Ukrajna: Lázadás zajlik, nem forradalom

Ukrajnában lázadás zajlik és nem forradalom - jelentette ki Gereben Ágnes külpolitikai elemző az InfoRádó Aréna című műsorában.
Ukrajna - BanderistaTuntetesКиев УПА 3.jpgUkrajnában lázadás zajlik és nem forradalom. Oroszország pedig ott szól bele az ország belügyeibe, ahol csak akar - jelentette ki Gereben Ágnes külpolitikai elemző az InfoRádó Aréna című műsorában. "Mind a két oldalon vannak lumpenek, provokátorok és bűnözők. Ami nem azt jelenti, hogy nincs igaza a Janukovics-rezsim ellen fellázadt embereknek abban, hogy jobb életre vágynak, de nem lehet azt mondani, hogy ez egy forradalom, Ez egy lázadás, a korrupció, a tolvajlás, a privatizációs visszaélések és egy olyan rezsim ellen, amely minden külföldről kapott hitelt elsíbolt" - mutatott rá Gereben Ágnes.

A külpolitikai szakértő kifejtette, hogy Ukrajnának nincsen politikai garnitúrája, csak oligarchái, akik mozgatják a politikusokat. Szerinte összesen 65 ember hajtja végre az ország leggazdagabb embere, a tatár Rinat Ahmetov utasításait. Mint mondta, ő volt az is, aki rábeszélte Janukovicsot, hogy menessze a kormányt. "Ukrajnában mindennel kapcsolatban úgy teszik fel kérdést: mennyit fizetsz érte. A pénz az, ami dönt" - jelezte Gereben Ágnes. Oroszország pedig ott szól bele az ukrán politikai életbe, ahol akar.

A szakértő szerint egyébként Ukrajnának jók az adottságai, 2007-ben a GDP-növekedése még 7 százalék volt. De nincs vezetése, nem hajtottak végre semmilyen reformot és ellopják a pénzt, így pedig nem lehet fejlődni - vélekedett.
Hanganyag: Boros Péter
A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: