Beindult Putyin Ukrajna ellen

Hónapok óta nagy nyomás nehezedik rá, hogy lépjen végre.

2018-08-27putyinsojgunyartuva.JPG

Ukrajnai elleni gazdasági szankciókról rendelkezett Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője. Az ukáz a bevezetőben Ukrajna barátságtalan, a nemzetközi jognak ellentmondó cselekedeteivel, az Oroszországi Föderáció polgárainak és jogi személyiségeinek korlátozó intézkedéseivel, a nemzeti érdekek védelmével indokolja a lépést. Egy korábbi jogszabályra hivatkozással behozza a képbe az Amerikai Egyesült Államokat is.

Az elnöki rendelet szövege szerint annak hatályba lépését követően különleges gazdasági intézkedéseket kell életbe léptetni Ukrajnával szemben. Ezeket az Oroszországi Föderáció joghatálya alatt álló valamennyi állami és helyi hatalmi szervnek természetes és jogi személynek alkalmaznia kell tevékenysége során. Az államfő a kormány feladatává tette, hogy meghatározza azokat, akikkel szemben konkrétan kidolgozandó intézkedéseket kell foganatosítani.

Mindenesetre Ukrajna bármilyen megszorító intézkedést nagyon megszenvedhet. Az orosz állami tévében október 22-én este közzétett adatok szerint 2018 első félévében Oroszországból származott a külföldi ukrajnai befektetések több mint fele, főleg, ha ideszámíthatjuk a Cipruson bejegyzett, valójában részben orosz érdekeltségeket is. Ukrajna életben tartása az orosz gáz- és szénszállítások nélkül elképzelhetetlen.

A tényleges intézkedésekről tehát csak ezt követően döntenek. Ám a jelek szerint immár Putyin sem tekinthet el attól a nyomástól, ami hónapok óta éri őt a parlament egyes pártjai felől, az orosz állami médiumokban naponta megszólaló, a kemény kéz politikájának alkalmazására felhívó katonai elemzők, a pravoszláv egyházhoz kapcsolódó szakértők, befolyásos, nacionalista közéleti személyiségek részéről. Ezek indulatait, a teljesség igénye nélkül, az alábbiak szítják:

– az Ukrajna lakosságának 30-40 százaléka által használt orosz nyelvnek a médiából, az oktatásból való kiszorítására irányuló törekvések;
– orosz közéleti személyiségek, művészek, újságírók beutazásának megtiltása;
– a Délkelet-Ukrajnában élő orosz lakosság elleni, négy évvel ezelőtt kezdett fegyveres büntető akciók, illetve az oroszbarát térség ellen a hadsereg bevetése;
– az Ukrajnának nyújtott hitelek meg nem fizetése például londoni bírósági döntés ellenére;
– orosz halászhajó Ukrajna által történt lefoglalása az Azovi-tengeren;
– Kijev felmondta az 1997-ben kötött barátsági, együttműködési és partnerségi szerződést;
– az amerikai (NATO) egységek aktív jelenlétének, immár hadgyakorlatokon való lehetővé tétele Ukrajna területén;
– amerikai közreműködéssel a pravoszláv egyház ukrajnai részének a Moszkvai patriarchátustól való leszakítása.#

CÍMKÉP: Putyin a védelmi miniszterrel, Szergej Sojguval, utóbbi szűkebb pátriájában, a Tuvai Köztársaságban, az Altaj környéki tajgában, az idei augusztusi, hétvégi kiruccanáson. (Forrás: Kremlin.ru)

Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban! Véleménye fontos az orientálásomban. Gondoljon arra, hogy így fizet az egyébként ingyenes tartalomért! ##