BEKIÁLTÁS

2024.ápr.10.
Írta: Kabai Domokos Lajos komment

1254. BEKIÁLTÁS: Politikus vagy celeb lesz-e Magyar Péter?

magyarpeter2024-04-10fb-oldala.jpg

CÍMKÉP: Magyar Péter a Facebook-oldalán, április 10-én jelentette be, hogy a TISZA-párt nevű formációhoz csatlakozik, amelynek azonnal egyik alelnökévé választották. Ismerősöm szerint: ráhibáztam, amikor a kiegyezési gondolatot emeltem ki az újdonsült politikus szombati beszédéből. Nekem azonban egyik gondom vele kapcsolatban az, hogy továbbra sem vallott színt társadalomképéről, világnézetéről, értékrendjéről. Indulása az ukrajnai Zelenszkij történetét idézi fel bennem.    

A Talpra Magyarok Közösségének április 6-ai, budapesti tüntetésén elhangzott legfőbb beszéd üzenetét ezzel a címmel értelmeztem a Bekiáltás blogban:

Tovább

1153. BEKIÁLTÁS: Magyar Péter kiegyezést kínált

Gyurcsány azonban szóba sem jöhet # Nem tudható, kik állnak a háttérben

magyarpeter2024-04-06menet.jpeg

CÍMKÉP: A „Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért” címmel megtartott  tüntetés első sorában a két hölgy között Magyar Péter. Deák és Kádár után új kiegyezést ajánlott, amikor kimondatlanul egy kormányprogram vízióját vázolta fel. Ennek néhány központi eleme lenne: a tudáshoz jutás feltételeinek minden gyerek számára történő megteremtése, a szegénység kezelése, a visszaélések miatt elszámoltatás, de a még most jó oldalra állóknak megbocsátás, a föderális Európai Unió elutasítása, ugyanakkor a vállalkozóknak a visszatartott pénzek hazahozatala. Ám a felvetődő kérdések között mindjárt az első: milyen erő nevében teszi ezeket az ajánlatokat? (Fotó: Bankó Gábor, 444)

Nem ítélkezni, megérteni próbálni! Saját érdekünkben...

Biztosan vannak nálam tájékozottabbak, de továbbra sem tudom, kik azok, akik Magyar Péter mögött bejelentkeztek arra, hogy

Tovább

1252. BEKIÁLTÁS: Káros a szabad iskolaválasztás

gulyasmartonszabadiskolavalasztas2024-04-02.JPG

CÍMKÉP: Gulyás Márton beszélgető-műsorához toborzott alanyokat Miskolcra, március 30-ára – Téveszmék határozzák meg az úgymond szabad, tehát szegregáló, alapfokú iskolaválasztást támogatók gondolkodását, de a turné (és a küzdelem) folytatódik.

„A szabad iskolaválasztás teszi tönkre a magyar oktatást” – hirdeti Gulyás Márton, a Partizán szerkesztő-műsorvezetője. Igaza van. Mi több, nem egyszerűen az oktatást teszi tönkre ez az 1985-től máig tartó gyakorlat, hanem a társadalom egészének kohézióját bontja meg. Ennek tükrében is megkerülhetetlen az azzal való szembenézés, hogy

Tovább

1251. BEKIÁLTÁS: Robbanószer jutott át a magyar határon

dronelegaszurkolasbol.jpg

CÍMKÉP: A frontokon elszenvedett kudarcok, az ember- és fegyverhiány ellensúlyozására az ukrán hadsereg mindennapossá tette az oroszországi lakosság félelemben tartását szolgáló dróntámadásokat, amelyekre Moszkva minden eddiginél brutálisabb csapásokkal reagál – Végre napról napra pontosan be kellene mutatni, hogy mit műveltek immár tíz éve (!) és művelnek egymással az utóbbi két évben is a szemben álló felek!

Nem ítélkezni, megérteni próbálni! Saját érdekünkben...

Messze Oroszország belsejében csaptak le az ukrán drónok címmel, a Reuters Hírügynökség alapján a Portfolio is beszámolt az április 2-ai, reggeli, tatárföldi támadásról. Az orosz Interfax szerint

Tovább

1250. BEKIÁLTÁS: Zsömlével az emberség is oda

kutyalancon3.jpg

CÍMKÉP: Láncra vert kutya valahol, valamikor Magyarországon – Krasznahorkai négy, a társadalmainknak a legalsóbbtól a legfelsőbb rétegéig jellemző perspektívátlanságáról szóló regényének számomra ugyanaz az üzenete: a világ minden élőlényét valamilyen mértékben az önzés hajtja. A kivételek ez alól: Kada Józsi bácsi mindig Zsömle névre hallgató kutyái.

