BEKIÁLTÁS

2020.okt.23.
Írta: Kabai Domokos Lajos

BEKIÁLTÁS: Orbán feladta

Lemondott a hatalom arról, hogy ’56 örökösének tekintse magát.

20120-10-23orbanwittnercorvin-koz.jpg

Ha jól érzékelem, Orbán Viktor – úgy is mint Magyarország egyszemélyi vezetője – átengedi az ’56-os eseményekre emlékezést másoknak. Szándékosan eseményeket írok, hiszen ahány ember, annyi megközelítés. Volt és van, aki kilátástalan lázadást látott és lát a történtek mögé. Mások az 1945 előtti nyilasok, illetve a korábbi uralkodó osztály visszatérési kísérletének tekintették és tekintik. Nevezték és nevezik '56-ot az ország semlegességét (!) követelő szabadságharcnak, továbbá népfelkelésnek, forradalomnak, a Kádár-rendszerben negatív felhanggal, a nyugati emigrációban viszont elismerően ellenforradalomnak. Ma a legkevésbé tekintik annak, ami igazán forradalmivá tette:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Akarja-e a nép Szabó Tímeát?

A pillanatnyi érzelmek hatására önsorsrontó döntéseket hoznak a választók.

szabotimeafoto-palviktoria.jpg

Rendre provokatív felvetésekkel bombázza Facebook-körét az egyik kommunikációs szakértő ismerősöm. Most azt teszteli, miként viszonyulunk Szabó Tímea (1976, Budapest) független országgyűlési képviselőhöz, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökéhez, akit azzal akar bevezetni a köztudatba, hogy

Tovább

BEKIÁLTÁS: Veres püspök csúsztatott

Ha bölcs lenne, hallgatna, ha pedig még bölcsebb, felszikráztatná az egyháza tanításában is rejlő reménysugarat.

veeres_andras_gyor_bazilika.jpg

Szembement Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újraválasztott elnökével Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter. A Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Orbán álma a katonaállam

Szarka Gábor nyilatkozatában az úgymond civil bagázs lekicsinylése mutatkozott meg.

szarkagaborszfe-kancellarfotoindex.jpg

Próbálom megfejteni, miért akar katonaállamot csinálni Magyarországból Orbán Viktor. Az az ember, aki ifjú politikusként minden lehetőséget megragadott arra, hogy gúnyolja a hadsereget, annak külsőségeit, a katonás felfogást és mentalitást. Pálfordulásának lehetséges nyitjára Szarka Gábornak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárjának október 16-i megnyilatkozása vezetett rá. Az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva azt mondta:

Tovább

BEKIÁLTÁS: A Vidnyánszkyk és Furtwängler

Eladják istenadta tehetségüket az ördögnek, mikor hagyják és akarják, hogy behálózzák őket.

szembesitesstellanskarsgardfurtwanglerszerepeben.jpgA diktatúra és az értelmiség, sőt a művész viszonyáról kevés időszerűbb műalkotást tudnék mondani a Szembesítésnél. Szabó István eredetileg 2001-ben bemutatott filmjét október 16-án tűzte műsorára az M5 tévécsatorna. A filmdráma a legfőbb náci vezetőkkel kollaboráló, világhírű karmester, Wilhelm Furtwängler ügyében folytatott nyomozás lelki vonatkozásaira fókuszál. Közvetlenül a háború után, az 1945-ben megszállt Berlinben kimondva-kimondatlanul ilyen kérdések kerülnek terítékre:

Tovább

BEKIÁLTÁS: Pálinkás a régi világban

Nem tudom elképzelni róla, hogy életre-halálra elszánt politikus-népvezérként lépjen fel.

ujvilagneppart2020-10-15.jpg

Új Világ Néppárt néven politikai szervezetet alapított Pálinkás József, a sokak szerint tiszteletre méltó akadémikus, ám mások szerint kétes szerepeket is vállalt politikus. Vélhetően az a düh (is) vezéreli, amit azért érez, mert őt és konzervatív polgárinak nevezett környezetét Orbán Viktor átverte, amikor őket szintén felhasználta hatalmának kiépítéséhez, majd elfordult tőlük (is). Az elnökségi tagok között van Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász, és Ábrahám Júlia, az LMP korábbi elnökségi tagja. (Ők fogják közre a képen Pálinkás Józsefet, aki az első Orbán-kormányban miniszteri szerepet vállalt.) De helyet kapott a vezetőségben a volt SZDSZ-es, külügyi megbízásokat teljesített Szent-Iványi István, és Stelli-Kis Sándor ügyvéd, egykori fideszes.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Minszki nőkön át vezet az út Moszkvába

A nyugati polittechnológia összes eszközével zajlik a Lukasenka megbuktatását célzó kampány.

 haromnocepkalotyihanoszkajakolesznyikova.jpg

„Két láng ég ma Európában. Az egyik Belaruszban, a másik a budapesti Vas utcában. Mindkettő a szabadság lángja” – írja október 10-i cikkében Bruck András, akinek írásaival gyakran értek egyet. Most azonban két olyan eseményt kapcsolt össze, amelyeknek eltérő az eredője. A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak tiltakozásával aligha van vitánk egymással. Mert a lényeg az, hogy

Tovább

BEKIÁLTÁS: Az agyelszívás furkósbotja

Ahonnan tömegek vándorolnak ki, a további leépülés törvényszerű.

elvandorlasorvosok2020.jpg

Egy furkósbot képe járja be a Facebookot. A Magyarországon ismét aktívvá vált Szabad Európa tette közzé a grafikont. A 2000–2019 között külföldön dolgozó magyar orvosok számának alakulását mutatja. Egyúttal most már talán mindenki számára világossá teszi, mi is volt az egyik értelme a rendszerváltozásnak, majd a 2004-es EU-csatlakozásnak.

Tovább

BEKIÁLTÁS: Egyedül Orbán érti az EU-t

Csak annyi jogot adnak a tömegeknek, amennyivel a kényes társadalmi egyensúly még fenntartható!

merkelorbanbrusszel3mrd.jpg

Kétféle torzítás hat az Európai Unió megítélésére. Az egyiket az orbánisták képviselik. Ők mumusként riogatják az EU-val szavazóikat. Eszerint Soros György bürokratái ülnek Brüsszelben. Egyvégtében azon mesterkednek, hogy

Tovább

Bekiáltás: Lángba boríthatja a világot Erdogan


Eddig Putyin leckéztette Erdogant, most viszont fordulhat a kocka. De a Nyugat is vesztese lehet a véres játszmának.

2019-10-22putyinerdoganszocsielnokihonlap.jpg

Megismétlődhet a náci Németország és az akkori nyugati nagyhatalmak szövetkezése Oroszország (a Szovjetunió) természeti kincseinek megszerzésére irányuló törekvésének következménye. Most Törökország az a középhatalom, amely a Nyugatnak – Svédországnak, Lengyelországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Németországnak s egyre inkább az USA nagytőkéseinek – ezt az évszázadokon át melengetett álmát, illetve az 1960-as évek óta a washingtoni stratégák által mind részletesebben kimunkált tervekben megjelent elképzelését igyekszik kihasználni.

Tovább