Valami továbbra is bűzlik Brüsszelben

Orbán Viktor azt sugallta, hogy győzött és időt nyert. Mindenesetre ismét lejáratta az uniót és Magyarországot, s hozzá még zavart is keltett.

2019-03-20orbanviktorbrusszel_m1_adas_kepernyokep.jpg

Nem függesztik fel és nem zárják ki a Fideszt, a párt önként felfüggeszti részvételét az Európai Parlament néppárti frakciójában.” Március 20-án 19:45 óra körül ezt a feliratot mutatta folyamatosan az m1 állami televíziós csatorna Orbán Viktor Brüsszelben megtartott sajtótájékoztatóját követően. Vagyis győzelem! De tényleg az?

A Fidesz vezetőjét hallgatva határozottan az. Victoria! Victory! Victoire! Pobeda! Sieg! Ahány nyelven csak tetszik. Mi több, Orbán azt sugallta: ő volt az, aki a liberális és baloldalról érkező, alattomos támadások ellen megmentette a széteséstől a néppárti frakciót az európai választások előestéjén. Egyébként pedig, aki időt nyer, életet nyer.

Félreértés ne essék, ezek nem szó szerinti idézetek. Csupán az Orbán Viktor mondataiból kiviláglott üzenetek. Minden, de minden kérdés elnapolva a választások utánra. Szerintem, a nyári vakációt is figyelembe véve, késő őszre. És addig még annyi, de annyi minden történhet! Mindenesetre két bizottság áll fel. Egy néppárti, amely megvizsgálja a magyar jogállamnak a  Fidesz által átszabott helyzetét. Meg egy magyar, amely majd magyarázatokat ad, s megteszi ellenvetését. Három a három ellen. Bizony mondom, lesznek ott csaták. Ha másként nem hát párnákkal vívják...

Ami pedig a választásokat illeti, a magyar kormánypárt propaganda gépezete a sajtótájékoztató után egy pillanattal, országszerte több száz, központi ellenőrzés alá vont médiacsatornán sokszorozta meg a miniszterelnök győzelmi jelentését. Éljen a sajtószabadság! Hogy dagadjon a honfiúi kebel! Ebben a tálalásban ugyanis nyilvánvaló kellett legyen mindenki számára: a mi Viktorunk már megint jól megmondta Brüsszelben. Egy ponton, amikor azt állította, hogy Sorosos-Junckeres plakátok a tájékoztatást, nem pedig az illetők lejáratását szolgálták, ki is nevette őt az átlátszó füllentésért a nemzetközi újságíró hadsereg. Amúgy a füllentések, csúsztatások sorában nem ez volt az egyetlen.

Ja, hogy ezzel is tovább gyengítette, lejáratta az uniót, meg Magyarországot, és zavart keltett? Nyilván ez is jól jön azért valakiknek. Egyébként a Magyarországon szinte varázsütésre beindult propagandakampány még azok agyából is kitörli az itt általam előadott lamentálást, akik a történtekről először nem a kormányfő tálalásában értesültek. Ők eleinte nyilván nem átallottak arra gondolni, hogy most aztán sarokba szorították a Fideszt. Mert eddig azt hitték, hogy vizsgálatot indítanak a magyar párt ellen, és a vizsgálat tartamára a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. Vagyis nem vehet részt az üléseken, s nem szavazhat az újabb döntésig terjedő időben.

Nos, ez így is van. Csakhogy tessék végre megérteni: ez maga a győzelem! Amiként maga Orbán Viktor már a március 15-ei beszédében megmondta, amikor a lengyel marsallt, Józef Piłsudskit, a tekintélyuralmi Második Lengyel Köztársaság első államfőjét idézte: „Alul maradni, nem behódolni – győzelem”. Ergo, Orbán ismét megvédte Magyarországot, a kereszténységet, a demokráciát, no meg egy füst alatt a vele járó sajtószabadságot. Így aztán a jó magyar atyámfiai most sem értik majd, miért állítják azok a nyugatiak továbbra is: be kell fogniuk az orrukat, hogy ne érezzék, mennyire bűzlik Orbán körül miden. #

UTÓIRAT: A magyarországi Kereszténydemokrata Néppártról időközben mindenki elfeledkezett. Annyira sikerült láthatatlanná tennie magát, hogy ennek a Fidesz kegyelméből vegetáló képződménynek még csak neve sem vetődött fel az eljárások során. Így még az is megtörténhet, hogy ők, akikről azt sem tudjuk, hányan is vannak tulajdonképpen, mert a listákban a Fidesz-KDNP összevont név alatt szerepelnek, továbbra is ott ülnek majd az üléseken. Igen nagy nyugalomban, s ami fő, a nagy testvér helyett is mindenbe beleszólva, mindenről értesülve. A bűz elviselésében pedig már eddig is jókora gyakorlatra tettek szert. #

CÍMKÉP: Orbán Viktor Fidesz-elnök sajtótájékoztatója március 20-án, Brüsszelben (Fotó forrása: az M1 hírcsatorna képernyőképe)

Véleménye fontos az iránymutatásban. Ha nem szavaz, a trolloknak engedi át a véleményformálást. Gondolja meg, mit veszítünk a passzivitással!