960. BEKIÁLTÁS: Karikó Katalin sem messiás

Őt is a mélybe húzná a pusztító pártmocsár, ha magyar köztársasági elnöknek állna.

kariko_katalin-fb-oldala.jpg

„Karikó Katalint köztársasági elnöknek?” – kérdezte Hargitai Miklós, a Népszabadság, majd a Népszava újságírója, a Magyar Újságírók Szövetségének korábbi elnöke a Facebook oldalán. De nyomban kiderült: költőinek szánta a kérdést, mert szerinte

„nem nagyon van más jelenleg, aki teljesíteni tudná a mindenkori államfő legfontosabb alkotmányos feladatát, a nemzeti egység kifejezését”.

Naná, hogy ingere támad az embernek a beszólásra! Józan ésszel nem gondolhatja, hogy Karikó Katalinnak, a Nobel-díjra esélyes tudósnak, aki az életét tette az emberiség javának szolgálatára, az a leghőbb vágya, hogy a budai Várból nézzen le az alant nyüzsgő közemberekre. Hiszen jó ideje nem igazán van más szerepe az Orbán mamelukjaként működő magyar köztársasági elnöknek. Esetleg még az – mint a kormányfőtől a múlt heti sajtótájékoztatón megtudtuk –, hogy körmét rágva várja, mikor sétál át hozzá a szomszédból a miniszterelnök, ellenőrizendő a Pegasus kémprogram helyett, nem forral-e valamit ellene a Sándor-palota lakója. Természetesen a tévedés kockázatával, de úgy képzelem, hogy ez a perspektíva nem foglalkoztatja manapság Karikó Katalint. Még talán úgy sem, hogy megkínálnák egy ennél is magasabban az ország fölött lebegő rezidenciával, mondjuk a Kékes tetején…

Lépjünk is tovább! Hiszen nem csak a fentiek miatt tartom ostobaságnak az ötletet, de azért is, mert egy vezető újságírónak (?) tudnia kellene, hogy Karikó Katalint szintén mélybe húzná a pusztító pártmocsár, akármilyen magas dombra vagy hegyre költöztetnék őt. De rendben, fogadjuk el az ellenvetést: a jövőbe nem láthatunk, tehát vagy igen, vagy nem. Az viszont igazán nyugtalanító az újságíró felvetésében, hogy a messiás várása húzódik meg mögötte. Az az általános, a magyar értelmiség nagy részében is élő reménykedés árad belőle, hogy jön majd egy megváltó, aki rendet tesz az országban, s kiirtja a gazt az eldudvásodott közéletből. Helyettünk, persze...# (Ez volt a 003-as beszólás a Facebookon szétszórt kommentjeim közül. Holnap jön a folytatás) 

CÍMKÉP: Karikó Katalin bizonyára nem fogja körmét rágva várni, mikor sétál át hozzá a miniszterelnök, hogy nem forral-e valamit ellene a Sándor-palota lakója (Fotó forrása: a tudós Facebook oldala)