BEKIÁLTÁS: Varga Judit könnyedén veszi

Laza nyilatkozatokkal építi imázsát az igazságügyi miniszter, miközben a jogállam maradványának megőrzése a tét.

vargajuditparlamentbenferfiakkozott2020-05-02x.jpg

A nagy költők, a nagy írók, a nagy gondolkodók nevével könnyű visszaélni. Minden, s annak ellenkezője is alátámasztható mondataikkal. Most épp az imázsát tudatosan és önállóan építő Varga Judit igazságügyi miniszter osztja ki az ellenzéket Petőfi Sándor egyik sorával a Facebook-oldalán:

„Az idő igaz, s eldönti, ami nem az.”

Arra utal vele, hogy júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon”. Vagyis szerinte a hazai ellenzéki pártok képviselői, karöltve a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a jól ismert szatelit civilszervezeteikkel fölöslegesen vizionálta a diktatúrát, a parlament bezárását, az újságírók bebörtönzését. Mert lám, a miniszterelnök úr már május 15-én, pénteken jelezte, hogy még ebben a hónapban beterjesztésre kerülhet a rendkívüli jogrend megszűnésére vonatkozó törvényjavaslat.

Adódik persze, hogy mindez még feltételezés. De ezen nem érdemes rugózni, mert a lényeg az, amiről már volt némi nyilvános lamentálás kormányzati körökben is: a felhatalmazási törvény időszakában született jogszabályok, vagy egy részük, érvényben maradnának. Vagyis, feltehetően az vár ránk, amit az egyik minapi cikkemben leírtam:

„Ha megtörténne a csoda, és a teljes nemzetközi elszigetelődéstől tartva Orbán Viktor visszalépne a korlátlan hatalomtól, még mindig kérdéses marad, hogy az országgyűlési pulpituson és padokban ülő mamelukjai eltörlik-e az intézmények, a cégek, a magánszemélyek életébe gátlástalan beavatkozást lehetővé tevő, az elmúlt hetekben született rendeletek tömegét. Lássuk be, ez is egyes egyedül a kormányfő döntésétől függ! S ha valamelyik nap bejelenti a látszólagos hátraarcot, az semmi többet nem jelent majd, csupán azt, hogy mindent elrendezett már, amit akart. Egyébként meg úgyis jön a második COVID-hullám, vagy valami más. Akkor hozza magát ismét helyzetbe, amikor akarja, hiszen tudtommal a migránsok miatt elrendelt különleges állapot is érvényben van, pedig menekült lényegében nincs.”

A miniszter asszony ezeket a felvetéseket könnyedén elintézte abban az interjúban, ami május 15-én készült vele az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Néhány kisebb horderejű üggyel példázta, hogy ami érvényben marad, az is az emberek érdekét szolgálja (06:00-nál) a műsorvezetőnek pedig esze ágában sem volt, hogy emiatt megszorongassa. De vállrándítással intézte el (02:55-től) azok letartóztatását is, akikre Szerencsen és Gyulán tört rá a rendőrség. Az empátia legkisebb jelét sem mutatva, azzal kommentálta az eseteket, hogy

„Sajnos, az elfordul, hogy a hatóság téved. (…) De itt egyértelműen működött a jogállam. Ez inkább jó volt egy hírnek, mert ilyen előfordul, mert sajnos a nagy számok törvényében ez benne van. (…) Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.”

Arról beszélt így, hogy Szerencsen rémhírterjesztés (úgymond) megalapozott gyanúja miatt május 12-én indított büntetőeljárást a rendőrkapitányság egy 64 éves, nyugdíjas férfival, Kusinszki Andrással szemben. Az idős férfi az egyik legnagyobb közösségi oldalon, több mint két héttel azelőtt (!), április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban többek között azt írta, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. Varga asszonnyal – pontosabban Petőfivel – szólván, akár azt is mondhatta volna a hatóság: „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az.” De úgy látszik, ez a sort csak a kormány javára képesek idézni a hatalom képviselői, a kisember nem takarózhat vele...

Gyulán egy internetes közösségi csoportban, Csóka-Szűcs János, a helyi Kossuth Kör vezetője a „Gyulai cenzúramentes csevegőn” tette szóvá, hogy a város kórházában is »ezer feletti ágyat „szabadítottak fel” a járványra hivatkozva, ami haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti«. Ezt „gonosz és embertelen” lépésnek minősítette, ami „rettenetes terhet és szenvedést jelent az érintetteknek és családjaiknak”. Emiatt szállt ki a rendőrség két autóval, több emberével a lakására reggeli hat órakor. Lefoglalták többek között a számítógépét és mobiltelefonját. Rabosították, és csak több órás kihallgatás után engedték el. Mint utóbb kiderült: Görgényi Ernő, Gyula város fideszes, jogász végzettségű polgármestere személyesen jelentette fel Csóka-Szűcs Jánost, aki a Momentum tagjaként helyi ellenzéki aktivista.

Aligha járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy a városvezető, akinek nyilvánvalóan van kapcsolata a helyi rendőrséggel, a bűnüldöző szervek embereit használta fel politikai ellenfelével, ellenfeleivel szemben.

Emiatt megkockáztatom azt az állítást, hogy nagyobb a baj, mint azt az igazságügyi miniszter véli. Ha a hatalmat gyakorló párt legfontosabb gyulai embere eljutott oda, hogy politikai céljai érdekében használja a rendőrséget, az messze túlmutat a jogállamiság keretein. Legfeljebb az húzza rá pergő nyelvvel az esetre a „nagy számok törvényének” közhelyét – mint ezt Varga Judit tette –, aki a szőnyeg alá akarja söpörni, hogy a harmincezres város kormánypárti polgármestere a hatalmi körökön belül uralkodó hangulat hatása alatt juthatott el oda: pártja vezetőinek elvárásai szerint cselekszik.

Igen ám, de az ügyészség, amelyről csak egy viccben lehetne azt állítani, hogy nem Orbán Viktor mozgatja, úgy ítélte meg: a rendőrség hibásan értelmezte a jogszabályt. Sem a szerencsi, sem a gyulai férfit nem kellett volna rabosítani és megszüntette az eljárást. Ehhez képest egyelőre még arról sem hallottunk, hogy a Fidesz pártvizsgálatot indított volna a minimum kínos helyzetet teremtett tagja ellen. Alighanem azért, mert legfelsőbb szinten mégiscsak úgy gondolják: szó sincs arról, hogy hiba lett volna mindez. Gyorsan pontot kell tenni az ügy végére, nehogy még nagyobb hullámokat kavarjanak vele a nemzetközi sajtóban. Egyébként pedig a gyulai polgármester magatartása alighanem már bőven belefér a hatalomgyakorlásról vallott felfogásukba…#

CÍMKÉP: Varga Judit május 2-án, a parlamenti ülésteremben Áder Jánost hallgatja odaadóan – Tisztában van vele, hogy üdítő színfolt a sok fáradt arcú férfi között (A kép forrása: a miniszter asszony Facebook-honlapja, amelynek fényképgyűjteménye és számos bejegyzése önmagában is alkalmas arra, hogy példaként szolgáljon az imázsépítés fogásainak tanításához.)