Oroszország: Tartós lesz a konfliktus

Friderikusz Sándor december 3-ai ATV-beli műsorában Sz. Bíró Zoltán történész a NATO-terjeszkedés megállítását Oroszország legitim igényének nevezte. 

friderikuszs.jpg1.) Vlagyimir Putyin az USA Oroszországot fenyegető lépésével indokolta külpolitikáját a műsor által közreadott beszédrészletben: "Nem megalázni akarnak bennünket, hanem leigázni. A mi számlánkra akarják megoldani a problémáikat. Maguk alá akarnak rendelni minket. De ez soha, senkinek nem sikerült még a történelmünkben, és nem is fog."

 

2.) Gyurcsány Ferenc az Oroszországgal való szembefordulásra hívott fel Ukrajna ügyében, mert a bejátszásban hallható szavai szerint az orosz elnöknek "mostanra nem maradt olyan kártyája, ami ne vetíthetne előre gy szörnyű konfliktust."

3.) Sz. Bíró Zoltán a válság megmerevedését, súlyosbodását vetítette elő a húszperces beszélgetésben. Szólt a szankciók hatásáról, a kőolaj árának csökkenéséről, Oroszország pénzügyi veszteségeiről, Angela Merkel német kancellár új keletű indulatairól, a magyar kormány magatartásáról, a Déli Áramlattal kapcsolatos orosz döntés lehetséges hátteréről. Szerinte Oroszország tartós konfliktusra rendezkedik be; történelmi tapasztalatokon alapuló érzékenységét hiba lenne figyelmen kívül hagyni.