Oroszország: Finanszírozni kell Ukrajnát!

Az ellenzék az alkotmány módosítását, lényegében Janukovics elnök hatalmának megkurtítását követeli. Folyt. köv. holnap.

Dollar.jpgAz ukrán téma nem vezető helyen szerepelt a ma esti orosz állami televízió híradójában. Talán csak átmeneti ez a helyzet, mégis jó hírként fogadtam, hogy a hirtelen hidegre fordult időjárás, vagyis a mínusz 20–30, az északi tájakon a mínusz 50 fokos fagy következményeinek taglalása megelőzte a kijevi, a Krím-félszigeti és a zaporozsjei tudósításokat.

Medvegyev gondterhelt, mert nem fizetnek

Vlagyimir Putyin részt vesz az Orosz Föderáció kormányülésén. Ahogyan az rendszeresen előfordul, az ülésen az állami tévé kamerái is jelen vannak. Putyin elnök az asztalfőre ül, s már mondja is a misztereknek: „Az ukrán barátainkkal kötött hitelszerződéseket és energetikai megállapodásokat végrehajtjuk.”

Az illetékes miniszterelnök-helyettes, Igor Suvalov természetesen ígéretet tesz arra, hogy – az ukrán kormány átalakítását is figyelembe véve – az elnök elvárásai szerint járnak el. Azonban Dmitrij Medvegyev kormányfő baljós hanghordozással hívja fel a figyelmet arra, hogy a ma lemondott ukrán miniszterelnök, Nyikolaj Azarov garantálta a hitelek visszafizetését. Ennek az teremtette meg az alapját, hogy orosz megrendelésekkel helyzetbe hozták az ukrán ipart. Kedvezőtlen, hogy az ukrán partner nem kezdte meg a korábban felhasznált, illetve az idén vételezett gáz megfizetését. Csökkentett áron sem! – nyitja tágra jelentőségteljesen a szemét Medvegyev. Putyin válasza: „Viselkedjünk ésszerűen, várjuk meg az új kormány létrejöttét, s aztán döntsük el, kell-e változtatni a mostani orosz magatartáson.”

Ez után Putyin elnök – mintha forgatókönyv szerint folyna a beszélgetés – Anton Sziluanov pénzügyminiszterhez fordult, s azt kérdezte, hogy a legutóbbi megállapodás részeként eddig mekkora összeghez jutott Ukrajna. A válasz: „Decemberben három milliárd dollárt utaltunk.” Mire Putyin: „Tisztes összeg! Egyébként mit tudunk arról, változik-e az ukrán pénzügyminiszter személye? Sziluanov: „Úgy hírlik, a pénzügyi területet nem nagyon szervezik át.” Putyin: „Szóval, nem nagyon.”

Lezárásként bejátszás az orosz elnök előző este már látott brüsszeli sajtótájékoztatójából. A tegnap külföldön és a ma Moszkvában elhangzottak összhangban vannak egymással.

Itt is, ott is csomagolnak Kijevben

A parlamenti folyosón nem nyilatkoznak az ellenzéki képviselők. A hatalmon lévő Viktor Janukovics Régiók pártjának felsőházi küldöttje a gazdasági válság kezelése mellett a tüntetések során letartóztatottak amnesztiáját emeli ki a megoldandó feladatok közül. „Már amennyiben a tüntetők hajlandók kivonulni a vidéken és a fővárosban megszállva tartott kormányzati épületekből, s feloszlik a Majdan” – teszi hozzá.

Az ellenzéki, Julia Tyimosenko féle Haza Párt (Batykivscsina) egyik képviselője viszont azt mondja a mikrofonba: „Előbb Janukovicsék szabadítsák meg maguktól az összes kormányzati épületet! Ne csak a miniszterelnök csomagoljon, hanem mindenki!” Az Ütés (Udar) párt vezetője Vitalij Klicsko csak átfúrja magát a riporterek hadán, nem nyilatkozik, tanácskozásra siet.

Pakolnak az épületfoglalók is. Kivonulnak a Mezőgazdasági minisztériumból. Rendezett, kettes sorokban haladnak el a kamerák előtt. A Dinamo Kijev Stadionjának környékén csupán néhányan lézengenek. A stadionhoz vezető út elárvult, fekete szenny borítja.

Következő jelenet: a lemondott miniszterelnök elköszön kormányának tagjaitól. Helyét Szergej Arbuzov a miniszterelnöki feladatokat ellátó megbízott foglalja el. Bejelenti, hogy Oroszország átutalt 3 milliárd dollárt, majd azt mondja: „Újabb 2 milliárdra számítunk”.

A parlamentben Ukrajna korábbi elnökeinek javaslatára napirendre tűzik a tüntetők ellen hozott törvények eltörlését. Az ellenzék az alkotmány módosítását, lényegében Janukovics elnök hatalmának megkurtítását követeli. Folyt. köv. holnap. De milyen folytatása?

Szervezkednek az ukrajnai oroszok

Krím, Szevasztopol. Tízezres tömeg egy nagygyűlésen.

Szimferopol. Éjjel-nappal élő sorfal védi az autonóm köztársaság kormányzati épületét. Az ukrán nacionalistákat elítélő plakátok sokasága: Le Banderával! Stop Majdan! Tablókép Kijevből érkezett lázítókkal, egy magukat SS-nek nevező csoport tagjaival

Néhány snitt a kommunista párt szimferopoli irodájáról, amelyre az éjjel Molotov-koktélt dobtak. Füstnyomok és zsidóellenes feliratok a falakon.

Idős kozák önkéntesek nyilatkoznak a melegedő és információs sátornál: „Láttuk a tévében, a nyugati mintára szervezett kijevi megmozdulásokat. Isten mentsen attól, hogy ebben a Nyugatot kövessük!”

Hadihajó úszik méltóságteljesen. A riporter szerint: a Fekete-tengeri orosz flotta a szokásos módon oldja meg harci feladatait.

Ismét Szevasztopol. Esti nagygyűlés a város központjában. Nagydarab, bőrdzsekis bájkerek, Oroszországból érkezett motorosok: „Azért jöttünk, hogy támogassuk a szevasztopoliakat polgári jogaik érvényesítésében.”

Zaporozsje, a kozákok földjének fővárosa. Nagy hó esett az éjjel, mindenekelőtt azt kell eltakarítani. A január 26-ai tüntetés archív képein a kormányzó, aki azt üvölti mikrofonba az épületet ostromló ellenzékieknek: „Ha vérre van szükségetek, akkor engem üssetek, engem öljetek meg! Csak arra kérlek benneteket, hogy ne ostromoljátok meg a kormányzóság épületét!” A Janukovics-féle pártot szidalmazza. A kormányzó: „Ezért a pártért éltem, élek, és halok meg!” A tömeg persze betört az épületbe, de mert szembetalálta magát a rendőrökkel, szétszéledt. Csak a vandál pusztítást hagyta maga után. A mai képeken a kormányzó vezeti a tanács ülését: elő kell teremteni a pénzt a nyugdíjak kifizetéséhez. Ez Ukrajnában nem kis feladat! Az üléstermen kívül, néhány irodában még egymás hegyén-hátán az ablakok elé halmozott szekrények, íróasztalok. A hallban üvegezők dolgoznak. Helyrehozzák a kitört ablakokat. Odakinn a hidegben egy kisfiú mondja: „Csak egy kicsit melegebb lenne már!”

Íme ezt hallhattuk és láthattuk az orosz állami tévéhíradó Ukrajnával foglalkozó részében, 2014. január 29-én este. Túl a tartalmon, volt idő, amikor magyar hírműsorokat is szerkesztettek ilyen sokrétűen, és ilyen gonddal…

#

2014-ben, a Bekiáltás blogban Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban az alábbi posztok jelentek meg:

1. Egy üstben főhet a gulyás és a borscs? (2014.01.09.)

2. Ostobaság oroszokkal riogatni (2014.01.19)

3. A németek pénzelték Lenint - állítja az orosz állami tévé /2014.01.23.)

4. Ne a tükröt törjétek össze! (2014.01.25.)

5. Fekete forradalom narancsos pestissel (2014.01.27.)

6. Nő a neonácik befolyása Ukrajnában (2014.01.28.)

7. Torzítva tudósít Ukrajnáról a média (2014.01.28.)

8. Putyin: Finanszírozni kell Ukrajnát (2014.01.29.)

9. Dühösek az oroszok az ukránokra (2014.01.31.)