BEKIÁLTÁS: Beindult az orbáni törvénygyár

Miközben Peking és Budapest között állandósult a légihíd, a kormány sorra módosítja a jogszabályokat.

2020-03-24orbanpalkovicskinaigepovfacebookx.jpg

Az előzmény: az országgyűlés a kormányt támogató képviselők 137 igen voksával, 53 ellenében fogadta el a felhatalmazási törvényt március 30-án. Orbán Viktor miniszterelnök kiharcolta a korlátlan idejű felhatalmazást, hogy parlament, választások, s a demokrácia egyéb kellékei nélkül kormányozhasson. A házelnök, Kövér László azonnal továbbította a jogszabályt az egyébként hetek óta nem mutatkozó Áder János köztársasági elnökhöz, aki néhány órán belül alá is írta azt.

A törvény még éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben, tehát formálisan minden a legteljesebb rendben. Más kérdés, hogy a távoli jövőben a történészek – ha még lesz jövő és lesznek még történészek – talán alkotmányos puccsként írják le a folyamatot. Mint majd rámutatnak: mindezt a járványhelyzetre hivatkozva tette Orbán Viktor, ám mindjárt ezt követően inkább csak „vészhelyzetről” beszéltek a beavatottak. Így tett például Varga Judit igazságügyi miniszter az ORF osztrák országos közszolgálati televízió Zeit im Bild című, március 31-én adásba került műsorában:

„A koronavírussal szembeni védekezésről szóló törvény addig lesz hatályban, amíg a veszélyhelyzet fennáll”.

Nagyobb összefüggésben nézve a történéseket: a járvány felgyorsította a világrendnek az utóbbi években megkezdődött átalakulását. Ez az élet minden területét érinti, várhatóan hatalmas társadalmi feszültségek kíséretében. Heteken, legkésőbb hónapokon belül zavargások robbanhatnak ki a világ számos régiójában a növekvő munkanélküliség, az eddiginél jóval nagyobb tömegeket érintő megélhetési válság miatt. Így Magyarországon is. Itt a forint bedőlése hovatovább annak a vékony rétegnek a helyzetét is bizonytalanná teszi, amelynek tagjai eddig úgy gondolták: megtakarításaik révén viszonylagos anyagi biztonságban vannak. (A forint elleni spekulációt remélhetőleg megállítja, hogy a Magyar Nemzeti Bank április 1-jén bejelentette: a bankközi piacon az egyhetes betétekre jelentős kamatemelést hajt végre; az irányadó kamatát visszahelyezte a 0,9 százalékos értékre.)  

Akárhogy nézem, állandósul a veszélyhelyzet. Miután Orbán Viktor mindent elkövet, hogy összerúgja a patkót az egyébként is gyengélkedő Európai Unió döntéshozóival, rajtunk esetleg Kína beavatkozása segíthet. Ha így lesz is, csak a globális törekvései részeként, éppen ezért óvnék az emberbarátinak gondolt, túlzó várakozásoktól! Még akkor is, ha Peking és Budapest között szinte állandósult a légihíd, amelyen keresztül csak ömlik, csak ömlik az országba a járvány elleni védekezéshez szükséges anyag és eszköz… Érintettem ezt a „Lázálom Orbán teljhatalmáról” című cikkemben. Azt teszem itt hozzá: van abban valami különös, hogy a magyar kormányfő, aki még Vlagyimir Putyin elé sem szokott kimenni a repülőtérre, március 24-én Kínából érkezett, állítólag egészségügyi eszközöket tartalmazó szállítmányt fogadott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter társaságában.

De ne konteózzunk! Egyelőre az látszik bizonyosnak, hogy életkörülményeink várható tektonikus változásai miatt roppant társadalmi feszültségek várnak ránk, s ezek a járványhelyzetből lesznek levezethetők. Ezért bőven lesz ok arra, hogy hosszú-hosszú ideig fennmaradjon a rendeleti kormányzás. Ezt Varga miniszter asszony így cáfolta az osztrák tévében:

„a parlamentnek nagyobb hatásköre van, mint általában, ugyanis bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, visszavonhatja a védekezésről szóló törvényt”.

Természetesen, nem tett mást, mint megismételte Orbán Viktornak a március 30-ai ellenzéki kifogásokra reagáló mondatát. Csakhogy, ha nincs időkorlátja a felhatalmazásnak, ha nincs meghatározva, hogy milyen feltételek mellett járvány a járvány, márpedig nincs, akkor kizárólag két emberen múlik az országgyűlés összehívása: mindenekelőtt Orbán Viktoron, illetve formálisan Kövér Lászlón. Ugyanis a parlament nem magától ül össze, hanem a mindenben Orbánhoz igazodó Kövér László intésére.

De ha ez be is következne, az országgyűlésben – a különféle trükkök révén, a választók nem egészen felének szavazatával – kétharmados többsége van a kedves vezetőnek. Ráadásul ebben a helyzetben gyakorlatilag bármilyen törvényt megváltoztathat a miniszterelnök. A felhatalmazási törvény elfogadását követő napon meg is kezdődött a rendőrség jogainak kiterjesztése, amelyek között szerepel az adóhivatal adataihoz külön engedélykérés nélkül való hozzáférés. Megkezdődött a bíróságok tevékenységének korlátozása. Március 31-ről április 1-jére virradóan aztán Semjén Zsolt szintén részessé lett téve a parlamenti döntés nélküli kormányzásban.

A kormányzó Fidesz koalíciós partnere, a KDNP elnökének javaslata szerint a katasztrófavédelmi törvény módosításával megvonják veszélyhelyzet ideje alatti önálló döntési jogot a választott önkormányzatoktól, a polgármesterektől.* Bizonyos értelemben azonban a koronát az tette fel az indítványaira, hogy a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló 2013. évi CCXLII. törvény módosításával eltörlik a főváros által nemrég a területre hozott változtatási tilalmat. Ez, és egy sereg, az Index által összegyűjtött – egyházaknak és Schmidt Máriáék alapítványának 41, illetve 2 budai ingatlan ingyenes átadásával, színházakkal, magánszemélyek kötelező műemlék-felújításával, a Budapest–Belgrád vasútvonal tervének titkosításával, ingatlankisajátításokkal, egyetemekkel kapcsolatos – tervezet, illetve döntés máris igazolja a korábbi gyanút: nem egyszerűen a járvány kezelését szolgálja Orbán Viktor korlátozás nélküli kormányzásra való felhatalmazása. Ezen keresztül mutatja meg mindenkinek: bármit megtehetek, amit csak akarok. Sokan arculcsapásként élik ezt meg, ám a közvélemény-kutatási adatok mutatják: határozottságáért egyre többen csodálják őt az országban. Hát csak csodáljátok, meglátjuk, mi jön ki belőle! De aztán siránkozásnak ne legyen helye! #

CÍMKÉP: Március 24-én Orbán Viktor kormányfő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter társaságában fogadta a Kínából érkezett, egészségügyi eszközöket tartalmazó szállítmányt (Fotó forrása: Orbán Viktor honlapja)

*FEJLEMÉNY: Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától - nyilatkozta Gulyás Gergely az MTI-nek, amit a cikkem élesítése után húsz perccel adott közre az Index. Erre mondja a szorongatott helyzetbe került interjúalany azt a blődséget, hogy no comment!