Vajon hányan vannak e hazában, akiket érdekel, hogy miért tartom Krasznahorkai László általam utóbb olvasott négy regénye csúcspontjának a Zsömle odavan címűt. Közbevetve: egyáltalán érdekel-e még bárkit is egy Facebook vagy Twitter–X háromsoros kommenten kívül bármilyen fejtegetés? Egyáltalán, ki az a Krasznahorkai? Rendben, ezeket tekintsük szónoki kérdéseknek. Ráadásul a válaszoktól függetlenül is mondom a magamét a közügyekben. Merthogy amikor magas polcra helyeztem az itt utolsóként említett kötetet, nem elsősorban esztétikai, hanem társadalmi meggondolás vezetett:

Tovább

1249. BEKIÁLTÁS: A Magyar–Varga valóságshow kezdete

vargajudit-magyarpeteralomparhvg.jpg

CÍMKÉP: Amikor még álompárként mutatta magát Varga Judit és Magyar Péter – Az ország jövőbeni sorsáért általában is aggódó, öt évvel ezelőtti cikkemben nyugtalanítóan tipikusnak éreztem az ügyeik mögül már akkor felsejlő szemléletmódot. (Fotó forrása: HVG.hu)

Ha tudom, hogy ez kerekedik ki belőle, talán még kérdőjeles címmel sem adom közre február 12-én a Magyar Péter lenne az új messiás? című cikkemet. Mentségemre, akkor még csak az borított ki, hogy a tutit mindenről megmondó nemzeti agrárközgazdász, azaz Raskó úr bármiféle előzetes politikusi teljesítmény, továbbá az országgal kapcsolatos vízió és cselekvési program meghirdetése nélkül, egyetlen interjú alapján népvezérré kiáltotta ki M. P-t. Merthogy ő

Tovább

1248. BEKIÁLTÁS: A tőkés válság hozza elő a fasizmust

magyaradasszekelyorsborbelyandras.jpg

CÍMKÉP: Székely Örs és Borbély András beszélgetésében lépésről lépésre kibontakozott, hogy a hétköznapjainkat akkor is áthatja a fasisztoid felfogás, ha a fasiszta rendszer nem is épül ki teljesen – Az írásomban azt is igyekszem vázolni, miért összeegyeztethetetlen a politikai baloldali felfogás a szélsőjobb eszméivel. (Az illusztráció a videó-felvétel alapján készült)  

Nem ítélkezni, megérteni próbálni! Saját érdekünkben...

A Román Közszolgálati Televízió bukaresti Magyaradás március 25-ei műsorában, a Szembeszéd sorozatban Székely Örs beszélgetett Borbély András költő-esszéíró filozófussal a fasizmusról, a társadalmainkat fenyegető fasizálódásról. Mit tesz a véletlen? Ugyanezen a napon kezdtem írni a Facebookon olykor-olykor közzétett Bekiáltás-töprengés sorozatomhoz

Tovább

1247. BEKIÁLTÁS: Biden miatt fognák vissza Kijevet

2024-03-22moszkvacrocuselleniterrortamadasrianovosztyi.jpg

CÍMKÉP: Lvovtól, Odesszán, Donyecken, Belgorodon át Moszkváig egyre több támadás miatt takarja el tűztenger az égboltot. A képen a március 22-én este, a Moszkva környéki hangversenyközpont közönsége ellen indított terrortámadás következménye – Washington és Moszkva céljai változatlanok, de megváltoztak a körülmények; a Nyugat szerepe miatt a Kreml immár háborúként tekint a különleges katonai műveletre (Fotó: Makszim Blinov / RiA Movosztyi )

Nem ítélkezni, megérteni próbálni! Saját érdekünkben...

Egyre inkább igazolnak az események. Először február 7-én jeleztem, hogy az amerikai–orosz háború újabb szakaszához érkezik. Nem kellett hozzá sok talentum, hiszen Jens Stolternberg, a NATO főtitkára január 31-én kimondta, amit a Bekiáltás 2014. februárja, a Washington által szervezett kijevi államcsíny óta képviselt:

Tovább

1246. BEKIÁLTÁS: Evakuálják a belgorodi gyerekeket

2024-03-20-belgorodgyerekekevakualasa.jpg

CÍMKÉP: Szó sincs arról, hogy a nyugati fegyvereket csak katonák ellen vetné be az ukrán hadsereg. Egyelőre kilencezer kisdiák kimenekítését kezdték meg az ukrán határhoz közeli, oroszországi Belgorodból és a terület járásaiból a harcoktól távolabbi területekre. (Foto: Dmitrij Duhanyin / Коммерсантъ)

Nem ítélkezni, megérteni próbálni! Saját érdekünkben...

Az utóbbi napokban az ukrán hadsereg az eddigieknél is több támadást indított az oroszországi települések ellen. Mint az Orosz elnökválasztás nyugati lökettel cikkemben utaltam rá:

Tovább

1245. BEKIÁLTÁS: Orosz elnökválasztás nyugati lökettel

putyin2024-03-18valasztasieredmeny-valasztasibizottsagkepernyo.jpg

CÍMKÉP: Az oroszországi államfőválasztás eredményei a szavazatok 98,28 százalékának összeszámlálása alapján, a jelölteknek a szavazólapon szereplő sorrendjében, 2024. március 18-án reggel – Nem lett volna alapvetően más a helyzet Navalnijjal és Nagyezsdinnel sem. Viszont a nyugati politikusok elmúlt hetekben tett harcias nyilatkozatai, továbbá a választás három napja alatt megsokszorozódott ukrán támadások, diverzánsakciók Oroszország belső területei ellen is, növelték a szavazók aktivitását, s így született meg az 1991 óta legnagyobb részvételi arány (Képernyőkép forrása:  Vosztok Teleinform honlapja)

Nem ítélkezni, megérteni próbálni! Saját érdekünkben...

A Washington által vezetett egyesített, orosz kifejezéssel, kollektív Nyugat összehozta Putyinnak, hogy 1991 óta a legtöbben menjenek el államfőt választani Oroszország élére. A Központi Választási Bizottság elnökének hétfő délelőtti közlése szerint

Tovább
süti beállítások módosítása