A háborgó 2014

Békés ünneedvardmunchthescream1893karacsony1.PNGpeket!

– akartam írni a címben, de amiről alább szólok, a legkevésbé sem békés. A jegyzet  végén található táblázatban szereplő több mint százhúsz poszt egyik része a főbb hazai eseményeket kísérő konfliktusokkal foglalkozik. Másik fele viszont a kijevi puccs előzményeit és következményeit taglalja. Halogatott kötelességemnek is eleget teszek végre. Sorba veszem azokat az újságírókat, akik az elmúlt hónapokban, Ukrajnában vesztették életüket. És sajnos, szintén szólnom kell arról, hogy az ukrajnai polgárháborúval kapcsolatos megtévesztésekkel, hamisításokkal, elhallgatásokkal szinte globális méreteket öltött maga a médiaháború is ebben a mögöttünk hagyott, háborgásokkal terhes, 2014-es esztendőben.

A Bekiáltás blogot 2014 januárjában azért hoztam létre, mert azt érzékeltem, hogy 2013 végén szinte egyáltalán nem vett tudomást a magyar sajtó nagy része arról, hogy a Magyarországgal határos Ukrajnában kiéleződnek az ellentétek. Úgy gondoltam, nem dughatjuk a homokba a fejünket. S ha már egyszer az orosz híradókat egyébként is rendszeresen nézem, az azokban látottakat, az orosz kormányhoz közeli, illetve az ellenzéki újságok internetes változataiban erről olvasottakat időről időre megosztom az érdeklődőkkel. Ha valamiben nem voltam biztos, akkor ukrán forrásokban is kutakodtam, s az így megszerzett ismereteket összevetettem a nyugati – beleértve a magyar – médiumok tudósításaival.

Makó nem lehet messzebb Jeruzsálemtől, mint amennyire eltértek egymástól a különféle megközelítések. Nem vitás, hogy mindenki elfogultan tálalta és tálalja az eseményeket. Az oroszok médiafölénye abban mutatkozott meg, hogy egyszerre több újságírót, fotóst, forgatócsoportot foglalkoztattak az ütközőponttá vált Novorosszijában, illetve Kijevben, Odesszában, sőt a nyugat-ukrajnai nagyvárosokban. Naponta és tucatjával szólaltatták meg a harcok civil áldozatainak hozzátartozóit, az éhező, a víz- és áramhiánytól szenvedő embereket, s tárták elénk, hogy milyen károkat okoznak a városokban, a falvakban a bombázások, az ukrán kormány által szó szerint büntető expedíciónak nevezett banderisták garázdálkodásai.

Ők és csak ők számoltak be arról, hogyan élnek a hónapokon át pinceéletre kényszerített öregek és gyerekek. Ők mutatták meg a lakóépületekbe, az iskolákba, a kórházakba, a múzeumokba, a templomokba, bányákba, üzemekbe becsapódott lövedékek pusztításait. Ők tértek vissza újból és újból a maláj utasszállító gép hatalmas térségben szétszóródott darabjaihoz, és tették fel mindig a kérdést: miért nem jönnek már értük, miért nem kezdődik meg az érdemi vizsgálat. Az ő kameráik kísérték a házaikat, lakásaikat néhány bőröndnyi holmival elhagyó menekülteket. Az ő felvételeikről láthattuk a városközpont játszóterét ért belövésben meghalt iskolás letakart tetemét, és a kórházba került társainak sebét. Ők láttatták mindezt a világnak azzal a részével, ahol a felvételeket egyáltalán hajlandók voltak bemutatni...

Ezzel szemben például az Euronews tudósítója szinte kizárólag Kijevből jelentkezett akkor is, amikor az események súlypontja már Keletre helyeződött. A kiegyensúlyozottságot meg sem kísérlő beszámolói az eredetileg puccsal hatalomra került kijevi kormány szóvivői irodájának, illetve a kijevi kormányzati körök két-három kijelölt vezetőjének közléseire támaszkodtak. A központi szerkesztőségben gyártott hírekben általában beszéltek a harcokról, olyankor sem nevezték meg, hogy kicsoda ki ellen indított támadást, amikor az nyilvánvaló volt. A történések összemosásával rendre azt sugalmazták, hogy mindenről az úgynevezett oroszbarát szakadárok tehetnek, na és Putyin. Az USA évekkel ezelőtt kezdődött katalizáló szerepéről, az amerikai kormányzat és üzleti körök indítékairól, vagy például arról, hogy az ukrán állam hónapok óta nem fizeti ki a felkelés által érintett területeken élőknek a nyugdíjakat, s ezzel lényegében maga taszítja ki Ukrajnából polgárait, nem esett és nem esik szó.

A nyugati beszámolók általában azt a látszatot keltették és keltik, mintha a polgárháború pusztításait az orosz nemzetiségű felkelők ugyanolyan mértéken okozták volna és okoznák. Egyszerűen a szőnyeg alá söpörték azt a kérdést, hogy ugyan miért lőtték volna és lőnék a felkelők saját munkahelyeiket, munkatársaikat, otthonaikat, családtagjaikat, barátaikat, szomszédjaikat. Miért használnának ellenük olyan fegyvereket, sőt repülőgépről ledobott, a nemzetközi egyezmények által betiltott kazettás és foszforbombákat, amelyekkel ők nem rendelkezhettek.

A harcok sújtotta térségben dolgozó néhány nyugati újságíró olykor arról beszélt az orosz televíziósok kamerája előtt, hogy azokat a tudósításaikat, amelyek nem illeszkedtek az események brüsszeli vagy washingtoni értelmezéséhez, nem közlik odahaza. A szabad világ fegyvere volt a 2014-es médiaháborúban az is, hogy Ukrajnában a tévé-előfizetők számára elérhetetlenné tették az orosz állami tévé adásait, s ugyancsak ez történt egynémely balti országban. Nyilván az információk szabad áramlása, a vélemény- és gondolatszabadság jegyében, amire a rendszerváltás előtt annyit oktatott bennünket a nyugati világ...

Az orosz tévé nálunk elképzelhetetlenül éles hangvételű vitaműsorainak meghatározó vendégei voltak a putyini rendszerrel azonosuló különféle pártok, a duma, a minisztériumok vezetői, ruszofil közéleti szereplők, írók, újságírók. Mellettük azonban többször szót kapott a NATO moszkvai irodájának vezetője, több amerikai és nyugat-európai újságíró, Eu-parlamenti képviselő, amerikai, izraeli társadalomkutató, olykor a putyini rendszer ellenzékének mérsékeltebb tagjai, továbbá az általam figyelemmel kísért heti három ilyen műsorban mindig jelen voltak a Kijevből, Donyeckből, Luganszkból, tehát az események helyszínéről, meghívott személyiségek, köztük olyanok is, akik a jelenlegi ukrán kormány álláspontját képviselték. Az adásokat a harcok helyszínén készült, izgalmas riport- és dokumentumfilmekkel erősítették. Persze azzal együtt, hogy sokféle véleménynek helyt adtak, ezek a műsorok összességében Oroszország hivatalos álláspontját tükrözték.  

Az ukrajnai összetűzéseknek több újságíró is áldozatul esett 2014-ben. Jellemző, hogy a kelet-ukrajnai harcok elkeseredetté válását követően már csak orosz médiamunkások sebesültek és haltak meg.

vjacseszlav_jeremij.jpgFebruár 18-án, Kijevben maszkos, golyóálló mellényes ismeretlen tettesek személyautóból kiráncigálva lőtték agyon Vjacseszlav Veremij fotóriportert, az ukrajnai Veszti munkatársát. Vele együtt két munkatársát is megverték, egyikük lövedéktől sebesült meg. Egy hónappal azelőtt már érte támadás a Majdan eseményeiről tudósító újságírót.

igor_kosztenko.jpg– Február 20-án Igor Kosztyenkot, az ukrajnai Wikipedia szerkesztőjét, a 22 éves egyetemistát, a Sportanalytic újságíróját ölték meg Kijevben, a Majdanon.

andrea_rocchelli.jpgandrej_mironov.jpg– Május 24-én Andrea Rocchelli olasz fotóriporter halt meg Szlavjanszk blokádjánál. Az aknavetőtűzben meghalt tolmácsa, Andrej Mironov is. Erről William Roguelon francia fotós számolt be az orosz tévének. Ő maga is megsebesült.

igor_kornyeljuk.jpganton_volosin.jpg– Június 17-én az orosz állami televízió tudósítója Igor Kornyeljuk munkavégzés közben került ukrán aknavetők tüzébe a Luganszk alatti Metalliszt település közelében. Sebesüléseibe a kórházban halt bele. A kifejezetten a forgatócsoport ellen irányult ukrán támadásban a helyszínen életét vesztette Anton Volosin hangtechnikus.

anatolij_kljan.jpg– Június 29-én az orosz 1-es tévécsatorna operatőre, Anatolij Kljan halt bele abba a sebesülésbe, amit egy polgári személyeket szállító autóbusz megtámadásakor kapott. A kamerája akkor is bekapcsolva volt.

andrej_sztyenyin.jpg– Feltételezhetően augusztus 6-án az Oroszország Ma fotóriportere, Andrej Sztyepin autóját Dmitrovka közelében érte találat. Két kísérőjével, a Donyecki Népi Köztársaság információs csoportjának munkatársaival együtt bennégett a kocsiban.

alekszandr_kucsinszkij.jpg– November 29-én a Kriminal-Expressz donyecki újság főszerkesztője, Alekszandr Kucsinszkij és felesége holttestét találták meg a Szlavjanszk alatti Bogorodicsnojéban lévő dácsán. Kucsinszkij szerzője volt "A donyecki banditizmus krónikája" és a "Megrendelt gyilkosságok antológiája" című köteteknek. A bűnözői és az üzleti körökben számon tartották írásait. Testéből több darabot kivágtak.

Szeretném azt gondolni, hogy a talán békésebb ünnepek után egy békésebb év következik. De nem hiszek benne. Már annak is örülnék 2015-ben, ha közelítenék egymáshoz nézőpontjukat az ellenérdekeltek Ukrajnában, Oroszországban, az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban és világ más térségeiben – ezen belül Magyarországon is! Szeretném, ha a hazámban és ebben az internetes közegben kisebb teret kapna a már trágárságokban is testet öltő, egymás iránti gyűlölködés, ellenben növekedni kezdene a mások szempontjaira is figyelő, toleránsabb gondolkodásmód!#

A Bekiáltás blogban 2014-ben megjelent cikkek jegyzéke. A sorszámozás a jobboldalon a hatvan ukrajnai témához, a baloldalon hatvannégy magyarországi esemény feldolgozásához kötődik, fordított időrendi sorrendben. (A cikkek címéhez folyamatosan rendelem hozzá a linkeket a visszakeresés megkönnyítéséhez.)

Ssz

DÁTUM

UKRAJNA / Oroszország / MAGYARORSZÁG

Ssz

60

2014. december 21. 14:25

A felforgatás forgatókönyve 

 

59

2014. december 21. 01:33

A Putyinpofozás visszaüthet 

 

 

2014. december 15. 03:35

A dacos Orbán az orosz tévében 

64

 

2014. december 8. 13:35

El a kezekkel dr. Kocsis Mátétól! 

63

 

2014. december 7. 18:22

El a kezekkel a politikusainktól! 

61

 

2014. december 5. 14:18

El a kezekkel az egyházaktól! 

61

58

2014. december 5. 03:21

Oroszország: Tartós lesz a konfliktus 

 

57

2014. december 4. 08:51

Ukrajna: Demokrácia-paródia 

 

 

2014. december 3. 22:02

Atomveszély: Túl az emberin 

60

56

2014. december 2. 16:25

Putyinról se hazudjatok! 

 

 

2014. december 1. 03:14

Átverik a plebszet 

59

55

2014. november 30. 17:59

Interjú: McCain Putyinról, Irakról... 

 

54

2014. november 30. 17:47

Interjú: Putyin Ukrajnáról, az USA-ról... 

 

 

2014. november 28. 10:04

Orbánt már leírták! 

58

 

2014. november 26. 10:58

Az Orbán-Lévay örökség 

57

 

2014. november 24. 14:42

A multik is korrumpálnak 

56

53

2014. november 23. 16:00

Hadüzenet nélküli háború 

 

 

2014. november 19. 13:40

A háború nem kell félnetek jó lesz! 

55

 

2014. november 18. 00:05

Számon kér az új nemzedék 

54

52

2014. november 16. 17:38

Putyin nem vágta be maga után az ajtót 

 

51

2014. október 29. 04:34

Az ukrán ügy, egyelőre, letudva! 

 

 

2014. október 26. 20:01

Magyarország kiközösített vezetői 

53

50

2014. október 24. 18:24

Ukrajna: Választás után támadás 

 

 

2014. október 22. 14:51

Internetadó: Támadás a közösségek ellen 

52

 

2014. október 21. 00:25

Uncle Sam hálóiban vergődünk 

51

 

2014. október 19. 14:18

Húzzák ránk a bajt a pökhendi politikával 

50

49

2014. október 17. 16:32

Ukrajna: A törvény sem hoz békét 

 

 

2014. október 16. 20:08

A Klubrádió sem lehet objektív 

49

 

2014. október 13. 14:42

Kádár nyomába lép Orbán 

48

 

2014. október 11. 15:30

Gyerekek a kampányban 

47

48

2014. október 10. 08:38

Orosz milliárdok Ukrajnába 

 

 

2014. október 9. 18:07

Bánó-Osztolykán interjú: Öltönyös barbárok 

46

47

2014. október 7. 13:47

Ukrajna: Hadüzenet a zsidóknak 

 

46

2014. október 4. 13:53

Ukrajna nem náci, de vezetői végezetesen hibáznak 

 

 

2014. október 3. 08:56

World Press: Túl sok a kép a világban 

45

45

2014. szeptember 30. 00:45

Ukrajna: Azonosítatlan holttestek 

 

44

2014. szeptember 18. 21:12

Európa Oroszországra lesz utalva 

 

43

2014. szeptember 17. 16:28

Ukrajna: Józanságot kérnek a volt kémek 

 

42

2014. szeptember 13. 14:23

Kárpátalja: Bekavarhatnak mindenkinek 

 

41

2014. szeptember 7. 14:45

Ukrajna: Évekig eltarthat a háború 

 

40

2014. szeptember 7. 11:39

Gőg nélkül az orosz kérdésről 

 

39

2014. szeptember 5. 16:05

Ukrajna: Korlátozza magát a NATO 

 

38

2014. szeptember 1. 23:02

Kardcsörgetve köszönt be Tusk 

 

37

2014. augusztus 28. 02:23

Ukrajna: Gáz ez az egész! 

 

 

2014. augusztus 12. 20:14

Média: Nyakunkon a gondolatrendőrség 

44

 

2014. július 27. 13:07

Orbán-beszéd: Háttal a demokráciának 

43

36

2014. július 25. 01:23

Média: Sok a hamis tudósítás Ukrajnából 

 

35

2014. július 23. 16:43

Maláj gépkatasztrófa: Kegyeletsértő rajzverseny 

 

34

2014. július 21. 00:36

Ukrajna: Kijevben dekkolnak a szakértők 

 

33

2014. július 18. 23:45

Ukrajna: Moszkva nem akar háborút 

 

 

2014. július 17. 23:11

Mobilparkolás: Végre egy tisztességes válasz! 

42

 

2014. július 16. 21:04

Magyar maszlag magyaroknak – Brüsszelből 

41

32

2014. július 12. 11:59

Ukrajna: Csatatér kilőtt tankokkal 

 

 

2014. július 3. 23:50

Mobilparkolás: A Nemzeti Zrt. is tojik a fejünkre! 

40

31

2014. július 3. 13:23

Ukrajna: Képsorok a pusztításokról 

 

 

2014. július 1. 20:52

Mobilparkolás: A bánatpénzt is mi fizetjük 

39

 

2014. június 25. 17:44

Népszava: Az MSZP-vel együtt került zsákutcába 

38

 

2014. június 22. 22:47

Bayer Zsolt megremegett 

37

30

2014. június 16. 13:49

Ukrajna: Hírkacsák hizlalják a háborús hisztériát 

 

 

2014. június 13. 13:06

Lovas világ: Nem jár hála a minisztériumnak! 

36

 

2014. június 11. 11:27

Budapest: Hiteltelen az ellenzéki kesergés 

35

29

2014. június 4. 08:51

Ukrajna: Véres harcok az elnöki beiktatás előtt 

 

28

2014. június 1. 22:40

Ukrajna: Gázfegyverrel az oroszok ellen 

 

 

2014. május 31. 14:52

Társasházi kuka-keserves 

34

 

2014. május 29. 08:17

Hisztéria a Nazarbajev-film körül 

33

 

2014. május 28. 00:07

Orbán pórázán tekergünk 

32

27

2014. május 26. 16:04

Oroszország: A Jobbikon át Nyugatra 

 

 

2014. május 22. 10:48

Lovaglás: A lovat is az ember ronthatja el 

31

 

2014. május 13. 23:43

Magyar világ: Békén hagytam Gaudi-Nagyot 

30

 

2014. május 7. 13:22

Magyar világ: Lehet dagonyázni! Vagy mégsem? 

29

26

2014. május 4. 17:56

Ukrajna: A médiaháború fegyvertára 

 

25

2014. május 2. 16:19

Ukrajna: Végre tárgyalnak! De eredménytelenül... 

 

 

2014. május 1. 09:59

Pártvilág: Eljött a rendszerkritikusok ideje 

28

 

2014. április 16. 16:04

Magyar világ: Örvendezzetek a segélynek! 

27

24

2014. április 9. 17:25

Ukrajna: „Minél rosszabb, annál jobb!” 

 

 

2014. április 8. 11:36

Magyarok: Hátrafelé az önámítás szakrális útján 

26

23

2014. április 7. 20:40

Utóirat április 7-én: Alattvalók országa maradtunk 

 

 

2014. április 5. 15:05

Magyarok: Alattvalók országa 

25

22

2014. március 26. 16:53

Ukrán tankok araszolnak az orosz határ felé 

 

21

2014. március 20. 03:16

Ukrajna: Előre bespájzolták a hadizsákmányt 

 

 

2014. március 19. 15:00

Magyarok: A 159 forintos késedelmi pótlék 

24

20

2014. március 17. 17:17

Népszavazás a fegyverek árnyékában 

 

19

2014. március 6. 23:44

Ukranizáció: Gyűlöletre nevelik a gyerekeket 

 

18

2014. március 5. 19:36

Ukrajna: Államcsínyt támogattak a nyugatiak 

 

17

2014. március 4. 02:47

Ukrajna: Információs háború áldozatai lehetünk 

 

 

2014. március 1. 14:35

Magyarok: Elvitték a lomokat 

23

16

2014. február 27. 13:08

Ellen Majdan Szimferopolban 

 

 

2014. február 26. 05:43

Magyarok: Gyenge az, aki anyanyelvébe zárkózik 

22

15

2014. február 24. 17:35

Az orosz ellenesség tévútra visz 

 

 

2014. február 23. 08:30

Gyurcsány foglya lett a ballib média 

21

14

2014. február 21. 20:19

Ukrajna: Nincs még vége! 

 

13

2014. február 21. 17:42

Ukrajna: A megállapodásig vezető út krónikája 

 

12

2014. február 20. 09:04

Ukrajna: Kettős mércével mér a médiánk 

 

11

2014. február 19. 02:41

Ukrajna: Újra lángok, újra halottak 

 

 

2014. február 18. 17:09

Kampány, 2014: Így olvassunk szórólapot! 

20

 

2014. február 17. 02:58

Évértékelő: Szülők nélkül a Millenárison 

19

 

2014. február 11. 18:49

Emlékműügy: Az Alaptörvényben az eredendő bűn 

18

10

2014. február 10. 13:51

Ukrajna: Lázadás zajlik, nem forradalom

 

09

2014. február 6. 17:53

Ukrajna: Kissinger az amerikai kormányzatot bírálja 

 

 

2014. február 6. 15:42

Parlament: Gyávák, mamelukok és idióták

17

 

2014. január 31. 19:41

Jancsó: A filmet nem rendezik, hanem írják

16

08

2014. január 31. 01:52

Oroszország: Dühösek az ukránokra

 

 

2014. január 30. 12:35

Magyarok: Ki védi meg a polgárokat?

15

07

2014. 01. 29. 22:17

Oroszország: Finanszírozni kell Ukrajnát!

 

06

2014. 01. 28. 22:50

Ukrajna: Torzítva tudósít a média

 

05

2014. 01. 28.

Ukrajna: Nő a neonácik befolyása

 

04

2014. 01:27 03:34

Ukrajna: Fekete forradalom

 

 

2014.01.25. 15:30

MSZP: Nem ragadta magával a híveit

14

03

2014. 01. 25. 02:14

Oroszország: Ne a tükröt törjétek össze!

 

02

2014. 01. 23. 18:23

Oroszország: A németek pénzelték Lenint

 

 

2014. 01. 22. 16:53

Média: Orbánista ifjú a rádióban

13

 

2014. 01. 19. 16:35

MSZP: Ostobaság oroszokkal riogatni

12

 

2014. 01. 18. 15:30

MSZP: Nem tudjuk, mit akarnak

11

 

2014. 01. 16. 00:19

Pártok: Véget vetni az ámításnak!

10

 

2014. 01. 15. 02:11

MSZP: Baráti tűzben maradt talpon

09

 

2014. 01. 12. 16:12

Média: Nem közszolgálati, hanem pártállami

08

 

2014. 01. 10. 00:00

Egyház: A papa befogadná a gyerekeket

07

01

2014. 01. 09. 08:47

Ukrajna: Együtt főhet a gulyás és a borscs?

 

 

2014. 01. 08. 23:19.

Pártok: Háromfejű madár a politika egén

06

 

2014. 01.07. 05:05

Pártok: Talán mégsem hülye az ellenzék

05

 

2014. 01. 05. 19:16

Magyarok: Kőbe vésik, mihez tartsuk magunkat

04

 

2014. 01. 04. 19:32

Magyarok: Ácsingóznak a választójogra

03

 

2014. 01. 03. 19:14

Magyarok: Feledésre ítéltetnek

02

 

2014. 01. 02. 17:47

Pro libertate kontra

01