1165. BEKIÁLTÁS: Kína miatt lett hír a baleset?

Tavaly 68 fizikai dolgozó vesztette életét munkavégzés közben, de ügyük nem került a hírek élére.

akkumulatorgyarcolopozo-mti-czegledizsoltfeliratos.jpg

A jobb napokat látott Klubrádió honlapjáról bukkant fel a hír a Facebook-oldalamon:

„Egy 30 kg-os fém elem esett a Debrecenben épülő kínai CATL akkumulátorgyárban dolgozó egyik munkásra, aki a baleset következtében lebénult.”

Nyilván, bennem van a hiba, de mindjárt arra gondoltam: ha elfogytak a KÍNAI gyárépítés elleni észérvek, vagy ha azokat arrogáns módon, végleg lesöpörte a szerkesztőség által pártoltakhoz képest ellenlábas tőkéscsoportok szekerét toló hatalom, akkor sem kellene kapva kapni az alkalmon, s egy ember szerencsétlenségét hangulatkeltésre használni az építkezés körül folyó, politikai színezetű vitában.

Hogy túlérzékeny lennék? Akárhogy is, számomra az áthallás nyilvánvaló. Az az érzésem, hogy szinte kapóra jött, mikor a Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) akkumulátorgyártó magyarországi leányvállalatánál folyó építkezésen egy toronyfúró-betonozó meghibásodott alkatrésze szerencsétlenséget okozott. Az RTL híradója nyomán fel is kapta az ügyet a legtöbb, magát kormányellenzékinek tekintő médium. És most ne tessék előállni azzal, hogy

ez az eset a beruházó kilététől függetlenül hír lett volna egyébként is, mert az állítás nyilvánvalóan nem igaz!

A szerencsétlenség hírértékét az növelte meg, hogy a kínai beruházónak köze van hozzá. Eközben a kivitelezőről szó sem esik, amelyet – ha hinni lehet a beszámolóknak – nem terhel felelősség, mert „a munkagépen minden előírt munkavédelmi és biztonsági felülvizsgálat megtörtént.”. Mindenesetre, okkal gyanítható, hogy valójában alvállalkozók végzik a tényleges munkát. Az egyik képen például – amit címképként használok e cikk előtt – a teherautó oldalán az OKM felirat látható, vagyis nem a CATL-é.

De nem csak ezért lóg ki a lóláb, hanem azért is, mert – a Klubrádiónál maradva – amikor az általam még ma is nagyra értékelt néhány közéleti műsor mellett, napi három-négy hírblokk erejéig rendszeres hallgatója voltam a csatornának, egyszer sem hallottam, hogy munkahelyi balesetről számoltak volna be. Bár a korábbiakhoz képest a töredékére csökkent a csatorna iránti érdeklődésem, de mostanában sem veszem észre, hogy nőtt volna a szerkesztőknek a munkabalesetek iránti figyelme. Pedig lehetne miből válogatni. A KSH szerint

2022-ben 21 ezer 273 munkabaleset volt Magyarországon. Ezer alkalmazottra átlagosan 5,2 szerencsétlenség jutott tavaly, s 68 fizikai dolgozó vesztette életét munkavégzés közben.

S ha már előhoztam a statisztikákat, hadd jegyezzem meg, hogy Magyarországon, 1990-ben még több mint 88 ezer munkabalesetet regisztráltak, és 428-an veszítették életüket. Az esetek száma 2004 táján kezdett a 20 ezres érték körül alakulni – hol alatta, hol fölötte néhány ezerrel. A halálos munkabalesetek száma 2009-től került a százas érték alá. Kérdés, hogy ez a hazai ipar leépülésével, az építkezések számának drámai csökkenésével, a vállalati statisztikák manipulálásával, a munkáltatók felelősebb magatartásával vagy további tényezőkkel függ-e össze?

De belátom, hogy az efféle felvetések nemigen foglalkoztatják azokat, akik propagandistaként szinte rutinszerűen manipulálják a közönségüket. Egyesek talán tudatában sincsenek annak, hogy csúsztatnak, „szent” hírré emelnek  egyes történéseket, illetve hallgatnak el másokat. Olykor még mártírként is tekintenek magunkra, akik a köz érdekében cselekszenek. Persze, a végén súlyos árat fizetnek érte. Bár, talán csak évek múlva jönnek rá, hogy önbecsülésüket is feláldozták. A közönségen, a társadalmon esett sérülésekkel meg ki törődik itten…#

CÍMKÉP: Egy toronyfúró-betonozó meghibásodott alkatrésze okozott súlyos szerencsétlenséget a debreceni akkumulátorgyár építkezésen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)