BEKIÁLTÁS: Rómában is orbáni agymosás

Miközben olasz újfasiszták között ünnepeltette magát Orbán, Budapesten az orvosok kifütyülték kormányának államtitkárát.

orbannovakromaban2019-09-21twitter.jpg

Ha csak Giuseppe Conte olasz kormányfő Orbán Viktort ekéző szombati szavait ismeri valaki, azt gondolhatja: kiosztották a magyar pártvezetőt Rómában. Ha azonban elolvassa az Orbán-beszéddel kapcsolatos tudósításokat is, akkor azt a következtetést vonja le, hogy hozta, ami várható volt tőle. Sőt! De épp elég baj ez nekünk!

Szeptember 21-én az Európai Unió ellenes, Olaszországnak az EU-ból való kiléptetését szorgalmazó, újfasiszta Giorgia Meloni által vezetett Fratelli d'Italia (Olaszország Testvérei – FdI.) párt rendezvényén vett részt Orbán Viktor. A Fidesz nevű párt vezetője – már amennyiben a Fidesz egyáltalán még pártként funkcionál – a tőle megszokott tanárosan-papos, leegyszerűsített stílusban oktatta hallgatóságát.

Mindenekelőtt arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy ellentétben az olaszokkal, a magyarok csaknem ötven évig nem demokráciában éltek, hanem OROSZ megszállás alatt. A kiemelést az indokolja, hogy hosszú idő után először oroszokról, és beszédének más részeitől eltérően, nem szovjetekről beszélt, amire alighanem sokan felfigyelnek Moszkvában…

Az olasz-magyar kapcsolatok néhány igen egyszerű példájának említése után – nyilvánvalóan tanácsadóinak több mint hatásosnak bizonyult ötletére – bedobta az „Avanti ragazzi di Buda / avanti ragazzi di Pest” kezdetű dalt. Ennek aztán frenetikus hatása lett. Talán maga sem gondolta, hogy a római Lazio futballcsapat egyfajta himnuszát, ami eredetileg az ’56-os magyarországi fiataloknak állított emléket, felállva és tapsolva kezdi énekelni a csarnokot megtöltő tömeg, beleértve az Orbánt meghívó párt elnökét, Giorgia Melonit. Szövegét és magyar fordítását a szélsőjobboldali szebbjovot.hu portálon találtam meg. Aki pedig látni akarja, milyen átszellemülten, a Mussolini által felelevenített, ókori római karlendítéssel kísérve szokták harsogni az antikommunista indulót, kattintson erre a linkre!

Ezt követően Orbánnak már nem kellett azzal bajlódnia, hogy észszerű beszédet mondjon, s észszerű válaszokat adjon a műsorvezető kérdéseire. Ezekre amúgy sem lehetett nagy igény ebben a közegben. Minthogy sikerült az érzelmeket felkorbácsolnia, elérte, hogy jelenléte lett maga az üzenet. Valahogy így csapódhattak le a fejekben az általa mondottak:

Nem vagytok egyedül, mert én, aki még egy elnyomó rendszerben edződtem meg a politikai küzdelemben, s aki merészen felveszi a harcot a nemzetek új elnyomóival, a Brüsszelben székelő hatalmasságokkal, s azokkal, akik mögöttük állnak, számíthattok rám. Rám, aki újfasiszta nézeteket valló vezetőtökhöz képest is jobbra áll, ha a magyarországi politikai térben helyeznénk el kettőnket - amint azt maga állította.

Ehhez képest hallgatóságának édes mindegy volt, hogy korábbi miniszterét, Balogh Zoltán református papot beléptette a vasfüggöny lebontói közé. Meglehetősen elnagyolva a kommunizmus nyakába varrta a II. világháborús veszteségeinket, illetve teljes egészében a németeket kárhoztatta azért, hogy elveszítettünk egy nagyon erős zsidó közösséget, amelyet úgymond a németek kiirtottak. Nem akarván több millió olasz család érzelmeit sérteni, figyelmeztette közönségét, hogy nem Olaszországról beszél, kijelentette: „a kommunisták csak az erőből értenek”. Mint mondta: Magyarország volt az az ország, ahol ténylegesen megölték a kommunistákat az utcai harcokban, aztán a kommunisták a szovjetekkel bosszút álltak, de megtanulták, hogy ha túllépnek egy határon, akkor nekik megyünk. Ezért bevezették a megtorlás után a legliberálisabb kommunista rendszert. Visszavesznek az elnyomásból, ha a nép nem foglalkozik politikával – vázolta Orbán a rögtönzött és leegyszerűsített történelemórán.

Ezúttal is bedobta nagy találmányát, az idei tusnádfürdői beszéde óta emlegetett, az elmondása szerint „új és valódi államelméleti és politikaelméleti modell” alapján általa létrehozott, „sajátos kereszténydemokrata állam” megteremtését, amit „Brüsszelben erősen támadnak”. Az újdonság az volt, hogy immár 2010-re datálta az orbáni állam létrehozását. De ahogy elnézem, tolódik ez még visszább az időben…

Természetesen migránsozott is. Azt állította, hogy már 2015-ben látta: „az európai vezetők szemlélete lerombolja az európai életformát. A bevándorlás az ő ideológiai céljukat szolgálja, szavazókat importálnak, akiknek meg fogják adni az állampolgárságot” – mondta Orbán Viktor, aki szerint európai szövetségeseinek vereségét is ezek az erők okozták. „Bécsben a baloldal megbuktatta a Szabadságpártot, a bajorok hátráltak, Olaszországban – ha jól értem –, a kormányt leválasztották a népről és a baloldal visszavette a hatalmat”.

Bár talán szívesen elkerülte volna, de nem tehette meg, hogy ne érintse Giuseppe Conte olasz miniszterelnök előzőleg neki szánt bírálatait. Conte ugyanis hibáztatta a Visegrádi 4-ek migrációs politikáját. Kijelentette: ritkán kapott támogatást tőlük, ami szerinte azzal magyarázható, hogy a V4-ek „nacionalista iránya nagyon zárt”, már-már az „elszigetelődés határát” súrolja. „Ez az út a gyakorlatban nem járható, mivel ha akarjuk, ha nem, ma már integrált politikai, gazdasági, kulturális rendszerben élünk Európában”. A neki dühösen bekiabáló közönségnek azt javasolta:

Kérdezzék meg Orbán Viktort, miért nem követte Matteo Salvinit, a Liga olasz jobboldali párt vezetőjét, és miért nem lépett ki az Európai Néppártból! De Jaroslaw Kacynskinek, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének is feltehetik ugyanezt a kérdést…

Ezt a felvetést azonban átfogalmazta Orbán Viktor: „Hallottam, hogy délután kollégám azt javasolta önöknek, hogy faggassanak engem arról, hogy Magyarország miért nem segíti Olaszországot a menekültek átvételével”. Ha valaki figyelmeztette volna a turpisságra, nyilván a tanácstalant játszva nézett volna körbe: neki ezt mondták, igazán nem tehet róla. De ha már, akkor megválaszolja saját kérdését, s erre azt tudja felelni: „van, amiben tud segíteni Magyarország Olaszországnak – a menekültek kvóta szerinti átvételében nem, de a menekültek hazatelepítésében igen”.

Mint hangsúlyozta: teljesen eltérő ennek az ügynek az úgymond filozófiai megközelítése Nyugaton és Közép-Európában. Szerinte ugyanis az olasz és nyugat-európai vezetők úgy döntöttek az elmúlt évtizedekben, hogy nagy néptömegeket engednek be országaikba, mert úgy vélik, ezek a hazai lakossággal keverednek majd, és az együttélés egy magasabb minőséget hoz. Mi magyarok viszont azt gondoljuk, hogy nem jön létre együttélés, és nem jön létre integráció, és a végén nem együtt, hanem egymás mellett fogunk élni, ami egyik csoport fenyegetését jelenti a másikra.

Mindez talán már az olvasó könyökén jön ki, hiszen olyan rutinszerűen zajlik az orbáni agymosás. Számunkra azonban igen nagy a tétje, amiről bőven írtam előző, „Orbán az újfasiszták között” című cikkemben. Többek között arra figyelmeztettem: orosz rulettet játszik, a vak szerencsére bízva Magyarország sorsát. Eközben – az írásomban külön-külön jellemzett, több frontos harcot vív a magyarországi egyházak főpapjaival, az Európai Parlamenttel, s annak meghatározó személyiségeivel, ellentmondásosan kezd alakulni viszonya az oroszországi vezetővel – már ha egyáltalán valaha is egyértelmű lett volna ez a kapcsolat –, ingatag alapokra épül kormányának szomszédságpolitikája. Hogy a multinacionális cégek által nagyra értékelt Orbán által egyelőre kézben tartott magyarországi roncstársadalom belső feszültségeiről már említést se tegyek. Aki ebben a helyzetben sikerekről áradozik, amint az az országvezető római szereplésével kapcsolatban nyilván be fog következni pártállami médiájának tálalásában, annak ajánlom figyelmébe, hogy éppen ezen a szombaton, a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén helyettünk, betegek helyett is kifütyülték, kitapsolták kormányának államtitkárát a doktorok, és piros lapot mutattak neki.  #

VISSZHANG: A kormánypárti Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maió külügyminiszter azt üzente Orbánnak: kerülje a „szükségtelen beavatkozást” Olaszország  ügyeibe. „Senkinek nem engedem, hogy elítélje, vagy támadja Olaszországot, legkevésbé annak, aki a mi határainkkal játssza a szuverenistát. Orbán nem ismeri az olasz népet, tehát csak a sajátjáról beszéljen, ha akar” – mondta. Abból, hogy ennek előtte Giuseppe Conte, az Öt Csillag által támogatott miniszterelnök is támadta a magyar miniszterelnök felfogását az következhet: A Fidesz-vezérnek sikerült feszültséget okozni a hivatalos olasz–magyar kapcsolatokban. # #

CÍMKÉP: Orbán Viktor Rómában, a Fratelli d'Italia (Olaszország Testvérei – FdI.) párt rendezvényén Novák Katalinnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával (Fotó forrása: Twitter)

ZÁRÓKÉP: Amikor Budapesten az egészségügyért felelős államtitkár az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni, a hallgatóság kifütyülte, kitapsolta, és piros lapot mutatott fel neki (Fotó: Bielik István / 24.hu)

2019-09-21magyarorvosikamaranagygyulese.jpg