Bekiáltás: Moszkvában előretörtek a kommunisták

A sors fintora, hogy a vörösök profitáltak a Nyugat által támogatott ellenzék akcióiból.

oroszkommunistafelvonulas.jpg

Működött a (nyugatos) ellenzék által meghirdetett taktikai szavazás a szeptember 8-i, vasárnapi, moszkvai helyhatósági választásokon – ünnepel a neoliberális sajtó. Amiként a 444.hu is írja: „Az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij a választás előtt azt tanácsolta az ellenzékieknek, hogy mindenhol arra a jelöltre szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárt legyőzésére”.

Az úgymond „okos szavazásra” való felhívás válasz volt arra, hogy korábban – amint a Reuters írja –, az orosz fővárosban az illetékes választási testületek elutasították 57 személy jelöltként való bejegyzését. Megakadályozták továbbá, hogy a Navalnij által vezetett Korrupció Elleni Küzdelem Alapítvány párttá alakuljon. A brit hírügynökség összefoglalója szerint az e miatti „tüntetések részvevői ellen a karhatalom keményen lépett fel, Összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. Kilenc személy ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik.”

Szó, ami szó, a kormányzó Jegyinaja Rosszija (Egységes Oroszország) párt azzal a gyermekded, s bizonyára sokakat dühítő lépéssel reagált az ellenzék akcióira, hogy függetlenként tüntettette fel a szavazóíveken moszkvai jelöltjeit. Hogy aztán ennek az átlátszó húzásnak mekkora szerepe volt az eredményben, azt sosem tudjuk meg. Mindenesetre Oroszország más részeihez képest példátlanul alacsony, alig több mint 21 százalékos volt a moszkvai választáson való részvétel. (Az országos átlag 41 százalék, ami némileg magasabb az előző, hasonló szavazás részvételi arányánál.) A moszkvaiak látványos távolmaradását félhivatalosan annak tudják be, hogy a lakosság nagy része a dácsákon, a nyaralókban töltötte a hétvégét. Akárhogy is, amíg másutt meggyőző sikereket könyvelhettek el Vlagyimir Putyin pártjának jelöltjei, mi több az államfő által javasolt, népi megerősítésre várt gubernátorok, vagyis kormányzók 60 és csaknem 90 százalék körüli támogatást kaptak, beleértve a 64,47 százalékos eredményt elért szentpétervári vezetőt is, a fővárosi tanácsban, a 45 tagot számláló Moszgordumban az államfő pártja az eddigi 38 helyből 26-ot (esetleg 25-öt, de bizonyosan nem 23-at, mint a 444.hu-n olvasható) tartott meg.

A 26 (úgynevezett független – akik között talán egy személy tényleg független) Putyinista mellett a magát ellenzéki balcentrumként meghatározó, a nyugdíjasok érdekeinek védelmét programja középpontjába állító Szpravedlivaja Rosszija (Igazságos Oroszország) párt 3, a szociálliberális Jabloko (Alma) szintén 3 mandátumhoz jutott a moszkvai dumában. A sors iróniája, hogy a nagy nyertesek a kommunisták lettek. A KPRF (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) 13 jelöltjét választották a moszkvai városi képviselő-testületbe. Hogy aztán a választások előestéjén a moszkvai tüntetéseket szervező Alekszej Navalnij – akinek akcióit több nyugati állam médiuma kifejezetten az általa mozgatott ellenzéknek címzett, praktikus tudnivalókkal látta el, illetve akit a Kremlhez közeli sajtó és politikusok szerint néhány nyugati kormány pénzzel is támogatott – tényleg a kommunistáknak akart-e megágyazni az „okos szavazásra” való buzdítással, azzal kapcsolatban vannak kétségeim. Ráadásul Oroszország soknemzetiségű népének közéleti aktivitásra hajlandó részének támogatását minden kétségét kizáróan maga mögött tudhatja az államfő pártja. #

u.i. Ennél azonban a világ számára fontosabb, hogy a hétvégi, Kijev és Moszkva közötti fogolycserét követően a hétfő esti orosz tévéhíradóban beszámoltak Vlagyimir Putyin és Alekszej Miller, a Gazprom vezetőjének megbeszéléséről.

Eszerint Oroszország – az Európai Unió újabb tíz évre szóló, Ukrajnán keresztüli tranzitszállítási indítványát a megfelelő biztosítékok hiányában elhárítva, a lakosság fűtési idénybeli terheinek csökkentésére – decembertől kész árengedménnyel földgázt eladni Ukrajnának. Várják Kijev válaszát. Az idén, a tavalyihoz képest, kétszer annyi orosz gázt szivattyúznak az európai tárolókba, mert december 31-én lejárnak az Ukrajnán keresztül történő szállítási szerződések.

A Távol-Keleten december 1-jén megkezdődik a Szibéria ereje nevű, Kína irányába kiépített gázvezeték üzembe helyezése. Az orosz fél egy második, Mongólián át vezető útvonalon is juttatna földgázt Kínába, ami Ulánbátort juttatná pénzhez.

A mai nap külpolitikai fejleménye, hogy az Élysée-palota és a Kreml felmelegítené az öt éve befagyott orosz katonai-biztonsági együttműködést. A Moszkvában tárgyalt orosz és francia külügyminiszter a világ minden fontos veszélygócát, s ezekben a NATO szerepét is áttekintette, ami kétségkívül jelzi, hogy Párizs egyre önállóbban kívánja hallatni hangját a világpolitikai kérdésekben. A megbeszélésen részt vett az orosz védelmi miniszter is. A francia fél bejelentette: Macron elnök jövőre részt vesz az orosz fővárosban rendezendő Győzelem napi ünnepségen.

CÍMKÉP: Oroszországi kommunista párti felvonulás a mai Moszkvában (Fotó forrása a párt honlapja)