Ukrajna: Egy lépésre a polgárháborútól

Nincs itt semmilyen Euromajdan. Ez – Dollármajdan, amelyet a nyugati különleges szolgálatok finanszíroznak – állítja egy Ukrajnában is járt finn szakértő.

Ukrajna - KijevMajdanOsszecsapas.jpegA Nácizmus nélküli világ elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet égisze alatt tanácskozást rendeztek Kijevben, a parlament (Verhovna Rada) épületében, február 3-án. A világ különböző országaiból érkezett antifasiszta szervezetek képviselői, ukrán politikusok, külföldi szakértők és újságírók vettek részt az eseményen. Az ukrpravda.hu internetes kiadvány szerkesztője, Anasztazija Azarova interjút készített a kerekasztal egyik résztvevőjével, a jogvédő finn Johan Bekmannal a társadalom- és politikatudományok doktorával, akit az újságíró neves finn tudósként aposztrofált.

  • Mi a véleménye az Euromajdanról, azaz a Kijev főterén tüntetőknek arról a követeléséről, hogy Ukrajna fűzze szorosabbra kapcsolatait az Európai Unióval? – kérdezte az újságíró.

Johan Bekman, aki a rendezvény előtt több napot töltött az ukrán fővárosban, határozottan kijelentette:

- Nincs itt semmilyen Euromajdan. Ez – Dollármajdan, amit a nyugati különleges szolgálatok finanszíroznak. Olyan szervezetek, amelyek az Európai Unió, az USA és a NATO jelentős támogatását élvezik. Mindaz, ami itt történik, kísérlet arra, hogy akadályozza az orosz-ukrán kapcsolatokat és Ukrajna euroázsiai szervezeti integrálását. Az eseményeknek nem békés jellegük van – magának Ukrajnának nagy erővel történő banderizálása, azaz ukránfasizálása folyik; Kijev központjában az utcák és az épületek fasiszta megszállása zajlik.

Bekman beszámolt arról, hogy járt a kijevi tanács banderisták által elfoglalt épületében, amelyen belül Bandera nagyméretű portréja alatt felfegyverzett, álarcos, fasiszta jelvényes, egyenruhás banditák járkálnak. (Sztyepan Andrijovics Bandera, a II világháború alatt az Ukrán Nacionalista Szervezet vezetője, akinek köze volt ahhoz, hogy 1941-ben a náci Németország hadseregét támogató csaknem 100 ezres ukrán nemzeti hadsereget szerveztek, amely részt vett a zsidók gyilkolásában, illetve belorusz falvak sokaságának felégetésében – D.L.)

Ugyanezeket a figurákat az utcákon is lehet látni, amint az embereket népi önvédelemre szólítják fel – mondta a finn szakértő. – Minden, amit Kijevben tapasztaltam, arra utal, hogy valójában polgárháború előkészítése folyik. Ettől jóformán egyetlen lépés választ el bennünket.

  • Vajon a Nyugat mennyire lát előre ezekben az ügyekben? Mire számít az Európai Unió és az Egyesült Államok? – kérdezte az újságíró.

A finn tudós úgy vélte, hogy mindazon erők, amelyek Ukrajna területén a rend megbontására szervezkednek, nem tartják szem előtt sem az EU, sem Ukrajna érdekét:

– Amerika geopolitikája már jó ideje Oroszország ellenes – nyilatkozta Bekman. – Egyes amerikai elemzők szerint Európa közepén szükség van ilyen megmozdulások szervezésére, minthogy az ukrajnai zavargások nagyon nagy hatással voltak Oroszországra. Ily módon ellenőrzés alatt lehet tartani Oroszországot, mert – ismét csak az elemzők szerint – az, aki Európa központi térségeit uralja, magát Oroszországot is kontrollálja. Ezért érdekük e tényezőknek, hogy Ukrajnában polgárháborút robbantsanak ki. Mindez egyúttal a Szocsiban megrendezett olimpia ellen is irányul. Vannak információk arról, hogy épp az olimpia első napjaira provokációkat időzítenek. Itt emlékeztetni kell arra, hogy a Kínában rendezett olimpiai játékok második napján kezdődött a grúz-orosz háború, miután Grúzia rátámadt Dél-Oszétiára. Meggyőződésem, hogy az USA, partnereivel együtt, valamilyen provokációt készít elő, hogy Ukrajna egészében zavargásokat idézzen elő.

  • Azt a kérdést, hogy Oroszország vajon miért nem reagál igazán arra, ami Ukrajnában történik, a finn jogvédő elhárította, mondván, erre nem igazán van rálátása, és az orosz vezetők dolga ezt megválaszolni.

Utalt azonban arra, hogy az előző nap, Münchenben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ elé tárta: valójában banditák uralják Kijev központját, akik közigazgatási épületeket foglaltak el, rendőrökre támadtak és nyomást gyakorolnak az államhatalomra. Johan Bekman elmondta, hogy nemrég járt Szíriában, és szerinte, ami ott történik, az ugyanaz, mint ami Ukrajnában zajlik: Oroszország ellenségeinek célirányos kampánya, támadás Oroszország egysége és Vlagyimir Putyin ellen. Ennek érdekében most a Nyugatnak az a fő célja, hogy zavargások legyenek Ukrajnában.

(A cikk eredetije a Közép-európai Elemző Központtól jutott el a Bekiáltás bloghoz.)

HÁTTÉR: 5 milliárd dollár az USA-ból

Victoria Nuland, az USA európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese, aki a helyszínen is részt vett a kijevi események alakításában, az USA Ukrajna Alapítvány december 13-án, Washingtonban megrendezett konferenciáján kijelentette, hogy Ukrajna demokratizálására és demokratikus intézményeinek fejlesztésére 5 milliárd dollárt különítettek el. A beszámolóban természetesen nem részletezte, hogy ebből az összegből mennyit szántak a Majdan-zavargások szervezésére. (Az innen linkkel elérhető, orosz feliratozású összefoglalóval ellátott, angol nyelvű beszédben 7:26 után következik az összeg megnevezése.)

HÁTTÉR: A polgárháború fogalma

A polgárháború egy országon belüli fegyveres küzdelem, amely a társadalmon belüli vagyoni, politikai, hatalmi rétegek, vagy országrészek között folyik a saját hatalmi, politikai, gazdasági érdekek védelméért, illetve győzelemre viteléért. Lásd: Amerikai polgárháború (Észak és Dél fegyveres küzdelme), oroszországi polgárháború (vörösök és fehérek küzdelme)

Wikipedia: Az 1949-es genfi egyezmények (Volume II-B, p. 121) nem határozzák meg egyértelműen a polgárháború fogalmát, de megadják azokat a kritériumokat, amelyekkel az erőszak bármilyen célú felhasználása (mint például terrorizmus, anarchia, vagy akár fegyveres rablás) elválasztható a "nem országok között vívott fegyveres konfliktusok"-tól, amely utóbbi kategória a polgárháborút is magában foglalja. Összesen négy ilyen kritérium ismert:

  • A felkelést kirobbantó félnek ki kell terjeszteni fennhatóságát az ország területének valamely részére.
  • A felkelők tényleges közigazgatási felügyeletet gyakorolnak az általuk elfoglalt területen élő polgári lakosság felett.
  • A felkelőket a központi hatalom vagy esetleg egy harmadik fél elismeri, mint hadviselő felet.
  • A törvényes kormányzatnak a reguláris fegyveres erőket kell bevetni a felkelők elleni harcban.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) tovább finomította a genfi egyezmény 9. pontjának meghatározását. Ebben leszögezték, hogy a polgáháborús konfliktus, a szemben álló felek fegyveres erői által vívott küzdelem során sok tekintetben hasonlít a hagyományos, országok közötti háborúhoz, de teljes mértékben egy ország határain belül vívják azt.

#

 

2014-ben, a Bekiáltás blogban Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban az alábbi posztok jelentek meg:

1. Ukrajna: Együtt főhet a gulyás és a borscs? (2014.01.09.)

2. MSZP: Ostobaság oroszokkal riogatni (2014.01.19)

3. Oroszország: A németek pénzelték Lenint (2014.01.23.)

4. Oroszország: Ne a tükröt törjétek össze! (2014.01.25.)

5. Ukrajna: Fekete forradalom narancsos pestissel (2014.01.27.)

6. Ukrajna: Nő a neonácik befolyása (2014.01.28.)

7. Ukrajna: Torzítva tudósít a média (2014.01.28.)

8. Oroszország: Finanszírozni kell Ukrajnát (2014.01.29.)

9. Oroszország: Dühösek az ukránokra (2014.01.31.)

10. Ukrajna: Egy lépésre a polgárháborútól (2014.02.04.)