Ukrajna: Hadüzenet a zsidóknak

Az egyik odesszai zsidó vezető szerint hadat üzent a zsidóknak a náci elveket valló Jobb szektor.

Ukrajna - Banderista zaszlo.jpegMihail Majman arról számolt be az orosz kormányhoz közelálló Izvesztyija nevű napilapnak, hogy a Jobb szektor (Pravij szektor) fegyveresei húsz zsidót vertek meg kegyetlenül az Ukrajnához tartozó Odessza Szuvorov kerületében, az elmúlt egy hónapban. A kerületi belügyi szervezet (ROVD) adataira hivatkozva a zsidó vezető az odesszai területen elkövetett további 36 rablásról és verésről is beszélt. Ezek elszenvedőinek többsége szintén zsidó volt. Több bejelentés érkezett zsidó sírok, holokauszt-emlékművek megrongálásáról is.

Jó ideje nyilvánvaló, hogy eljön az idő, amikor mind több ilyen hírről fogunk olvasni. Az ukrajnai események kezdettől fogva előrevetítették, hogy nem csak orosz, hanem zsidóellenes iránya is lesz a Kijevben, idén februárban a törvényes kormány ellen kirobbantott lázadásnak. Január óta, csupán a Bekiáltás blognak az Index és/vagy a Mandiner által is átvett több mint harminc bejegyzésében olvasható utalás arra, hogy milyen sötét erőket használnak fel azok, akik az ukrajnai eseményeket a háttérből, elsősorban az óceánon túlról, illetve Kijevbe telepített ügynökeik segítségével irányítják.

Amikor közzétettem ezeket a híradásokat, sok hozzászólótól kaptam hideget, meg meleget is. A kommentelők többsége maga is érzékelte a veszélyt, mások viszont hol a Kreml, hol a Fehér Ház ügynökének titulálva azt állították: csak festem az ördögöt a falra; szó sincs itt náci, meg fasiszta veszélyről, csupán hazafiak vonulnak a vörös-fekete zászlók, a horogkeresztet idéző jelvények alatt. Legutóbb még zsidózással is megvádolt valaki, mert rámutattam arra az ellentmondásra, hogy miközben a mai meghatározó kijevi vezetőknek zsidó gyökereik vannak, a fekete (barna) pestis terjesztőit használták fel ahhoz, hogy puccsot hajtsanak végre a törvényesen megválasztott, persze nem szeplőtelen, államfő ellen.

Ehhez képest ma már ott tartunk, hogy az odesszai zsidó vezető elmondta: a héten a Zsidó Világkongresszus New York-i központjába és Ukrajna elnökének Petro Porosenkonak küldenek felhívást arról, hogy fegyverezzék le és oszlassák fel a Pravij Szektor háborús bűnözőkből álló alakulatait.

Az Izvesztyija szerint immár Arszen Avakov, Ukrajna belügyminisztere is bírálta a Jobb szektor akcióit, köztük azt, hogy sorra intéznek támadásokat parlamenti képviselők ellen, akiket nem egyszer szemeteskukákba dobnak. (Az első ilyen lincselésen a morális és elvi gátlásokat egyre kevésbé ismerő, magyar jobboldali és úgymond baloldali sajtó egy része jól elszórakozgatott. Ismert hazai újságírók sem gondoltak bele abba, hogy amit néhány száz kilométerre Keletre csupán jópofának láttak, akár idehaza is valósággá válhat, s ahogy a dolgok alakulnak, akár velük is megtörténhet a jövőben.)

Egyébként tudatom: az Ukrajnában, október 26-ára kiírt parlamenti választásokon induló 29 párt között a Jobb szektort is regisztrálták. A párt vezetője az a Dmitrij Jaros, aki ellen március 5-én nemzetközi körözést adott ki az oroszországi Szövetségi Nyomozó Bizottság. Jaros korábban, internetes oldalán Doku Umarov csecsen hadúrhoz intézett felhívást. Arra kérte a több terrorakciót is magára vállaló kaukázusi vezért és híveit, hogy fokozzák tevékenységüket Oroszország ellen.

A palackból kiszabadult szellem itt kering a szomszédunkban!

#

Idézet néhány korábbi, a Bekiáltás blogon, az itt közölt dátum szerinti napon megjelent cikkemből:

2014-01-28 „A megmozdulások kezdeményezői a II. világháború alatti, a náci Németország hadserege által megszállt Lvivben (Lvov; Lemberg), 1941. június 30-án, kikiáltott független Ukrajna örököseinek tekintik magukat. E banderistákat gyakran mutatták olyan környezetben, ahol Sztyepan Andrijovics Bandera, az oroszok által kollaboránsnak, a nacionalista ukránok által nemzeti hősnek tekintett Ukrán Nacionalista Szervezet vezetőjének képe függött. (…) A II. világháború alatt, a náci Németország hadserege által megszállt országrészekben, mindenekelőtt a Galíciában kegyetlenkedtek, illetve belorusz falvak sokaságát égették fel. (…) A mai banderisták – egyéb dicső tetteik mellett – tegnap már lengyel turistabusz utasait vegzálták.”

2014-01-31 „Olyanok képeit és zászlait emelitek magasba, akik a világháború alatt, a német fasiszták oldalán oroszokat, zsidókat gyilkoltak, belorusz falvakat égettek fel. Hát most akkor egyétek meg, amit kifőztetek! Ukrajnát Klicskotól Janukovicsig árulók vezetik” – üvölti az oroszországi liberális párt orosz nacionalista vezetője Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz állami tévében.

2014-02-05Nincs itt semmilyen Euromajdan. Ez – Dollármajdan, amit a nyugati különleges szolgálatok finanszíroznak –mondja a finn Johan Bekman, a társadalom- és politikatudományok doktora. Olyan szervezetek, amelyek az Európai Unió, az USA és a NATO jelentős támogatását élvezik. Mindaz, ami itt történik, kísérlet arra, hogy akadályozza az orosz-ukrán kapcsolatokat és Ukrajna euroázsiai szervezeti integrálását. Az eseményeknek nem békés jellegük van – magának Ukrajnának nagy erővel történő banderizálása, azaz ukránfasizálása folyik; Kijev központjában az utcák és az épületek fasiszta megszállása zajlik.”

2014-02-24 „A ma reggeli Klubrádióban például Vincze Mátyás, az MTI korábbi vezérigazgatója újságírói szakmai szempontból kiválóan elemezte, hogy miért volt súlyos hiba, amikor a Kossuth Rádióban a forrás megjelölése nélkül nevezték fasisztának, a Janukovics rendszere ellen küzdőket. Ám eközben szőnyeg alá söpörte azt a tényt, hogy a nyugat-ukrajnai és a kijevi tiltakozók között igen agresszíven léptek és lépnek fel a banderisták, akik a II. világháborúban, a németek oldalán zsidók és beloruszok elleni büntető expedíciókban részt vevő százezernyi ukránt tekintik elődeiknek. A kiváló szakember – talán csak azért, mert nem erre koncentrált, amikor a telefoninterjút adta – azt az érzést keltette a hallgatóban, hogy a fasiszta jelzőt „sokszor” csupán elfogultságból, lényegében alaptalanul használja az orosz média. Ám, sajnos nem erről van szó!”

2014-03-05Megjegyzem, hogy a Szvoboda vezetője állt már bíróság előtt zsidóellenes uszítás miatt, továbbá németországi neonácikkal tart kapcsolatot, miközben erőteljesen támaszkodik a több ezer ukrán, újnáci banderista fegyverest összefogó Jobboldali Szektorra (Pravij szektor). Ez utóbbit a posztot illusztráló, banderisták felvonulását mutató fotómontázson is látható Dmitrij Jarosirányítja, aki ellen ma adott ki nemzetközi körözést az oroszországi Szövetségi Nyomozó Bizottság.

2014-03-17 „Bár az itthoni televíziókban nem láthattunk ilyen felvételeket, Ukrajna szerte gyakran fordult elő, hogy nacionalista milicisták önkényes igazoltatásaik során az ukrán himnusz első sorának ukrán nyelven való idézését követelték más nemzetiségűektől. Autóbuszok utasait szállíttatták le, és fektették a hideg földre, ha nem tudtak ennek a követelménynek eleget tenni. Zsidókat támadtak meg a kijevi utcákon, őrszemek készítettek feljegyzéseket a zsinagógába betérőkről, pravoszláv templomokat vettek blokád alá.”

