Ukrajna: Képsorok a pusztításokról

Ellensúlyozandó a kijevi kormány információit kritikátlanul átvevő  nyugati hírforrásokat, megadom néhány orosz televíziós összeállítás linkjét. Ezek a másik oldal szemszögéből adnak képet a kelet-ukrajnai lakosság, a városok, a falvak elleni támadások következményeiről, az ukrán hadsereg, az úgynevezett Nemzeti Gárda, illetve az ukrán oligarchák által felállított szabadcsapatok büntető - ukrajnai szóhasználattal terroristaellenes - hadműveleteinek pusztításairól. Az egyik orosz tévés összeállításban a tervezett budapesti megszállási emlékmű is helyet kapott.

Ukrajna - Szlavjanszk- romos hazak.jpegTegnap Kelet-Ukrajnában az ukrán hadsereg légicsapást mért egy falura, aminek során civilek is meghaltak. Az orosz televízió szerint a faluban még csak őrhelye sem volt a felkelőknek (ukrán értelmezésben a terroristáknak), ennek ellenére legalább három bombát dobtak rá. Másutt ismét foszforlövedékeket, kazettás bombákat vetettek be. Ezek használatát nemzetközi egyezmények tiltják. Immár mindennapossá vált, hogy aknavetőkből, sorozatvetőkből, ágyúkból, tankokból kilőtt lövedékek csapódnak be a kelet-ukrajnai települések lakóházaiba. Az ukrán erők a térségben módszeresen semmisítik meg a lakosság víz-, áram- és gázellátását szolgáló létesítményeket, lövik azt a néhány határátkelőt, ahol még Oroszországba menekülhetnek az itt élők. (A megnyíló filmben a 3:45 perctől láthatók a határátkelő környéki harcok, ahol - a narrátor szerint a felkelő önkéntesek a menekülő ukrajnai állampolgárok útját próbálják biztosítani a civileket támadó ukrán erők támadása közepette.)

Az utóbbi link az orosz állami tévé Szpecialnij korrespondent (Kiküldött Tudósító) című műsorának legutóbbi adásához vezet. Benne Alekszandr Buzaladze: Nincs visszatérés? című riportjával. A videón látható képsorok:

3:45-től 6:40-ig az egyik határátkelő elpusztítása

6:40-től az orosz katasztrófavédelem repülőjén menekülők képei

10:30 környékén városi harcok

10:45-től a behívott fiaik hazaengedését követelő asszonyok autóbusza elleni, múlt heti támadás. Ezen a buszon utazott az a nyugdíjas orosz operatőr, aki halálos lövést kapott.

12:45 - Egy francia professzor arról beszél, hogy a nyugati országok által támogatott ukrán hatalom újnácikat vet be Kelet-Ukrajnában. Azokat, akik ezt megelőzően a kijevi Majdan teret változtatták csatatérré. Akkori pajzsaikra a náci, illetve az amerikai fehér hatalomra utaló kódokat festették. Ezt követik a riportfilmben a banderista Szabadság Párt nyugati kapcsolataira utaló brüsszeli képsorok, majd az ukrán történelem tankönyvek elemzése, amelyekben a náci nézeteket vallott Bandera méltatása megkülönböztetett helyet kap. Bandera neve alatt a II. világháború időszakában emberek tízezreinek életét oltották ki, falvak százait égettek fel Belorussziában és Lengyelországban.

17:29 - Magyarország, Budapest. A Szabadság téren, a Szovjet Hősi emlékművel átellenben tervezett megszállási szoborkompozíció, amellyel - a tudósítás szerint - a magyar nyilaskeresztes fasiszta kormány hadseregére emlékeztetnének, s amely ellen az itteni zsidó közösség folyamatosan tiltakozik.

19:00 - 24:40 - Lengyelországban a lakosság nagy része nem támogatja a kormány Ukrajna-politikáját, ellenben őrzik az ukrán banderistáktól megszabadító szovjet katonák emlékét. (sic!)

24:40 - Menekülők beszámolói

28:00 - Támadás után Szlavjankszkban (ukránul: Szlovjanszk)

28:30 - Egy menekült kislány megrázó mondatai a hátrahagyott édesapjáról, nagymamájáról, fiútestvéreiről.

A képeket ellenpontozza a hír, amely szerint az Amerikai Egyesült Államok kiállt az ukrán elnöknek a tűzszünetet megszüntető döntése mellett. A Fehér Ház szóvivője azt közölte: álláspontjuk szerint Porosenko jól tette, hogy befejezte a tűzszünetet, hiszen az úgysem vezetett eredményre.

A tűzszünetet a jelek szerint egyik fél sem tartotta be. A felkelők szerint ők azért nem, mert ez egyoldalú ultimátum volt, hiszen Porosenko elnök tűzszüneti felhívása feltétel nélküli fegyverletétellel és megtorlás kilátásba helyezésével kapcsolódott össze. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kijevi hatalom részéről a tűzszünet alatt is folytatódott a menekülő civilek megfélemlítése, az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel felszerelt csapatainak az eredetileg csupán Ukrajnán belüli autonómiát követelt városok, megyék elleni fölvonultatása, a térségben tartózkodó orosz újságírók levadászása.

#

 A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: