Maláj gépkatasztrófa: Kegyeletsértő rajzverseny

Egy nappal azelőtt, hogy az USA kijevi nagykövetsége közzétette a rajzot, amely állítólag azt bizonyítja, hogy az ukrajnai orosz felkelők lőtték le a maláj repülőgépet, az oroszok már előálltak néhány vázlattal. Ezekről viszont az látható, hogy a maláj utasszállító (a rajzon a Donyecket jelző szürke folt fölötti nagy gép) útját ukrán katonai repülő (a rajzon az előző előtti kisebb repülő) keresztezi. Kegyeletsértő rajzversennyé silányult a felek közötti propagandaháború.

Ukrajna - MalajgepTerkepOrosz4.jpgNem tudom, ki lőtte le a Maláj Légitársaság MH17-es repülőgépét, amelynek roncsai Ukrajna délkeleti, az orosz felkelők által ellenőrzött térségében csapódtak a földbe. Csak azt tudom, hogy igen szokatlan módon, azonnal megszólalt az ügyben az Egyesült Államok elnöke. Az a Barack Omaba, akinek helyettese, az amerikai alelnök, a fia révén érdekelt a mostani harcok térségében, Kelet-Ukrajnában lévő földgázmezők kitermelésében. Csak nem zsarolják valamivel Barack Obamát? Mással nem tudom magyarázni azt a kommunikációs képtelenséget, hogy egy első számú vezető általánosságok megfogalmazása helyett tényként hivatkozzon olyan dolgokra, amelyekben még el sem kezdődött a vizsgálat.

Más kérdés, hogy az ukrajnai polgárháború eleve az USA-nak - továbbá az oroszokkal jelentős hadiipari üzleteket lebonyolító francia vállalatokkal és az Oroszország legfőbb európai gazdasági partnerének számító Németországgal szemben fellépő Nagy-Britanniának - az európai-orosz gazdaságba való egyre agresszívabb benyomulási törekvésével összefüggésben értelmezhető. Ennek leplezésére az amerikai elnök - több nyugati politikussal és a velejükig korrupt kijevi vezetőkkel együtt - minden ügyben mindig Oroszországra hárítja a felelősséget. Vagy mint a mostani légi katasztrófa esetében, ezek a körök kapásból a Moszkva támogatását élvező Új-Oroszország fegyvereseit vádolják a tett elkövetésével.

Ehhez képest az orosz vezetők rendre visszafogottan nyilatkoznak. Hogy azért-e, mert vaj van a fejükön, nem tudom. Tény, hogy folyamatosan azt hangsúlyozzák: meg kell várni a vizsgálatok eredményét. Nem mellesleg az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország minden más nagyhatalomhoz hasonlóan megszavazta azt a határozati javaslatot, amely szerint „Felelősségre kell vonni azokat a személyeket, akik bűnösek ebben az incidensben, és biztosítani kell minden ország sokoldalú együttműködését a felelősök kiderítésére tett erőfeszítések keretében.”

A vizsgálatok megkezdése persze elhúzódott, részben azért, mert a térségben egyik fél sem függesztette fel a harcot. A légügyi szakértők csak napokkal később utazhattak a helyszínre; a polgárháborús övezetben a holttestek összegyűjtése, elszállítása nehézkesen zajlott, de végül a fekete-dobozokat is sikerült átvenniük a maláj hatóságok képviselőinek. A kölcsönös bizalmatlanság légkörében a körülmények miatti késlekedést egymás elleni vádaskodásra használták ki a felek. Félnaponta tettek közzé valamilyen hangfelvételt, videót, vagy fotót, amelyek mindegyikéről azt állította az ellenérdekelt, hogy hamisítványok, manipuláltak, összefüggéseikből kiragadottak, vagy nem azon a helyszínen készültek, ahol a közzétevők állították. (Több mint megbotránkoztató, hogy az Euronews ma este is több olyan felvétellel, ukránok által közzétett  állítással operált, amelyekről már rég tudható, hogy valótlanság, de erről az EU hírműsora mélyen hallgat. Legalább érzékeltetnék, hogy vitatott hang- és képfelvételekről van szó!)

Ukrajna - MalajgepTerkepUSA.jpgJúlius 22-én az Amerika Egyesült Államok kijevi nagykövetsége egy térképet is nyilvánosságra hozott. Ezen bemutatják annak a rakétának a röppályáját, amellyel öt nappal ezelőtt lelőtték a maláj utasszállító gépet. A rajz bejárta a világot, mint annak bizonyítékát, hogy lám az azon látható adatok megerősítik azt a feltételezést, hogy a maláj gépet BUK típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről.