2014-03-26 „Nyugatról Ukrajna keleti területei felé araszoló nehéz harckocsi-konvojokat mutatott március 25-én éjszaka az orosz állami televízió. Amit maguk mögött hagynak – legalábbis a tévéadásban látottak alapján – banderista újnáci fiatalok fáklyás felvonulása Lvov (Lviv, Lemberg) utcáin. A járókelők piros színű dzsekijét, a görög-katolikustól eltérő felekezetek épületeit fekete festékkel bespréző, álarcos suhancokat; reménytelenül megnyilatkozó orosz értelmiségieket, akik szülőföldjüknek tekintik Galíciát, de egyre kevésbé látnak perspektívát ott, ahol már ma sincs orosz anyanyelvű gyerekek számára óvoda. A tankok – a fasiszta elveket valló Pravij szektor által ellenőrzött Nemzeti Gárda fegyvereseivel – oda tartanak, ahol vagy 8 millió orosz él. Egyelőre Ukrajna határain belül. Céljuk, hogy behódolásra kényszerítsék az oroszokat, vagy ha ez nem megy, akkor erőszakkal űzzék el őket az egy nép, egy ország – Dmitro Jaros esetleges államfői székbe segítése után – egy vezér jelszó jegyében. Látott és hallott már ilyet a világ! Csak akkor – 1938-ban – nem az ukránt akarta kizárólagossá tenni egy vezér az éppen Ausztriával gyarapított birodalmában, hanem a németet.”

2014-05-04 „A kijevi főtéren, a Majdanon mindmáig sátorozókat az ukrán hivatalosságok hősökként aposztrofálják. Ezzel szemben az orosz médiában megszólalók legfeljebb a Majdan aktivistáiként beszélnék róluk. A legtöbbször a nacionalista, az ultranacionalista, a banderista, a fasiszta, a náci jelzőt használják velük kapcsolatban, akiket CIA-szakértők, amerikai pénzek felhasználásával képeztek ki arra, hogy zavargásokat keltsenek Kijevben, s akikből újabban Nemzeti Gárdát hoztak létre az ország délkeleti részeiben tiltakozók elleni bevetésre. A tiltakozókat a nyugati médiumok oroszbarátoknak és szakadároknak minősítik. Ezzel szemben ők maguk – amiként ezt az orosz tévéből tudható – újból és újból kinyilvánítják: azt követően kezdtek önvédelmi egységeket szervezni, miután az új kijevi vezetés által támogatott nyugat-ukrajnai ultranacionalisták randalírozni kezdtek a keleti városokban. Az oroszországi szóhasználatban Keleten úgymond jobbára fegyvertelen helyi lakosok, antimajdanisták, önvédelmi erők, harcosok lépnek fel az őket másodrendűnek tekintő puccsista hatalommal szemben, akik csupán föderatív államot szeretnének létrehozni a központosított, oligarchák által uralt és folyamatosan kifosztott Ukrajnából.”

2014-09-30 „Megtört a jég! Szeptember 29-én este az Euronews a kínai állami tévére (!) hivatkozva videó-felvételt tett közzé azokról az azonosítatlan holttestekről, amelyeket Délkelet-Ukrajnában találtak. A gyakran fej, vagy belső szervek nélküli, galádul elkapart tetemekre, esetleg az épp csak elföldelt végtagokra immár egy hete hívják fel a figyelmet azok a népfelkelők, akik azokra a helyekre vonulnak be, ahol korábban ukrán csapatok, mindenekelőtt a magukat nyíltan vagy kevésbé nyíltan Bandera, illetve Hitler követőinek tartó nácgárdisták garázdálkodtak.”

2014-10-04 „És 2014 februárjában azokat a banderista nácgárdistákat hozta helyzetbe a CIA Ukrajnában, akik a Babij Jar-i hóhérok örököseinek tekintik magukat, s akik május 2-án vérengzést hajtottak végre Odesszában, s azóta, sok helyen Délkelet-Ukrajnában, amelyeknek gyakran van antiszemita jellegük.”