Nácikat mentegetett az ATV

Az ATV híradójának tálalásában egyszerű nacionalistákként jellemezték a banderisták utódait, akik Hitler ukrajnai tömeggyilkosait tekintik példaképeiknek. 

Az ukrajnai banderistáukrajna_-_fakelnoje_sesztvije2014dec1.jpgk fáklyás felvonulását így konferálta fel az ATV január 2-ai, 21 óra előtti híradójában (18:19-nél) Bányai Viktor műsorvezető: „Kijevben ötezer ukrán nacionalista vonult fel Sztyepan Bandera egykori ukrán függetlenségi vezető születésnapján”.

Mi az, hogy nacionalista? Mi az, hogy függetlenségi vezető? Hát ezek nem nácik voltak, nem náci államot akartak csinálni Galíciából, miután Hitler helyi segédcsapataként kiirtottak volna ott minden oroszt, minden zsidót, minden cigányt, minden lengyelt, minden beloruszt? Nem bizony – válaszoltak az ATV szerkesztői a bennem feltolult kérdésekre. Ugyanis kiírták a képernyőre, s a miheztartás végett ott is hagyták: „Felvonultak a nacionalisták”. Eközben a rengeteg fáklya miatt tűzfolyamszerű, vörös-fekete zászlóerdős előző esti kijevi banderista tömeg vonulásának képei alatt sem változott az ATV beszámolójának relativizáló szövege: „A tüntetőknél a Szvoboda Párt és a Jobb Szektor zászlóit lehetett látni”. Nem vitás: azokat is. De legalább annyi vörös-feketét, amelyekhez hasonló zászlókat magasba emelve követték el rémisztő gaztetteiket a II. világháború alatt azok, akiket a most felvonulók elődeiknek tekintik…

Persze, értem én az ATV munkatársainak gondját. Miért, miért nem, meg akarnak felelni annak az amerikai igénynek, amely saját geopolitikai érdekei érvényre juttatása miatt a II. világháborús bűnösök mai utódaival fogott és fog össze a mai Ukrajnában. Ez – finomkodva – el is hangzik az adásban: „Mindkét csoport részt vett a Moszkva-barát exelnök, Viktor Janukovics megbuktatásához vezető megmozdulásokon még tavaly februárban”. Értsd: a CIA által felkészített, náci elveket valló banderistáknak elévülhetetlen szerepük volt a törvényes ukrán elnök megpuccsolásában, s ezzel az inkább Moszkva felé hajló vezetők leváltásában, s a helyükre állítottak segítségével az ország washingtoni érdekkörbe vonásában. Ezt hálálta meg aztán a szabadcsapatoknak az új elnök, Petro Porosenko azzal, hogy ősszel azt javasolta az ukrán parlamentnek: nyilvánítsa nemzeti ünneppé október 14-ét, a banderista Ukrán Felkelő Hadsereg alapításának napját.

Így aztán az Európai Unióba és a NATO-ba törekvő országban már tavaly is, s nyilván mostantól évről évre, állami ünnepségen emlékeznek meg a náci Németország oldalán 1943-tól leginkább büntető akciókban részt vevő banderista hadsereg tagjairól, akik ritka kegyetlenséggel irtották a fentebb már felsorolt népcsoportok tagjait és a nácikkal nem szimpatizáló ukránokat. Egyúttal mind több helyen állítanak szobrot az alapító Sztyepan Banderának. S mint a tegnap esti megmozdulás mutatta: ezen kívül is találnak alkalmat a németországi 1933-1934-es fáklyás felvonulásokhoz hasonló demonstrációkra a nácikéra hasonlító jelképeket magukra aggató fiatalok és idősebbek ezrei.

