Német érdekeket szolgál a kormány?

Vezetői immár a menekültügyben is régen látott mértékben járatják le Magyarországot.

2015-08-30migrans-tuntetes-a-keletibenfotoszabogabor-.jpgA Belügyminisztérium közlése szerint a menedékkérők csak úti okmányokkal és érvényes vízummal juthatnak tovább Magyarország területéről Németországba. A tartózkodásra jogosító engedély nem jogosít Magyarország területéről történő továbbutazásra az Európai Unió más tagállamába, mert az kizárólag Magyarország területére érvényes.

A kormány szerint tehát ez Magyarország érdeke. Na, ne már! De akkor mi lehet az indíték? Nos, bennem három variáció ötlött fel.

AZ EGYIK VÁLTOZAT, hogy eddigi uszító – bár a tapolcai időközi választáson egyáltalán nem kamatozó – emigránspolitikáját újabb mélységekben akarja folytatni a Fidesz-kormány azzal, hogy magyarországi koncentrációs táborokban tervezi dekkoltatni a délkeleti irányból Európába érkező, a jövőt illetően ismeretlen számú, de minden bizonnyal több tízezer menekültet.

A MÁSIK ESHETŐSÉG, hogy Angela Merkel német kancellár azért jelenthette ki oly bátran, hogy Németország minden Szíriából érkező – megjegyzem: általában képzett – menekültet befogad, mert titkos háttéralkuban biztosította őt Orbán Viktor, hogy a szírek ügyének elbírálásáig Magyarországon táboroztatják a vízumkérelmezőket. Az engedélyhez jutó szerencséseket az itteni börtönszerű körülmények között tartással hozzászoktatják ahhoz, hogy Németországban már csendesen meghúzzák magukat. A más nemzetiségűeket pedig – akiknek többségével vélhetően több lesz a gond, mint a szírekkel – a magyar hatóságok csináljanak azt, amit akarnak!

A feltételezésemet alátámasztja, hogy Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról biztosította a németeket a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung lapnak adott interjún keresztül, hogy az ideiglenes műszaki határzár és az új magyar törvényjavaslat révén kevesebb menedékkérő megy majd Németországba. Márpedig ez arra utal: a magyar vezetők a német érdekekre inkább vannak tekintettel, mint a sajátjainkra. Még akkor is, ha egy újabb keletű Giró-Szász nyilatkozat szerint nem kizárt, hogy a magyar kormány ezúttal is kettős játszmát játszik. Mindenesetre, köszönjük!

A HARMADIK LEHETŐSÉG, hogy a helyzet kezelésével kapcsolatos ötletáradat felett immár végképp elveszítették a kontrollt a magyar kormány tagjai, élükön Orbán Viktor miniszterelnökkel. Hogy ne mondjam: mintha megbolondultak volna.

Akármelyik változat a helytálló, az máris bizonyos: jelenlegi vezetői régen látott mértékben járatják le Magyarországot a világban. Ennek számos jele közül emeljük ki, hogy például Angela Merkel – feltételezett háttéralku ide, vagy oda – egyáltalán nem utasíthatta vissza a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjúban azt a kérdést, hogy osztja-e a koalíciós partner szociáldemokrata elnökének véleményét, miszerint a magyarországi határkerítés az EU szégyene. Ezen  a hétvégén pedig Laurant Fabius francia külügyminiszter nevezte „botrányosnak” egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, s Magyarországot külön bírálta a határzár miatt.

Csak hogy érzékeltessem, milyen kétes értékű figyelem övezi kormányunk ügyködését a világban, tegnap a francia diplomácia vezetőjére hivatkozott az orosz állami tévé műsorvezetője is a heti események hátterét megvilágító műsornak az európai menekültkérdéssel foglalkozó riportfüzérének felvezetésében. Mint elhangzott:  a schengeni zónában létrejött az első, éles pengékkel ellátott kerítés. A francia külügyminiszter méltatlannak nevezte a magyar kormány lépését, amely nincs összhangban az általános európai értékekkel. Magyarország azonban nem bocsátkozik humanitárius vitába. Igaz, az orosz tévé összeállításában – amelyben részletesen foglalkoztak az embercsempész hálózatok működésével is, s amelynek tükrében egyre kevésbé érthető, miért nem fordulnak a nemzetközi bűnüldöző hatóságok az úgynevezett utazási irodák ellen – a Magyarországon forgatott hétperces riport hangvétele tárgyszerű volt. A tudósító kiemelte a rendőrök és a civil önkéntesek segítőkészségét. Mégis, a nézők agyába alighanem az egyik menekültnek ez a mondata égett be: „Az összes ország közül, amelyen átjöttünk, Magyarországon a legrosszabb”. #

FOTÓ: Németország segíts nekünk! Magyarországon átutazni akaró migránsok tüntetése a Keleti pályaudvarnál – Szabó Gábor felvétele

FEJLEMÉNYEK:

2015-03-31 Charter vonatjáratokat indítanak Magyarországról, hogy az itt tartózkodó szír menekülteket kivigyék Németországba - idézi a HVG az ARD német közszolgálati adó bécsi stúdiójának közlését. Ezt utóbb hivatalosan cáfolták, mindenesetre a hírnek, illetve Angela Merkel korábbi kijelentésének szerepe lehetett abban, hogy zsúfolásig megteljen néhány vonat, amelyeket aztán az osztrákok feltartóztattak a határon, majd később tovább engedtek. Eközben az osztrák autópályákon megszigorították az ellenőrzéseket, amivel lényegében esetenként megbénították a forgalmat.

Ha így megy tovább, Európa keleti fele visszazökken a schengeni megállapodás előtt időszakba. Ahogy most állnak a dolgok, egyre inkább a cikkben említett harmadik lehetőség válik uralkodóvá. De már nem csak a magyar kormányra, hanem lassan a teljes európai intézményrendszerre kell vonatkoztatni, hogy elveszítették a kontrollt az események felett.     

2015-08-31 A Jobbik néhány aktivistája úgymond „blokád alá” vette a budapesti Verseny utcai piac területét, ahol a főváros vezetése tranzitzónát nyitna a Budapestre érkező menekültek számára. Úgyhogy, éberség Honfitársaim! Ne gondoljátok, hogy a Jobbik majd megoldást hoz minden problémánkra! Mert ebből is csak az látszik, hogy ugyanúgy a feszültségkeltésre építő hatalmi játszmákban érdekeltek, amiként az Orbán-kormány, amint ezt nem egyszer magam is leírtam a Bekiáltás blogban.

2015-08-31 Bekérették az ideiglenes francia ügyvivőt a külügyminisztériumba, hogy hivatalosan tájékoztassák a magyar kormány álláspontjáról azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter erős szavakkal bírálta a magyar határzárat. Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbentőnek és elképesztőnek francia partnerének a világsajtót bejárt nyilatkozatát.