Nézem, nézem ezt az ábrát, de nem látom be, hogy miért lenne ez bizonyíték. Hasonlót a legegyszerűbb számítógépes programmal bárki készíthet odahaza. Persze ettől még lehetséges, hogy igaz az amerikai hírszerzésre hivatkozó nagykövetségi állítás, ami valójában feltételezés: „a kelet-ukrajnai szakadárok feltehetően tévedésből lőtték le öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító repülőgépet.” Amit viszont nem értek: a sajtónk nem vette át az oroszok által már egy nappal ezelőtt közzétett hasonló ábrákat.

Ukrajna - MalajgepTerkepOrosz3.jpg Jóllehet ilyeneket is könnyen rajzolhat bárki, de a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét szem előtt tartva legalább a Bekiáltás blogban  mondjuk el, hogy Andrej Kartapolov altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkari operatív törzsének vezetője július 21-én, sajtótájékoztatón ismertette, hogy a maláj utasszállítót rövid ideig követte egy SZU-25-ös, levegő-levegő rakétával felszerelt ukrán katonai gép. (Ez a szituáció látható a poszthoz illesztett 1., illetve 3. képen.) Magassága és 3-5 kilométeres távolsága optimális volt ahhoz, hogy tüzet nyisson az előtte, s némileg fölötte lévő polgári repülőre. Az oroszok abban az időpontban és abban a térségben még egy légi járművet azonosítottak, amiről feltételezik, hogy katonai repülő volt. „A maláj repülőgép Donyeckig követte a légi folyosót, ezt követően azonban 14 kilométerre Északra tért. Kísérletet tett ugyan, hogy visszakerüljön a számára meghatározott légi határok közé, de ez nem sikerült” – mondta a tábornok. Azt persze ő sem állította, hogy az ukrán gép lelőtte az utasszállítót.

Még mindig ott tartunk tehát, hogy a felek leginkább feltételezéseket szegeznek szembe egymással. Propagandaháború folyik, amelyben a dolgok jelenlegi állása szerint az lesz a győztes, aki nagyobb hangerővel, több médiumon keresztül képes elhitetni a közvéleménnyel, hogy neki van igaza. Mindez méltatlan a 298 halott emlékéhez, ráadásul kiskorúként kezeli a Föld minden lakóját. Nem mintha a nemzetközi szakértők vizsgálata mindenre fényt deríthetne, de az azért elvárható lenne, hogy a cinikus politikusok legalább addig tartózkodjanak a kegyeletsértő hangulatkeltéstől, amíg elő nem állnak a hiteles jelentéssel az arra illetékesek!

#

MÁR MEGINT EGY UTÓIRAT

Most néztem meg az orosz tévéhíradót. Igaz, vagy sem, amit állítanak, nem tudom eldönteni, de a *következőket emelték ki:

  1. Az ukrán fél mindmáig nem hozta nyilvánosságra a légi irányítók és a gép személyzete között folytatott beszélgetés hanganyagát. Miért nem?
  2. Ha BUK-rakétával lőtték volna le a gépet, akkor annak a repülő felső része (teteje) felől kellett volna becsapódnia, ugyanis ez a típusú rakéta a cél fölé emelkedik, majd onnan szinte visszafordulva csapódik be.
  3. A nyilvánosságra került fényképekből több orosz harci repülési szakértő a behatolási nyomokból arra következtetett, hogy a maláj járatot a levegőből, egy katonai gépből érhette találat, mert ebben az esetben hatol be alulról az utasszállító törzsébe a lövedék. A lövedék típusát is azonosították. Nem tudom szakszerűen leírni magyarul, de az a lényeg, hogy a központi, nagyobb átmérőjű lövedékkel együtt számtalan kisebb repesz éri el a célt, de ezek körben szétszóródnak a gép törzsén. Olyan, állítólag a malajziai gépről készült fotókat mutattak be, amelyeken ilyen nyomok voltak.

 (A *-gal megadott link segítségével csak az adás egy része érhető el. Vagy még nincs fenn az interneten a teljes nagy híradó, vagy én vagyok ügyetlen.)  

A Bekiáltás blogban 2014-ben Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban megjelent bejegyzések listája: