1234. BEKIÁLTÁS: A világ képe a moszkvai médiában

szolovjevvecser.jpg

Vlagyimir Szolovjov, az orosz média talán leghatásosabb, az EU szankciós listán lévő műsorvezetője így vezette fel szarkasztikusan a február 28-ai vitaműsorában a Joe Biden-bejátszást, amelyben az amerikai elnök saját cionizmusával kérkedett: Biden, természetesen, abszolút a mi jelöltünk, támogatjuk Bident a választásokon, még ha a rabbi nem is. Én azt mondom: Te igazi cionista vagy. És mi zsidók, mindannyian jól értjük ezt. Biden, mi veled vagyunk!”

Bizonyára most is lesznek, akiket elborzaszt majd ez az összeállítás. Merthogy orosz propagandaként fogja fel. De mert nem kívánok változtatni a Bekiáltás tíz évvel ezelőtti egyik célján – a világot moszkvai, s minden más szemszögből is be kell mutatni ahhoz, hogy érdemben összevethető legyen azzal a képpel, ami a torzítva jelenik meg róla – most egy olyan összeállítással állok elő, amire még nem került sor ezen a felületen:

Kiírtam az orosz állami rádió és televízió 2024. februári, nemzetközi és oroszországi politikával foglalkozó adását meghatározó, a szerkesztők által megadott témáját.

A felsorolásban nem szerepelnek a tévéhíradó egyórás országos, bőséges nemzetközi kitekintést nyújtó, az államfő programjaival, az orosz kormány döntéseivel, a duma üléseivel, általában azzal, amit ott közéletnek tekintenek, továbbá a nagyberuházásokkal, a nagy port felvert bűnügyekkel stb. foglalkozó témák, illetve a további félórás, régiónkénti híradók feldolgozásai. Terjedelmi okokból kihagytam a vasárnapi „A hét hírei” című, egészen részletes riportokat közlő és azokat a hivatalos irányvonalhoz igazított kommentárokkal ellátó műsor anyagait is.

Megjegyzem, az általam feldolgozott műsorok tartalmát körvonalazó, rövid szövegekben februárban nem fordultak elő a Kínával, Törökországgal, az Izrael és a Hamász közötti háborúval, az Európai Unió egyes tagállamaival kapcsolatos közéleti és gazdasági kérdések. Ezekkel azonban gyakran foglalkoztak a híradókban, saját tudósítók részletes tálalásában, illetve a rangos szakértőket felvonultató, 2-3 órás vitaműsorokban szinte minden hétköznap, illetve vasárnap este így vagy úgy érintették őket.

Miként máskor, februárban is elemezték az adott témával kapcsolatos ankarai, németországi, pekingi, washingtoni stb. véleményeket, kommentálták, vitatták a nagy nyugati televíziókból, lapokból átvett bejátszásokat. Az állami rádióban hetente akár többször, egyenként  20–50 perces, kifejezetten az EU-ra, Kínára, Törökországra, az USA-ra, a világ energetikai helyzetére, a fenntartható fejlődésre stb. fókuszáló, igen tartalmas,

a nyugati aspektusokat is érzékeltető, elemző műsorok foglalkoznak a legjobb akadémiai szakértők szerepeltetésével, helyi tudósítók, ottani specialisták bevonásával.

Ebben az összeállításban a műsor teljes címét megadom az első előforduláskor. Később, gyakran csak az első szót. Esetenként, az értelmezhetőség kedvéért, az eredeti, idézőjelbe tett és dőlt betűvel szedett témamegjelölést zárójelbe tett szavakkal egészítettem ki. Érdemes figyelembe venni, hogy a szerkesztő által a címbe sűrített véleményt gyakran egyaránt nem osztja a stúdióban vitázók egy része, s emiatt olykor igen heves összecsapások zajlanak. 

Február 1.
♦ ESTE VLAGYIMIR SZOLOVJOVVAL tévé-vitaműsor (Вечер с Владимиром Соловьёвым): „Demokrácia-deficit Nyugaton”. A műsor első másfél órányi részében a nemzetközi és a hazai ügyek ütköztetése zajlik. További félórában az ukrajnai helyzet elemzése korábbi kijevi parlamenti képviselők, a ma már kritikusabban a kijevi álláspontot képviselő politológus bevonásával és / vagy frontriport, illetve a külügyi szóvivővel, miniszterelnök-helyettessel stb. készült élő interjú.

♦ 60 PERC televíziós vitaműsor (60 минут): „Az (orosz légtérben hadifogolycsere keretében ukrán katonákat szállított) IL-76-os repülőt (amerikai) Patriot rakétával lőtték le (az ukrajnai Harkov térségéből)”

♦ GOLOVANOV IDEJE rádióműsor (Время Голованова — a hírmagyarázó neve van a műsor címében): „A Nyugat folytatja a konfrontálódást / Az (amerikai) birodalom pusztulása: oroszóra / Az Európai Unió leépülése”

Február 2.
♦ MARDAN rádióműsor (Мардан – a hírmagyarázó neve a műsor címe): „A liberális értelmiség nem lehet meg harc nélkül”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Az ukrán hadsereg terrorista szervezetté vált” (Az Oroszország mélységi területein végrehajtott diverzánsakciókról)

Február 4.
♦ VASÁRNAP ESTE VLAGYIMIR SZOLOVJOVVAL tévé-vitaműsor (Воскресный вечер с Владимиром Соловьёвым): „A globális átalakulás korszaka”

♦ MOSZKVA, KREML, PUTYIN tévé-riportműsor (Москва, Кремль, Путин): „A különleges katonai művelet résztvevőinek támogatása / Az új régiók fejlesztése / Kijev bűnei”

♦ SZOLOVJOV LIVE rádiós politikai bulvár (Соловьёв LIVE – a rádióműsor címében a szerkesztő neve, de nem ő a moderátor): „A dumagépek (utalás az amerikai politikusok felelőtlen fenekedéseire) erőszaktétele és a szuperhatalom pusztulása

Február 5.
♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Civakodás a kijevi rezsim kormányzási rendszerében”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A pislákoló állam” (Németország és Nagy-Britannia gondjai)

Február 6.
♦ SZOLOVJOV LIVE rádióműsor: „Az Európai Unió Oroszország elleni újabb szankciós csomagja”

♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: (Полный контакт): „Az (ukrajnai helyzet) eszkalálódásának folyamata / Az ukro-führer személyi kultusza / Válság az USA-ban”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Az orosz hadsereg Kupjanszk alatt támad”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A Nyugat úgy döntött, hogy örökre véget vet a civilizációnknak”

Február 7.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Az információs blokád áttörése (a Tucker Carlson interjúja) / Fronthangulat / Atomfegyver” (A Bekiáltásban itt írtam erről)

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Putyin-interjú – Ez egy bomba” (Tucker Carlson interjúja az orosz elnökkel)

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Nyugaton tilos az alternatív vélemény”

Február 8.
♦ SZOLOVJOV LIVE rádióműsor: „Britanniában azonosították a potenciális „orosz kémet” (C2 fedőnéven megnevezett, az afganisztáni tálibok elől menedéket kért illetőről úgymond kiderítették, hogy orosz kém)

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Az orosz légi-kozmikus erők megsemmisítették az ukrán hadsereg egyik objektumát”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Carlson elrepült, de megígérte hogy visszatér”

♦ TELJES KONTAKTUS rádió műsor: „A Nyugat megrémült Carlson Putyin-interjújától

Február 11.
♦ MOSZKVA... tévé-riportműsor: „Az év interjúja” (Carlson Putyin-interjúja)

♦ VASÁRNAP ESTE...: „Pusztító fegyver a hazugság ellen” (Carlson Putyin-interjúja)

♦ SZOLOVJOV LIVE rádióműsor: „Külföldi reakciók Vlagyimir Putyin interjújára”

Február 12.
♦ MARDAN rádióműsor: „Új állapot felé tart a világ”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Trump nem ellenzi, ha Oroszország az EU-ra támad”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Európa – Oroszország sok évszázados ellensége”

Február 13.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Történelmi interjú / A minszki megállapodások emlékezete / A régi-új nácizmus” (Utalás a Carlson interjúra, illetve a két, a német és a francia kormánynak a fegyverszünet érdekében tető alá hozott, Washington által zátonyra futtatott megállapodásokra, s arra, hogy a 2014-es februári, kijevi államcsíny után a banderista-fasiszták ideológiája lett az ukrán állam eszmei alapja, továbbá arra, hogy a kanadai parlamentben Zelenszkij jelenlétében egy bizonyítottan tömeggyilkosságokban részt vett idős banderistát ünnepeltek, mert úgymond az oroszok – vagyis Kanada II. világháborús szövetségesei – ellen harcolt.)

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Az ukrán hadsereg tartalékai megsemmisültek az Iszkanderek támadása miatt” (Rövid hatótávolságú, hadműveleti–harcászati, kvázi-ballisztikus rakétarendszerről van szó)

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A világ természetes állapota” (Dehogy van vége a NATO-nak: az USA nem azért foglalta el Európát, hogy kiengedje a kezéből!)

Február 14.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Biden mantrázása / Felderítésünk sikerei / A britek fantáziája” (képtelen orosz kémsztori)

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „A NATO és a szövetségesek érdekei”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Az együgyűség ára” (Az USA Európával fizetteti ki az Ukrajnában folytatott háborúhoz általa szállított harceszköztök árát.)

Február 15.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Interjú Vlagyimir Putyinnal / Küzdelem a diverzánsok ellen / Űrfegyver”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Senki nem veri át többé Oroszországot”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A Nyugat sosem volt a barátunk”

Február 16.
♦ MARDAN rádióműsor: „Navalnij halála / Az avgyejevkai katlan”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Scholtz 15 milliárd eurót ígért Kijevnek 2024-re”

Február 18.
♦ MOSZKVA... tévé-riportműsor: „Az orosz katonák fontos győzelme / Putyin tervei”

♦ VASÁRNAP ESTE... tévé-vitaműsor: „Őrült nyugati hisztéria”

Február 19.
♦ MARDAN rádióműsor: „A krími kérdés / A müncheni biztonsági konferencia mérlege / Kevés az ukrán katona”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Várják az állami kitüntetést az avgyejevkai harcok résztvevői”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Európai pesszimizmus és ellentmondások”

Február 20.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Avgyejevka teljes felszabadítása”

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „A CNN vigasztalan következtetése a NATO-ról”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A túlmozgásos Borrel-játszma”

Február 21.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Nyomozás a milliókért árusított parancsnoki pozíciók ügyében”. A háromórányi interjúfüzért, s a szenvedélyes kommentárokat, csak azért, hogy megfejtsem, mi áll a címben szereplő korrupciós ügy mögött, nem hallgattam meg teljes egészében. Mindenesetre a kora reggeli adás a műsorvezető, Szolovjov szó szerinti átkozódásával, sőt káromkodásával indult. . A célpont az ipari és kereskedelmi miniszter, aki téves információt adott az egyik megtévedt popsztár jó útra téréséről. Ha jól értettem, az allűrjeiről híres-hírhedt énekest az előző nap példaként állították a rádióhallgatók elé – magam is hallottam akkor – azzal, hogy lám, a meglehetősen sok botránnyal övezett orosz sztárvilág – meztelenek bulijának internetre felrakott felvételei, a szerencsejátékon nyert vagy vesztett óriási összegek miatti verekedések, luxusautókkal való versenyek az éjszakai Moszkva sugárútjain stb. – tagjai között is vannak, akik jó útra térnek. Ennek nyomán, az orosz-zsidó voltát mindig tüntetően vállaló Szolovjov végigvette azokat az ismerőseit, akik szemben állnak a különleges katonai művelettel – hiszen ez ma az alfa és az ómega Oroszországban –, s ha szorul a hurok, mindjárt pucolnak Izraelbe. Később kapott a nyakába a nyugati sajtó is, amely elhallgatta, hogy az egy hete Spanyolországban megölt, orosz harcihelikopter-parancsnok, lelőtte két tiszttársát, egyébként alárendeltjeit, nehogy megakadályozzák az Ukrajnába dezertálását. Az aktualitásnak megfelelően szó volt a Navalnij holttestével, temetésével kapcsolatos híresztelésekről is egy ilyen kérdésekben járatos vezetőügyész bevonásával. És így tovább.

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Az elnök a stratégiai bombázó magassági kormányánál” (Putyin kipróbálta a modernizált Tu-160 M rakétahordozó repülőgépet)

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A Nyugat politikai elitje teljes győzelmet akar aratni Oroszország felett”

Február 22.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: Senderovics (a háborút bírált ellenzéki humorista) gyónása / Az égő Belgorod (az ukrán haderő által rendszeresen rakétákkal támadott, határhoz közeli orosz város) / Az Óvilág leépülése”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Az agyondédelgetett elnök és a viselkedési sztereotípiák” (utalás Bidenre)

Február 23.
♦ MARDAN rádióműsor: „Miért találkozott Biden Navalnij özvegyével és lányával?”

Február 24.
♦ MARDAN rádióműsor: „A dátum, ami mindent megváltoztatott” (utalás Oroszország Ukrajnára támadásának, ottani fogalmazás szerint a különleges katonai művelet, az Ukrajna dél-keleti részén élők felszabadítása kezdetének napjára)

Február 25.
♦ MOSZKVA... tévé-riportműsor: „Repülés a stratégiai bombázóval / Putyin előző heti országjárása / A Haza Védőinek Napja”

♦ VASÁRNAP ESTE... tévé-vitaműsor: „A Nyugat visszatér a forrásaihoz – a rabláshoz és a martalócviselkedéshez”

♦ MARDAN rádióműsor: „Zelenszkij összehozott egy sajtókonferenciát, de valójában semmit nem mondott” 

Február 26.
♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Az ukrán hadseregnek mindössze tucatnyi Abrams-a (amerikai harckocsi) maradt”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „Az Abrams-ot megsemmisítette a Kolovrat” (Utalás a pogány napszimbólumra, a banderisták egyik jelképére, amit az amerikai harckocsikra festettek.)

Február 27.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Macron felhívása / Navalnij-ügy” (Lásd.: a Bekiáltásban a Macron-vezér vérfagyasztó felvetése című cikket)

♦ 60 PERC tévé-vitaműsor: „Makron belengette, hogy NATO-katonákat küldjenek Ukrajnába”

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: „A Nyugat nem vette észre, hogy lényegi változások zajlanak Oroszországban” Bejátszások: Putyin figyelmeztetése a héten több mint száz ország küldötteinek részvételével lezajlott, moszkvai oroszbarát (ruszofil) konferencián: a nyugati vezetők kérdezzék meg a lakosságukat, hogy akarnak-e háborúzni! Macron fenyegetése, amit német vezető is bírál. A francia külügyminiszter, a támadó hangvételű francia riporter kérdésére amellett érvel, hogy az ukránoknak azért adnak nagy hatótávolságú rakétát, hogy rombolhassák az orosz totalitárius rendszert.

Február 28.
♦ TELJES KONTAKTUS rádióműsor: „Oroszország különleges katonai művelete Ukrajnában” (Az Abrams és a Leopard harckocsik felsültek)

♦ GOLOVANOV IDEJE rádióműsor: „Oroszország különleges katonai művelete Ukrajnában” Tovább gördül a Macron-bírálat, akinek külügyminisztere azt mondja: Oroszországnak nem szabad megengedni, hogy győzzön Ukrajnában. A műsorvezető utalt mindkét francia politikus homoszexuális voltára azzal, hogy a poklot szabadítják a világra. S persze, ez is jelez valamit a moszkvai tónusból...

♦ ESTE… tévé-vitaműsor: Kiindulópont a Macron-indítvány, s hogy nem volt véletlen az ukrán hadifoglyok lelövése: mindent megtesznek a feszültség növeléséért. A lengyelek, a románok, a magyarok ott akarnak lenni, mikor szétszedik Ukrajnát, a lengyeleknek területi követekésük van Németországgal szemben és viszont. Akkora ellentétek vannak, hogy aligha egyeznek meg közös hadsereg Ukrajnába indításáról. Egyébként is idióták: ha csak a saját történelmüket végiggondolják és mégis háborúzni akarnak Oroszországgal...
      A másik felvetés: Izrael és a Hamász háborúja, amit Biden amerikai elnök, választási kampányában, éppen arra használ, hogy úgymond cionistaként győzködje az amerikai zsidókat, Izrael vele jobban jár. A bejátszást a már említett műsorvezető, akinek a nevén olyan adások is futnak, amelyeknek „csak” főszerkesztője, Vlagyimir Szolovjov faarccal így vezeti fel:
      „Zsidóként tartozom magamnak annyival, hogy idehozzam Bident. Biden, természetesen, abszolút a mi jelöltünk, támogatjuk Bident a választásokon, még ha a rabbi nem is. Én azt mondom: Te igazi cionista vagy. És mi zsidók, mindannyian jól értjük ezt. Biden, mi veled vagyunk!” A stúdióban lévő hét nagy tudású szakértő – Amerika- és Németország-kutató, Ázsia-kutató, a NATO és a Közel-Kelet ügyeiben egyaránt naprakész, nyugalmazott tábornok stb. fulladozott a nevethetnéktől...

Február 29.
Mikor ezeket a sorokat írom, még nem állnak rendelkezésemre felvételek. De borítékolható, hogy Putyin elnöknek a Szövetségi Gyűléshez intézett, nagyarányú gazdaságfejlesztési szociális és oktatási programokat bejelentő beszéde lesz mindenütt a téma. Minden területre kiterjedő elemzés és feladat-meghatározás 2030-ig. Magyar idő szerint 17 órától hallgatom az orosz állami rádiót, Az egyik kommentátornak a régi országos pártprogramok jutottak eszébe róla, pozitív konnotációval. Megjegyezte: a két hét múlva esedékes elnökválasztás után a populizmust nélkülöző beszéd kormányzati cselekvési tervként is felfogható a következő elnöki ciklusra. Egyetlen gondolat a külföldnek szóló részből: „Senki nem avatkozhat a belügyeinkbe!#