963. BEKIÁLTÁS: Nem ér Novák Katalin sértődése

A hatalomtechnikusok igenis kihasználják, hogy sokan szívesen legeltetik szemüket a nők idomain.

novakkatalinablakotpucol.jpg

Varga Judithoz, Novák Katalinhoz, Karikó Katalinhoz kapcsolódtak a Facebookon zajló vitáim, kommentjeim az elmúlt időszakban. Afféle beszólásoknak tekintettem saját szövegeimet azon a felületen, ám esetenként úgy véltem: lehet bennük annyi gondolatszikra, hogy némi kiegészítéssel ideemeljem őket a Bekiáltás blogba. A közönség, a választók manipulálhatóságával kapcsolatban például leírtam valahol az elsőre talán durvának ható kijelentést, hogy ma már ott tartunk:

sokan elalélnak, ha egy szemrevaló fehércselédet mutatnak be egy magas tisztség várományosaként.

Pedig nem ritkán ez a valóság. Természetesen, megtörténhetett, hogy Orbán Viktor egy személyben döntött. Mondjuk azért, mert a megérzésére, vagy a szívére hallgatott. Ezt a változatot támasztja alá, hogy a december 21-ei sajtótájékoztatón újságírói kérdésre, spontánnak látszó módon jelentette be a hírt. Azzal a kiegészítéssel, hogy a Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta, és javaslatát hivatalosan már meg is tette. Vagy igen, vagy nem. Nem zárnám ki, hogy a testületet kész helyzet elé állította a pártvezető. Látott már ilyet a világ…

Sajnos, a Fidesz általam fellelt honlapja csupán a pártpropagandát szolgálja. A Dokumentumtár nem nyílt meg. Nem sikerült hitelesen tájékozódnom a párt alapszabályáról, szervezeti kérdéseiről, testületeiről, vezetőiről. Feltételezem azonban, hogy Novák Katalin mint alelnök, tagja az elnökségnek. Ha igen, ha nem, egy nyilatkozatából az derült ki, hogy nem volt jelen az ülésen. Megívottként sem hallgatták meg, mert mint mondta:

„Orbán Viktor, a Fidesz elnöke beszélt velem, rajta keresztül kaptam a megtisztelő felkérést, hogy vállaljam el a kormánypártok jelölését”.

Ha így, hát így. De akkor egy másik lehetőséget sem zárhatunk ki. Azt, hogy Novák Katalint fókuszcsoportos kutatással, több megbízható, kifejezetten női jelölt közül, a mindenekelőtt a tömegben kiváltott érzületek, vagyis marketingszempontok alapján választották ki az Orbán Viktor körüli hatalomtechnikusok. Akár úgy, hogy maguk az érintettek sem tudtak erről. Az efféle megközelítést ezzel utasította vissza Novák Katalin az Indexnek adott interjúban: „Akik azt mondják, hogy bábu leszek, a nőket becsülik le”.

Csakhogy ő csinált ezzel nyilvánosan is nőkérdést az ügyből. Én speciel írtam már vagy négy cikket vele kapcsolatban, s ehhez sok véleményt elolvastam, sőt idéztem, de rajta kívül még nem találkoztam olyannal, akinek az lett volna vele a baja, hogy ő nő. Viszont ezek után már nem lehet elmenni amellett, hogy milyen politikai kommunikációs (marketinges) szempontok játszottak szerepet abban, hogy őt választották ki, miközben ezt képességei, tudása, karizmája nem támasztja alá. Az nem vigasz, hogy Áder is ilyen...

A rossz pr-fotók tömege, amiket az elmúlt években magáról posztolt – például az ikonikus ablaktisztítás papírzsebkendővel, a kamerába nézve – sztárallűröket jeleznek. Vagy talán emlékszik valaki valamilyen nagyhatású beszédére, cikkére, könyvére, pártmegbízatáson túli tudományos, vagy bármilyen rendkívüli teljesítményére azon túl, hogy csúcsra járatta a szegregáló családpolitikát? Ehhez képest úgy tesz, mintha nem tudná:

a nőiességet a politikában is árucikké változtatta ez a világ, amivel épp a nőket alázzák meg leginkább. Őt is.

Ha ezt nem tudja, az igen nagy hiba egy gyakorló politikus esetében. A hatalomtechnikusok kihasználják, hogy sokan szívesen legeltetik szemüket a nők idomain, amit persze a feministák most áldozathibáztatásnak fognak mondani. De akárhogy is, a konkrét hölgy maga is rájátszott erre, amit épp a pr-fotók sokasága bizonyít. Ebben csak Varga Judit múlja felül a kormányban Novák Katalint. Ezért csöppet sem lennék meglepve, ha egy másik versenyző Varga Judit lett volna a válogatáskor. Csak hát bejött ugyebár a Pegasus-, meg a Völner-botrányban való érintettsége – esetleg nem is véletlenül.

Túllépve ezen, azon kell elgondolkodnunk, mit akarnak takargatni az említett hatalomtechnikusok a nőiesség-kártya kijátszásával? A választ viszonylag egyszerűnek gondolom. A Fidesz környékén nincs olyan politikus, aki az állami és párttisztségekben ne lett volna minden olyasminek részese, amit az ellenzék és az ország nagyobb, talán még választóik egy része is okkal ítél el. Sem férfi, sem nő. 

Bárkit jelöltek volna a legmagasabb közjogi méltóság posztjára, végtelen a fejükre olvasható vétkek sora.

A simlis ügyek sokasága, a jogszabályok tömegének egyik napról a másikra történő módosíttatása a parlamenti mamelukok seregével annak érdekében, hogy a saját köreikhez tartozókat előnybe hozzák az elvtársi-rokoni-üzlettársi-baráti szférákon kívüliekkel szemben; bűntett gyanús ügyeknek páncélszekrények mélyére zárása; vissza nem térítendő állami támogatások – milliók, százmilliók, sőt milliárdok – osztogatása az egyszer majd kérünk tőled valamilyen szívességet alapon. És a sort bárki folytatni tudná.

Magának Novák Katalinnak a jelöléséhez, majdani megválasztásához is jogszabályt módosítottak. Ugyanis a jelenlegi államfő mandátuma csak a parlamenti választások után, 2022. május 10-én járt volna le, s ebben az esetben már az új összetételű országgyűlés voksolt volna az elnökről. Hogy ezt elkerüljék, sokadjára tettek erőszakot a jogállamiságon, aminek Novák Katalin is élvezni fogja az előnyét. Ő, aki a jogállamiság megvédéséért oly határozottan kiállt a nyilatkozatában.

Ráadásul okkal feltételezhető, hogy a fő feladata lesz a szemünk láttára egy ideje leplezetlenül kiépülő, a társadalom megosztását tartósítani akaró, a kormányzást ellehetetlenítő háttérhatalom ténykedésének elősegítése, ha a mai kormányzók esetleg választási vereséget szenvednének. A politikai ellenfél kormányzási tevékenységét kell neki is lehetetlenné tennie elvtársainak mielőbbi visszatérése érdekében. Kerül, amibe kerül.

Így történt volna mindenki más esetében is. Ám neki van egy óriási előnye, történetesen a külleme, kevéssé konfrontatívnak látszó alkata, amivel van esély arra, hogy feledtetik szerepvállalását a legalábbis erkölcstelen játszmákban.

Minthogy politikai kommunikációs tanácsadást is műveltem még a kilencvenes évek elején, s ezzel a pártok környékén tapasztaltak miatt hagytam fel, tudom, hogy azóta még gátlástalanabbá váltak a politikai manipulációs technikák. Ezért nem vagyok hajlandó úgy tenni holmi political correctness, azaz pc-beszéd érdekében, mintha nem ismerném az efféle eljárásokat is.

Igen, egy olyan kinézetű nőnek, mint Novák Katalin többlet értéke van a nagyrészt a médián keresztül zajló, vagyis a Hollywood eszköztárát is bevető politikai marketingben. Ez ugyanis nem a széplelkek, hanem a könyörtelen érdekek érvényesítőinek világa, amiről azonban tudniuk kell a választóknak. Még ha  magyaraországi pártok paktumai miatt nem is kérdezik meg őket közvetlenül, hogy kit akarnak köztársasági elnöknek. Ráadásul ebben az esetben maga a jelölt hozta szóba az ide tartalmilag nem tartozó nőkérdést az interjújában. Vagyis nem ér a nyilvánosan is hangoztatott sértődése.# (Ez volt a 006-os beszólás a Facebookon szétszórt kommentjeim, s azok továbbgondolása közül. Holnap jön a folytatás.)

CÍMKÉP: Novák Katalin önmagát tette nevetségessé az általa 2020. december 23-án kiposztolt ablakpucolós képpel, ami azóta a Facebook-oldalán már nem érhető elfő feladata a szemünk láttára leplezetlenül kiépülő, a társadalom megosztását tartósítani akaró, a kormányzást ellehetetlenítő háttérhatalom ténykedésének elősegítése lesz
Fejlemény a bábu vagy sem kérdéshez: https://index.hu/belfold/2021/12/31/novak-katalin-elott-kover-laszlonak-ajanlottak-a-koztarsasagielnok-jeloltseget/