nemzeti Múzeum előtt, aztán Orbán Viktor lapoz bele a papírjaiba. Barátom hamiskásan azt mondta: nyilván az ellenség megtévesztésére rendezték így. No, de rajtam nem fogott ki! Már órákkal a fellépés előtt leírtam, szerintem mit fog üzenni népének a magyar kormányfő. Így csak előkaptam a jegyzeteimet, s már nem volt más dolgom, csupán összehasonlítani a jóslataimat a ténylegesen elhangzott szöveggel. Ezt osztom meg alább az olvasóval.

Bevezetésként még annyit: a Duna tévé közvetítésében a lengyel zászlók tömege között gyéren lengedeztek a magyar trikolórok a tömeg feje felett. Időbe tellett, amíg a rendező olyan nézőpontot talált, ahonnét kiszűrhető volt ez az aránytalanság. De szólhattak is a kommentátornak: formálja úgy a mondatait a közvetítés végén, hogy legalább összefoglalójában ellensúlyozza a kissé necces helyzetet. És ő így is tett.

Soros, Juncker immár elfeledve

E cikkem írásakor, a Bekiáltás blogterében a szavazás még javában zajlik, de az eddigiek szerint „Az ember minden előtt” című, előző elemzésem olvasóinak nagyjából hatvan százaléka azt gondolja: március 15-ről ne szónokoljon politikus. A hivatkozott tegnapi írásomat Kölcsey Ferenc 1833-as négyszavasára, „A HAZA MINDEN ELŐTT” parafrázisára építettem abból az apropóból, hogy a költő intelmét az idei nemzeti ünnep kormányplakátjára nyomtatták. A korból és szövegkörnyezetből kiragadva a propaganda eszközévé tették, amint azt abban a cikkben részletesen bemutattam. Persze, ettől még Orbán Viktor is használni fogja ünnepi beszédében – jegyeztem le órákkal a beszéd elhangzása előtt.

Ami az első jóslatomat illeti, bejött. Természetesen „A haza minden előtt” felirat ékesítette a múzeum épületét és a szónoki pulpitust is. A magyar kormányfő pedig kissé átírva, és a köznyelvben megszokott pongyolasággal ezzel fejezte be beszédét: „Magyarország mindenek előtt!” Ami így, többes számban azt jelentené ugyebár, hogy több mindenség létezik a világban, miközben persze a „minden” azért minden, hogy eleve benne legyen minden létező és nem létező. Vagyis a papos „mindenek” általánosan elterjedt és itt is használt változata logikailag értelmetlen. De ez legyen a legkisebb bajunk, hiszen egyébként is, ahogy Orbán Viktor fogalmazott: „A jó isten mindannyiunk fölött”, tehát, ha úgy akarom, kívül a mindenen.

Viszont lássuk a további feltételezéseimet! Előzetesen azt vélelmeztem: 1848. március 15-ének eseményeire nem sok szót veszteget a miniszterelnök. Így történt. Azt is gondoltam, ha egyáltalán említ negyvennyolcas személyeket, akkor abból a kormányfő mostani céljaira, lelki állapotára következtethetünk. Orbán Viktor ezt a csapdát elkerülte, nem adott lehetőséget ebből kiinduló törengésekre. Leginkább arra számítottam, hogy a pártelnök-kormányfő folytatja a február 10-én elkezdett, általa évértékelésnek nevezett, európai uniós választási kampányt. Továbbra is támadja a migránsokat, ugyanakkor az eddigieknél szolidabban ad hangot ellenérzéseinek Brüsszellel szemben. Soros, Juncker immár el lesz feledve, mert a magyar politikusnak immár kényszerűen alkalmazkodnia kell az elmúlt hetek és napok történéseihez, melyek eddigi egyik közbenső felvonását a „Helyre teszik Orbánt” című cikkemben foglaltam össze.

Nem kockáztatja, hogy fellázadjanak ellene

Az előző este kaptam egy izgatott jelzést, miszerint az terjed a városban, hogy Orbán Viktor nagy bejelentésre készül. Kételkedtem. Egy ilyen cselekedet minden olyan nemzetközi összefüggésnek ellent mondott volna, amiről például A Putyin barátja is győzködi Orbánt” blogbejegyzésemben szóltam. Mert ugyan mi lehetne ez a bejelentés? Az, hogy pártját, a Fideszt kilépteti az EU-parlamenti néppárti frakcióból? Ez maga lenne a vereség beismerése, ami e férfiúnak nem sajátja. Ráadásul abban a minutában a kispályások ligájában kellene fociznia. Márpedig ez számára azonnali eljelentéktelenedéssel járna, amitől úgy irtózik, mint ördög a tömjénfüsttől.

Az pedig végképp komolytalan feltételezés lett volna – bár ellenzéki oldalon időről időre riogatni szoktak vele –, hogy meglebegteti: kilépteti Magyarországot az unióból. Először is saját választóinak nagy része sem akarná ezt, tehát a hazai politikai pozícióját is aláásná vele. Másodszor, megfosztaná a klientúrát, s főleg a családi klánt a brüsszeli pénzektől. Nem utolsó sorban padlóra küldené vele a teljes magyar mezőgazdaságot, amit negyven-hatvan százalékban az Európai Unió tart életben. Természetesen, elsősorban nem a gazdák miatt alakult ez így. Az úgynevezett szabad versenyes kapitalizmusban magukból a mesterségesen kialakított agrárpiaci viszonyokból következik az agrárium kiszolgáltatottsága. De akárhogy is, e pénzfolyam elrekesztésének Orbán Viktor elleni belső lázadás, sőt puccs lenne a következménye. Harmadszor, bár talán ezzel kellett volna kezdeni: egyből vége lenne kétes nemzetközi szerepének, ami esetében hiúsági kérdés, s mint ilyen, minden más szempontot megelőz a sorban. 

És így tovább, és így tovább. Amiből ugye az jön le, hogy összességében langyos kis beszéd lett ez. Hál’ istennek! – mondom én. Bár nem vagyok biztos benne, hogy a vérmes hívek is ezt gondolják. Ők, akik ráadásul mindjárt az elején magától a vezértől hallhatták az önkritikát: „Ha lépést akarunk tartani a lengyelek fejlődésével, akkor össze kell kapnunk magunkat”. Ez ugyebár ellentmond az eddigi sikerpropagandának. Talán azért, hogy oly nagyon ne mélázzanak el efölött a Múzeum körúton állók, mindjárt jött is egy ismerős gondolat: „Amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát, és bennünket, magyarokat is támadnak”.

Visszafogottság történelemhamisítással

Na, így azért már rendben van, bár lehetett volna egy kicsit harciasabb a főnök! – moroghatott magában a messziről Budapestre buszoztatott aktivista. Ám most más idők járnak. A szónok csupán áthallásos, a korábbiakhoz képest visszafogott mondatokkal operált. Például ezzel: „a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való”. Ámbátor „voltak idők, amikor nem élhettünk úgy, ahogy akartunk, csak úgy, ahogy lehetett – mondta a múltról, s szavaiból mindjárt kiderült, hogy bizony ma ilyen idők járnak, mert már jelen időben fogalmazott: „Van úgy, hogy a kiegyezés valóságában kell élnünk, de Kossuth Lajosról álmodunk”. Mi több, a lengyel marsallt, Józef Piłsudskit, a Második Lengyel Köztársaság első államfőjét, nem mellesleg az 1926–1935 közötti, sokak által félig-meddig fasisztának tekintett tekintélyuralmi rendszer irányítóját is idézte ehhez: „Alul maradni, nem behódolni – győzelem”.

Világos beszéd ez arról, mire számíthatunk a következő hetekben, hónapokban az Európai Unió fórumain. A Fidesz minden embere, beleértve Orbán Viktort is visszafogja magát, amibe persze belefér némi csúsztatás,  történelemhamisítás. Amiként ebbe a beszédbe is belefért, hogy a honfoglaló magyarok szabad akaratukból döntöttek az Európába való betagozódásról, és a kereszténység felvétele mellett. Hát, persze! Belefér annak hangoztatása, hogy „mi voltunk, akik az Európába indított migránsinváziót megállították”. (Valójában, mint ismert, csak a kerítés mentén észak-nyugatabbra tereltük a menekülteknek, az illegálisan bevándorolni akaróknak azt a töredéket, amely Röszke környékén megjelent – KDL) Aztán lesznek ehhez hasonló kitételek: „És azok is mi vagyunk, akik erős Európát, erős nemzetállamokat, és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda”. Az Orbán-beszéd e negyedik, kifejezetten az európai választásra hangolt részének végén kimondatott egy viszonylag erős mondat: „Véget kell vetni az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak”.

Ami még ezt követte a szabadság zászlaja alatt egyesített, gyarapodó, a gyermekek felé forduló országról, a boldog békeidőkről, az ugyebár némi ellentmondásban van a gyermeklétszám drámai csökkenésével, az innen százezer szám emigrált, de legalábbis külföldön munkát vállalt tömegekkel, azokkal a statisztikai adatokkal, melyek szerint milliós a puszta létért naponta megküzdő, mélyszegénységben tengődők száma. Több millióan vannak az egyik hónapról másikra élők. A középosztálynak mondott, szintén több milliós tábort bármikor a lecsúszás veszélye fenyegeti. A tényleges jól lét a családtagokkal együtt legfeljebb egymilliós réteg sajátja. De mit tegyünk? Nekünk ez jutott. Pontosabban ezt hoztuk össze, mert nem ismertük fel időben hogy a rendszerváltozás a nagy tömegek számára átverés. Ám ne feledjük azt sem, hogy ebben az átverésben, és mai fenntartásában Orbán Viktornak – korábbi és mai ellenzékének egy részével együtt – igencsak meghatározó a szerepe. Itt lenne az ideje annak, hogy végre tegyünk azért, hogy visszahozzunk valamit az elveszett reményekből! #

CÍMKÉP: Orbán Viktor 2019. március 15-én, a Nemzeti Múzeum épülete előtt szónokol (Fotó: Index, Németh Sz. Péter)

Véleménye fontos az iránymutatásban. Ha nem szavaz, a trolloknak engedi át a véleményformálást. Gondolja meg, mit veszítünk a passzivitással! Ezúttal a minapi kérdésemet ismét felteszem voksolásra.