Ellen Majdan Szimferopolban

A szervezők alighanem azt gondolják: ha Kijevben lehetett, akkor a krími oroszok ugyanolyan módszereit sem érheti kifogás. Legalábbis nem lesz erkölcsi alapja a bírálatoknak.

Ukrajna - Szimferopol - orosz zszl.jpg2014. február 27. Orosz lobogó leng a szimferopoli parlament, a Krími Autonóm Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának (Verhovnij Sovet; Verhovna Rada) tetején. A város és a köztársaság ma még Ukrajnához tartozik. Úgy került oda, hogy 1954-ben, a Szovjetunió Kommunista Pártjának akkori, ukrán származású főtitkára, Nyikita Szergejevics Hruscsov - egy hazafiúi fellobbanásos pillanatában - úgy döntött: a Krím ezentúl Ukrajna része lesz. Egy évvel Sztálin halála után mindenkinek kisebb gondja lehetett annál, hogy a formálisan köztársaságokból álló, egyébként tűzzel, vassal összefogott Szovjetunióban közigazgatásilag hova csatolnak egy területet. Történt mindez abból az apropóból, hogy 300 évvel azelőtt az orosz cárhoz fordultak az Oroszország dél-nyugati, dél-keleti peremén megtelepedett kozákok: védje meg őket az Oszmán Birodalom vazallusaival, vagyis a Krími Kánság tatárjaival, magukkal a törökökkel, a lengyelekkel szemben. Ehhez felajánlották szolgálataikat is. A következő években legalább 120 ezer kozák tett hűségesküt az orosz uralkodóknak, akik aztán három évszázadon keresztül gondoskodtak arról, hogy a lengyelek, a törökök, később az angolok, a németek ellen megőrizzék a birodalom déli részének védelmében kulcsfontosságú, 1778-ban az Orosz Birodalomhoz csatolt félszigetet.

Amennyire senkit nem érdekelt 1954-ben a Krím félsziget jogilag ma is vitatott hovatartozása, a Szovjetunió szétesése után már korántsem volt érdektelen ez a kérdés. Elég, ha csak annyit mondunk: a Krímben lévő Szevasztopol a Fekete- és a Földközi-tengert ellenőrző orosz flotta fő bázisa. Az Ukrajnában kialakult új helyzetben abból is egyre nagyobb feszültségek adódnak, hogy az autonóm köztársaság 2, 4 millió lakosából 1,45 millió az orosz, 576 ezer az ukrán, 255 ezer a tatár. A megbízhatatlannak tekintett tatárokkal a sztálinizmus időszakában rettenetes módon bántak el. Ezek a sérelmek törhettek fel belőlük tegnap, amikor úgy gondolták, hogy végre eljött az ő idejük, és a kijeviek mintájára megpróbáltak betörni a szimferopoli parlament épületébe. Ám a zömmel orosz ajkú lakosság már hetek óta azon ügyködik, hogy megakadályozza a kijevihez hasonló események bekövetkezését: járőröző druzsinákat, afféle önkéntes rendőri alakulatokat szerveztek civilekből, illetve kozák szervezetek tagjaiból; az országutakon megfigyelő pontokat állítottak fel, hogy megakadályozzák az Ukrajna nyugati részéből érkező felkelők beszivárgását…

A fordulat ma hajnalban következett be. Az orosz ellenállás irányítói abból indulhattak ki: a szimferopoli főtérből kijevi mintára ellen Majdant csinálnak. Ha ott lehetett, s tapsolt hozzá a művelt Nyugat, az USA helyszínen lévő magas rangú kormányhivatalnokai pedig kifejezetten közreműködtek az események alakításában, akkor a krími oroszok ugyanolyan módszereit sem érheti kifogás. Legalábbis nem lesz erkölcsi alapja a bírálatoknak - gondolhatták.

Az éjszaka már tábortüzek égtek a téren. Hajnalban teherautóval fém- és fahulladékokat hoztak, s ezekből, meg egy közeli templomfelújítás állványzatából barikádokat építettek a parlament épülete köré. Reggel 5 órakor fegyveres, jelzés nélküli egyenruhások foglalták el az épületet. A rendőröket kitessékelték anélkül, hogy fegyvereiket elvették volna tőlük. Az autonóm köztársaság zászlaja mellé kitűzték az orosz zászlót. Igen, az orosz zászlót, miközben a Krím ma még Ukrajnához tartozik.

Az Izvesztyija helyszínen lévő tudósítója szerint a tér tele rendőrökkel és belügyi alakulatokkal. A környező házakból evakuálják a lakókat. A parlamentet elfoglalók azt követelik, hogy tartsanak népszavazást a Krím hovatartozásáról. Anatolij Mogiljevics, az autonóm köztársaság vezetője elmondta: a kormány épületét is elfoglalták a felkelők, de a hivatalnokok zavartalanul dolgozhatnak.

Azért azt is tegyük hozzá, hogy Ukrajna nyugati határai mentén tegnap 150 ezres orosz hadgyakorlat kezdődött – amint a hivatalos közlés mondja: a kiképzési terveknek megfelelően. A gyakorlat irányítói parancsot kaptak arra, hogy külön is vegyék át a haditengerészet és a szárazföldi csapatok közötti együttműködés módozatait.

Miközben az amerikai kormányzat azon ügyködik, hogy végre helyzetbe hozza Ukrajnában az IMF-et, szögezzük le, hogy ennek már fele sem tréfa. Ma már a háború lesz, vagy nem lesz háború foglalkoztatja a világot, s nem az, hogy Lvovból mozgalmat indítottak az ukránok az orosz, a román, a magyar és a többi nemzetiség nyelvi jogainak helyreállításáért, amit néhány napja az új hatalom ostobái megvontak tőlük. Immár elkéstek azzal, hogy elhitessék az ország keleti, déli, meg legnyugatibb részeivel, hogy a Majdan-felkelés róluk is szólt.

#

 A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: