Ukrajna: Csatatér kilőtt tankokkal

Délkelet-Ukrajnában a lakosság elűzése, a kisebb települések és a bányák szétrombolása az amerikai Chevron, valamint a brit Shell földgáz- és palagáz-kitermelési koncessziójának érvényesítését könnyítheti meg.

Ukrajna - Luganszk2014-07-11Zelenopolje.jpgEgyre nagyobb ellenállással találja magát szemben az ukrán hadsereg azt követően, hogy egy hete a felkelők feladták Kelet-Ukrajna oroszok lakta területeinek északi részét, s annak kulcsfontosságú városát Szlavjanszkot (Szlovjanszk). Az ukrán hadsereg és a Nemzeti Gárda útját szétlőtt házak, civil sebesültek és halottak jelzik. A területről menekül, aki csak tud. Ez akár összhangban is lehet azzal a hivatalosan soha nem hangoztatott, de a helyi lakosság körében nyílt titokként kezelt céllal, hogy sokak elűzésével adjanak zöld utat az amerikai Chevron és a brit Shell számára az itteni földgáz és palagázmezők kitermeléséhez, amit koncessziós szerződésekkel garantáltak az ukrán oligarchák különféle csoportjai által uralt kijevi kormányok. Ez nagyon is szervesen illeszkedhet az USA Oroszország elleni geopolitikai játszmájába.

Most, hogy a polgárháború frontvonala egyre délebbre tolódik, a donyecki terület luganszki járásában, a Zelenopolje (Zelenopillja) nevű település határában füstölgő teherautók, kilőtt harckocsik, páncélos szállító járművek maradványai idézik a július 11-ei, pénteki összecsapásokat. Az ukrán fegyveres erők két lvovi gépesített dandárjának az lett volna a feladata, hogy körbezárja Luganszkot. Ezzel szemben az eredetileg csupán autonómiát és szabad orosz nyelvhasználatot követelő lakosságból verbuválódott - vélhetően orosz katonai szakértők által is irányított és hadfelszereléssel, munícióval támogatott - helyi fegyveresek gyakorlatilag megsemmisítették a Nyugat-Ukrajnából ide vezényelt egységeket. Az ukrán hadsereg előbb 19, később 23 katonájának elestét ismerte el, a felkelők viszont legalább 30-ra tették az ellenség halálos áldozatainak számát és 93-ra a sebesültekét.

Az orosz állami televízió július 11-ei, innen elérhető, esti híradójában 02:25-től láthatók a csatatér képei és a harcokkal kapcsolatos nyilatkozatok. Néhány további részlet az adásból:

03:20 – Donyeck környékén a műszakváltásra utazó bányászok autóbuszát az ukrán hadsereg aknavetőkkel lőtte. Öt bányász életét vesztette.

03:47; 04:53 – Luganszk bevételét tüzérségi támadással készíti elő az ukrán hadsereg. Több önkéntes felkelő és egy civil is meghalt. A képen egy lakóház egy belövés nyomán.

Ukrajna - Luganszk2014-07-11.jpg

10:40 – Képsorok a másfél milliós lakosú Donyeck környéki harcokról.

11:48 – Egy vasúti híd felrobbantása; élelmiszerellátási gondok.

15.40 – Az orosz hatóságok folyamatosan közzéteszik azon ukrán parancsnokoknak a nevét, akik békés lakosok, újságírók megtámadására, likvidálására adtak parancsot, vagy maguk is részt vettek ilyen akciókban. (Többek ellen – távollétükben – már bírósági tárgyalást is lefolytattak népirtásban való részvétel miatt, majd elítélésüket követően nemzetközi körözést adtak ki.)

17:04 – A harcok elől újabb csoportok menekülnek Oroszországba. (Talán érdemes elgondolkodni azon, hogy miért nem Ukrajna nyugati, békés területei felé veszik az irányt ezek az ukrán állampolgárok!) A menekültek által megrohamozott határátkelőket ukrán oldalról rendszeresen belövések érik.

18:50 – Menekülők mondják el, hogy az ukrán légierő szénbányákat bombáz, vagyis az itt élők többségének munkahelyét semmisíti meg. Ez ellen tiltakozik az összeállítási korábbi, 03:23-nál kezdődő részében az egyik bányavállalat vezérigazgatója is.

19:50 – Külföldi újságírók a határ orosz oldalán lévő menekülttáborban. A spanyol tudósító szerint több mint 100 ezer a hatóságok által regisztrált menekültek száma, csak ebben a táborba több mint 20 ezer embert fogadtak be. A CNN helyszíni tudósítása ugyanerről.

#

A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: