Ukrajna: Gázfegyverrel az oroszok ellen

A gázfegyvert az oroszok ellen fordíthatják az ukránok. Az erre való felkészülés jegyében az orosz állami médiában megkezdődött az ukrán helyzettel kapcsolatos esetleges stratégiaváltás előkészítése. Ez a következtetés adódik az elmúlt két-három nap orosz televíziós műsoraiból. (A cikk végén a hétfői fejlemények.)

Ukrajna - gazvezetekek2.jpegMindenekelőtt arra kell felkészülnie az orosz félnek, ha Ukrajna továbbra sem utalja át a gázszállításokért kifizetetlen – az oroszok szerint – három és félmilliárd dollár hétfőn délig esedékessé vált negyedrészét. A Gazprom az összegnek egy New Yorki-i bankon keresztül történő beérkezését szabta feltételként ahhoz, hogy hétfő délután folytassa a nyugati közvetítőkkel zajló ártárgyalásokat.

Ha az ukránok nem fizetnek, akkor a Gazprom leállítja a gázszállítást Ukrajnába. Kevesebb energiahordozót pumpálnak a Nyugat felé vezető vezetékekbe, ami azzal fenyeget, hogy az ukránok – amint ez már megtörtént – egyszerűen megcsapolják a területüket behálózó csöveket. Ebben a helyzetben az ukrán vezetők feltehetően az eddiginél is erőszakosabban kísérlik meg, hogy rávegyék a nyugati kormányokat az Oroszország elleni keményebb fellépésre. Mert ettől a kétségbeesett lépéstől remélhetik, hogy úgy-ahogy stabilizálhatják ingatag pozíciójukat.*

Az ukrán vezetés által várhatóan szándékosan tovább élezett helyzetre való felkészülés jegyében az orosz médiában befolyásos újságírók, parlamenti képviselők, katonai és más szakértők a következőkkel álltak elő az elmúlt napokban:

1.) Immár hangsúlyozottan az ukrán oligarchák közötti hatalmi harcként jelenítik meg a megválasztott államfő elleni februári puccs óta történteket. Ebben nem is tévednek sokat, hiszen a Krímben, az Odesszában lezajlott, s főként a luganszki és a donyecki területen zajló lázadásokat mindenekelőtt az Ukrajna intézményeit korrumpáló, az országot két évtizede fosztogató, a lakosságot védtelen helyzetbe sodró oligarchák által generált anarchia elleni tiltakozás váltotta ki.

2.) Az orosz állami médiában vasárnap már komolyan tárgyalták, hogy amiként az USA a világ más forró pontjain repüléstilalmi zónákat hozatott létre a polgári lakosság védelmében, ugyanezt kell kezdeményeznie Oroszországnak a Dél-Kelet-ukrajnai térségben. Az ukrán légierő ugyanis nyilvánvalóan a polgári lakosság megfélemlítésére vet be harci helikoptereket és vadászgépeket a népfelkelők által ellenőrzött térségben. De a szárazföldi tüzérség lövedékei is jobbára lakóházakba, kórházakba, iskolákba, óvodákba csapódnak be!

3.) Pénteken még csak megpendítették, vasárnap este azonban már két műsorban is szó volt arról, hogy a polgári lakosság körében elkövetett vérengzések miatt háborús bűnökért kell nemzetközi bíróság elé állítani Turcsinov ideiglenes államfőt, Avakov belügyminisztert, Koval védelmi minisztert, Jacenyuk miniszterelnököt, Porosenko megválasztott államfőt és Porubijt az odesszai vérengzés levezénylőjét. Mindegyik esetében már a lehetséges fő vádpontot is bejelentették.

4.) Minthogy az orosz adásokat Ukrajna nagy részén néhány hónapja már nem lehet fogni, a kijevi médiumok viszont – az orosz elemzők szerint – meghamisítják a történéseket, sőt tendenciózusan fasisztának bélyegzik az orosz vezetést, felvetődött, hogy műholdakon és más módon kell célzott rádió- és tévéadásokat sugározni a térségbe.

5.) Az előzőekhez csak közvetve kapcsolódik, de lélektanilag előkészíthet egy olyan helyzetet, amelyben az orosz és az amerikai kormányzat viszonya végletesen megromlana. Ennek jegyében a vasárnap esti fő műsoridőben angolul és oroszul – mindkét nyelven követhető módon – játszották be Obama egy minapi, katonák előtt elmondott, az USA világhatalmi szerepével foglalkozó, Amerikának a különleges missziója által szentesített jogait hangsúlyozó beszédét. Ezt követően a parafrénia nevű, a skizofréniával rokon, badar téveszmékkel járó elmebetegség értelmezését vágták rá az amerikai elnök szónoklatára, majd magyarázták el hosszasan a kettő közötti összefüggést. Nem is nagyon titkolva azt sugallta a kommentár, hogy Obamát lelki kór kerítette hatalmába.

Az egyetlen pozitívum: jövő szerdán az orosz állami tévé ismét műsorra tűzi az ALSZIB-akciót feldolgozó dokumentumfilmet. Ebben azt elevenítik fel, hogy a II. világháború alatt milyen kölcsönösen emberfeletti áldozatok árán juttatták el amerikai vadászgépek százait Alaszkából Szibérián át a nácik elleni háború szovjet frontjaira. Ám őszintén szólva, megette a fene, ha már csak egy dokumentumfilm hatásában reménykedhetünk…

#

Hétfői fejlemény: A Gazprom számlájára átutaltak 768 millió dollárt a februári és a márciusi szállítások ellenértékeként - írta közvetlenül éjfél után közzétett cikkében az Izvesztyija. Apró szépséghiba: ezt csupán az EU energetikai biztosa jelentette be. Vasárnap még azt állították a Gazprom vezetői, hogy ők még nem láttak erről egyetlen bizonylatot sem. Az Euronews hétfői 17 órás híreiben viszont hallottam az átutalásról szóló hírt, ám ők nem nevezték meg a forrást. Az orosz állami tévé magyar idő szerinti 18 órás híradásában végre egyértelműsítette, hogy az pénz megérkezett, aminek következtében folytatódnak az ártárgyalások. Az ukrán fél egyelőre hallani sem akar arról, hogy a még Janukovics elűzött államfő által aláírt megállapodás szerinti magasabb árat fizesse, az oroszok viszont egyelőre elzárkóznak az árengedmény elől.

Utóirat azoknak, akik az írás elfogultságágát tették, vagy tennék szóvá: A poszt bevallott célja az orosz álláspont ismertetése. Ennyi, és nem több. De talán annak is van valami értelme, ha valaki csupán azt foglalja össze tételesen, hogy mit mond az az érintett fél, akinek szempontjai nem, vagy alig jelennek meg a nyugati, benne a magyar médiában. Ez nem jelenti azt, hogy aki az összefoglalót készíti, az mindenben egyet is ért azzal, amit idéz. A szerző csupán az utolsó bekezdésben igyekezett megfogalmazni a helyzettel, s azok alakítóival kapcsolatos ellenérzését.

A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: