Ukrajna: Kettős mércével mér a médiánk

Janukovicsnak ma már az a legnagyobb bűne, hogy mindeddig nem merte magára vállalni a békés többség csőcselék ellenében való megvédésének felelősségét.

Ukrajna - rendorokTuzben.jpegEuronews, CNN, ATV Híradó. Hallgatom őket, és nem hiszek a fülemnek. Csak beszélnek, csak beszélnek Ukrajna keddi napjának 26 halottjáról, de nem mondják, hogy közöttük 10 a rendőr. A hírolvasók papagáj módra ismétlik, hogy felelősségre kell vonni a hatalomnak azokat a képviselőit, akik a helyzetet előidézték, de egy szót sem szólnak arról, hogy a tehetetlen EU-bürokraták üres ígérgetéseinek, az USA külügyminiszter-helyettes helyszíni beavatkozásának, a nyugati államok kijevi nagyköveteinek, nem utolsó sorban a banderista-újnáci alakulatok nyugati kiképzőkkel történő felkészítésének milyen szerepük volt és van abban, hogy polgárháborús viszonyok alakultak ki az országban.

A demokrácia bajnokainak most mintha nem lenne fontos, hogy akármilyen korrupt is a Janukovics elnök nevével fémjelzett hatalom, annak legitimitását többpárti választáson megszerzett felhatalmazás adja. Amikor a CIA befolyása alatt dolgozó Szabadság Rádió munkatársának helyszíni tudósítását nézem a CNN-ben, döbbentem tapasztalom, hogy a riporter ott mozog ugyan Kijevnek a lázadók által lángba borított főterén, rá is lát a csőcselék által kirabolt és felgyújtott középületekre, a képbe belengenek a fekete-vörös sávos ukrán fasiszta zászlók, de a riporternek esze ágában sincs utalni arra, hogy az események irányítása már rég nincs a demokratikus ellenzéki pártok vezetőinek kezében. A szabadság nyugati harcosainak mintha most valamiért nem lenne fontos, hogy akik a Majdan térköveit módszeresen bontják szét és törik darabokra muníciónak a rendvédelmi alakulatok elleni támadásokhoz, egyúttal a demokratikus rend alapjait is felszedik.

A nyugati – közte a budapesti – médiában népmeseien egyszerű az ukrajnai kép: a rossz oldalon álló kormány ront rá az emberekre és ontja az ártatlanok vérét. Ezek az ártatlan bárányok azonban immár nem csak Kijevben, hanem országszerte embereket lincselnek, rendőrök feleségét, gyerekeit fenyegetik meg arra az esetre, ha férjük, apjuk felvenné a szolgálatot. E dicső ellenállókat már felszólították hatalomittas vezéreik, hogy szedjék elő a fegyvereket, amelyeket aztán rendre használnak is. A rendbontók ellen kivezényelt belügyesek között a halottak mellett rengeteg a fegyvergolyótól megsebesült rendőr. A fémpajzsokon robbanószerkezetekből szerterepülő csapágygolyók ütnek lyukat. Vagy éppen az történik, mint tegnapelőtt a Régiók Pártja székházánál: az épületből kilépő, és a bent lévő nőknek kíméletet kérő férfit, se szó se beszéd, szemtől szemben homlokon lőtte az egyik támadó.

Minderről azonban egy szó sem esik a médiumainkban.

Amiként arról sem, hogy Ukrajnában ma már nem az a fontos, hogy mennyire korrupt Janukovics. (Miközben persze az angolul kiválóan beszélő, az amerikai külügyminiszterrel Klicsko ellenzéki pártvezető társaságában parolázó, vagyis az USA által támogatott oligarchia sem tiszta kezű és lelkű demokrata.) Az államot saját céljainak alárendelő pártoligarcha sematikus képének további színezgetése helyett immár arra kellene rámutatni: Janukovicsnak a mostani helyzetben az a legnagyobb bűne, hogy mindeddig nem merte magára vállalni a békés többség csőcselék ellenében való megvédésének felelősségét. Az ukrán államfőt ma már elsősorban azért lehetne felelősségre vonni, mert kivezénylik ugyan az alkotmányos rend védelmére felesküdött alakulatokat, de amikor ott vannak, nem kapnak egyértelmű parancsokat, s ez a helyzet országos eszkalálódását vonja maga után. Ráadásul a tanácstalanság, a szervezetlenség következménye, hogy a rendvédelmiek soraiban feltűnően sok a halott, a hogy minden ötödik rendőr megsebesült az állóharcban.

Janukovics taktikázásának – annak a kényszernek, hogy megfeleljen a nyugati elvárásoknak – az lett a következménye, hogy mára kettészakadt Ukrajna. Nyugaton üldözik a Janukovics-pártiakat, Keleten pedig szervezkednek, sőt támadásokat intéznek a nyugatiak képviselői ellen.

Liberális Újságíró Barátaim! Vegyétek már észre, hogy kettős mércével mértek! Amikor azt hiszitek, hogy az ukrán demokratikus ellenzéket támogatjátok, egyoldalú híradásaitokkal banditák, fasiszták, újnácik hatalmának elfogadtatását propagáljátok! Miközben a nyugati tőke és a fegyverek (!) behatolásához készítetitek elő a terepet, lassan olyan helyzet alakul ki, amelyben Oroszország geopolitikai érdekei forognak kockán. Akkor ugyan majd lehet ismét szörnyülködni, de lássátok be, ha ez bekövetkezik, amint erre a sokat tapasztalt amerikai diplomata, maga Kissinger figyelmeztetett, az orosz medve sem fog tovább ölbe tett mancsokkal ülni. Tényleg ez kell nektek?

#

A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: