BEKIÁLTÁS: Megbénítják a fővárosi közgyűlést!

A szavazatok újraszámlálásával az építési engedélyek kiadásához nyernek időt.

pikoandrasvalasztasikampanyfotoindex.jpg

Baranyi Krisztina hivatalba lépése előtt tíz perccel támadták meg a IX. kerületben az önkormányzati választási eredményt. De nem csak a Ferencvárosban történt így, hanem Budapest I. kerületében (ahol szoros eredménnyel nyert V. Naszályi Márta), és a VIII. kerületben, ahol Pikó András győzte le a fideszes Sára Botondot. De miért mindez?

Első gondolatom az volt: az elődök nem számítottak a váltásra, s nem tüntették el a rájuk és holdudvarukra nézve esetleg terhelő iratokat. Nem zárta ki ezt az eshetőséget Pikó András sem, aki a Klubrádió, október 18-ai, péntek reggeli adásában latolgatta az okokat, a célokat. Arra jutott, hogy valójában a fővárosi közgyűlés átmenti megbénítása a cél. Ugyanis közlése szerint éppen három ellenzéki polgármesterre van szükség ahhoz, hogy az újdonsült főpolgármester, Karácsony Gergely tábora többségben legyen a budapesti önkormányzati testületben. Amíg három személyt vissza lehet tartani attól, hogy beiktassák, addig a fővárosi testület nem lesz képes meghozni saját működési szabályzatát, s addig nem hozhat semmilyen ügyben érdemi határozatot.

Mondhatná erre bárki, hogy mit számít az a pár nap, a fellebbezésekkel együtt esetleg egy-két hét. Ám nagyon is számíthat, méghozzá nem kisebb személynek, mint Orbán Viktornak. Mint tudjuk, neki valósággal mániája lett a Városliget beépítése, az újabb és újabb stadionok átadása, amit még a Fidesz-szavazók egy része is ellenez. Karácsony azt ígérte, hogy e tekintetben az új közgyűlés első dolga lesz a Budapest világörökségi címét veszélyeztető beruházások, tehát délről akár a budai városképbe is belerondító MOL-toronyház építésének leállítása egy új építési szabályzattal, az engedélyek kiadásának megakadályozásával.

Viszont amíg nem lesznek többségben az ellenzékiek a fővárosi közgyűlésben, a kormány környezete lélegzetvételnyi időhöz jut a szükséges intézkedések megtételéhez, s ezzel a saját oligarcháknak az építkezések révén további milliárdokhoz való juttatásához. Ez tehát a fő ok, amiért három budapesti kerületben a határidő lejárta előtt röviddel óvást jelentettek be a választási eredmények ellen, noha vélhetően az újraszámlálás nem változtatja meg az erőviszonyokat. Más kérdés, hogy ez az eljárás jól jellemzi Orbánéknak a jogállamisághoz való viszonyát. Kíváncsian várom, hogy Karácsony összehív-e emiatt akár nemzetközi sajtótájékoztatót? Rádöbbent-e már arra, amiről egyébként a kampányban beszélt, hogy valóban a nyilvánosságot kell segítségül hívnia, amikor hasonló helyzetben találja magát? #

CÍMKÉP: Pikó András, Józsefváros új polgármestere a választási kampányban (Fotó forrása: Index)