Az USA elnökei és kormányai – akiket még mindig hajlamosak vagyunk a demokrácia és az emberi jogok élharcosainak tekinteni – soha nem voltak finnyásak, ha a világ különböző részein a legnagyobb gazemberekkel, terroristákkal, alkaidásokkal kellett összefogniuk, hogy helyet csináljanak az amerikai óriásvállalatok számára. Könyvek, filmek, történészi munkák sokasága taglalja mindezt, ezért aligha hihetjük, hogy 2014 februárjában különösebb gondot jelentett volna az amerikai adminisztrációnak egy újabb puccs levezénylése a náci elveket valló néhány ezernyi fanatikus bevonásával, történetesen Ukrajnában. De lássuk be, hogy Porosenkonak, Jacenyuknak és az ukrán kormány több zsidó származású, részben az USA-ból exportált tagjának ez azért nem lehetett egyszerű döntés!

Ám legyen ez az ő gondjuk, számoljanak el ők a lelkiismeretükkel, meg a zsidósággal emiatt. Nekünk nagyobb bajunk most a hazugságokkal, a csúsztatásokkal, a félinformációkkal operáló magyar média. Jelesül ezúttal az ATV. Az összefoglaló következő mondata ugyanis így hangzott: „Moszkva szerint a felvonuláson orosz újságírókat bántalmaztak”. Minthogy Moszkva a nyugati médiában és az ATV-ben manapság az ördög egyik szinonimája, a már kellően idomított magyar néző természetesen tudja, hogy ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. (Én persze elárulom, hogy nem csak a Kreml köreit támogató orosz médiumok számoltak be arról, hogy egy, a banderista felvonulók közül kivált személy fejszével támadt az  orosz LifeNews tudósítójára, illetve összetörte kameráját és elvette tőle mobiltelefonját, hanem mások is.)

De üsse kő! A tudósító végül is nem halt bele, mint azok az orosz újságírók – a civilekről, a gyerekekről most ne beszéljünk –, akik a Kelet-Ukrajnában zajló harcok áldozatai lettek anélkül, hogy erről a magyar újságíró társadalom tudomást vett volna. Az azonban már meredekebb, amikor ezt hallom a műsorvezető Bányai Viktortól: „Vlagyimir Putyin orosz elnök – ez ugyebár a sátán egy másik neve manapság – korábban Hitler bűntársának nevezte Banderát”.

Tehát megint csak oukrajna_-_fakelnoje_sesztvije2014dec2.jpgtt tartunk: nem is biztos, hogy Hitler gaztetteinek ukrajnai kiszolgálója volt Bandera és vérengző serege, mert az ATV szerint ezt csupán az orosz államfő állítja. Márpedig neki – mint tudjuk –, a nézése sem egyenes, nemhogy a kimondott szava. Mindent egybe vetve, az ATV – az Euronews, a CNN, meg a BBC és a nagy nyugati hírügynökségek és lapok többségének példáját követve – mint már annyiszor, sikerült ismét minden mondatával viszonylagossá tenni azt az ukrajnai eseményt, amelyről beszámolt, s annak részleteit.

Ami a műsort kiemeli a hasonló híradások folyamából: láthatóan semmit nem értettek meg a távolabbi és a közelmúlt magyar történelméből azok, akik ezt a sunyi összeállítást szerkesztették. Mert, mindent egybe vetve talán a ruszofóbia, vagy a túlhajtott USA-filia miatt – a banderisták relativizálásával végső soron nácikat mentegetett az ATV híradója. Ezért, ha – Isten mentsen tőle! – a barna, vagy valamilyen más diktatúra ismét tort ülne az ország fölött, kérem, hogy Bánó András főszerkesztőnek és L. Dézsi Zoltán felelős szerkesztőnek jusson majd eszébe, hogy ennek és a többi általuk gyártott híradónak milyen része volt a köznapi emberek éberségének lassú elaltatásában a 2010-es évek Magyarországán! És ne magyarázkodjanak majd azzal, hogy a magyar kormány ugyanekkor a Gábriel-szoborral csúfolta meg a holokausztot, s hogy az állami televízióban még nagyobb hullámokat vert az idő tájt a hazudozás! Mert mindenkinek a maga felelőssége, amit ő maga tesz, vagy nem tesz a maga helyén...

#