BEKIÁLTÁS: A magyarkodás vírusa is terjed

A koronavírus magyarországi elkülönítésének bejelentése is a propaganda része lett.

mullercecilia.jpg

Magyarországon mindig megtalálják a hivatalosságok azt a szalmaszálat, amit a nagyközönség elé dobhatnak, hogy a honfiúi kebelt dagasztva feledtessék a plebsszel a vezetők tehetetlenkedését. Most éppen a koronavírus izolálásának kisajátítása a slágertéma, ami, hullámzó nemzeti színű szalagos lobogóval díszítve, a hazafias közösségi oldalakon is hasít. Kormánypárti és ellenzéki médiumok egyaránt szétkürtölték Müller Cecília országos tiszti főorvos félreértelmezhető mondatát, ami a járvány elleni védekezés operatív törzsének március 17-ei sajtótájékoztatóján hangzott el:

„Magyarországon elsőként izolálták a koronavírust.”

Erre épülve hazafias koronavírus-mém fertőzi az internetet. Hozzám ugyanis először a hivatalos mondat hamis változatban, lelkesítő kommentárral jutott el, szívecskékkel is kidekorálva:

„Operatív Törzs: hazánkban izolálták először a koronavírust a világon, kezdődhet a vakcina fejlesztése! Bravó Magyarok!”

Az általam látott külföldi híradók szerint a legnagyobb erővel a kínaiak vetették rá magukat a kutatásra. Aztán, talán fej-fej mellett az oroszok, az amerikaiak, a németek és biztosan mások is. Laikusként nem látok rá, hogy kik, hol tartanak, s ez a közember szemszögéből nem is nagyon lényeges. Azt gondolom, elég annyit tudnom, hogy a megbízható vakcina kifejlesztéséhez még egy évre lehet szükség. A közlések hitelessége azonban mindannyiunk közös érdeke, mert ez a záloga akár a hamis illúziók, akár a tömeges pánik elkerülésének.

Emiatt kell megjegyeznem: már több mint egy hónapja láttam beszámolót arról, hogy a kínaiak megalkották a vírus háromdimenziós modelljét, amit ugyebár az elkülönítésének kellett megelőznie. Az is tudható, hogy több helyen kezdődött meg a vírus elleni vakcina-változatok ma már nem egyszerűen kifejlesztése, hanem tesztelése. Ebben a cikkben például arról van szó, hogy az Egyesült Államokban. De ebből nem következik, hogy csak ott. Olyannyira nem, hogy miközben ezeket a sorokat írtam, megjelent az Indexen:

„Állatkísérletbe kezdtek orosz tudósok több vakcina-prototípussal - jelentette be Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű, állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Vesztyi Novoszibirszk televíziónak, írja az MTI. A Vektor júniusban fog bemutatni egy vagy két olyan készítményt, amely a tesztelés során a legjobb eredményeket mutatta.”

Nem mellesleg az előző írás címe azt ígéri, hogy megválaszolja, mit jelent az izolálás, meg ebben a magyarok szerepe. Ám az ígéret nem teljesül, holott tényleg érdemes lenne foglalkozni ennek valóságos jelentőségével. Így azonban csak a szokásos magyar hetvenkedésbe fullad a nyilvánvalóan fontos tett, aminek egy csúsztatás az alapja. Az elsőként / először kifejezéseket cserélték fel könnyedén. Mert nem az történt, hogy sehol másutt nem izolálták (különítették el) a vírust, hanem az, hogy Magyarországon eddig még nem, de most először sikerült ez a művelet. A pontatlanság alighanem arra vezethető vissza, hogy ma – tisztelet a kivételnek – az újságírásnak nevezett hírtermelés az éppen a szerkesztő elé kerülő információtöredékek internetre történő azonnali feltöltéséből áll. Az összefüggések bemutatására kevés az idő, még kevesebb az érzékenység.

Viszont ott a világháló a laikusok számára is. Ez esetben például csak be kellene ütni a keresőbe, hogy koronavírus izolálása / isolation of coronavirus / выделение коронавируса / isolement du coronavirus / Isolierung von Coronavirus stb., kiválasztani néhány hitelesnek látszó forrást a világsajtóból, netán felmenni az ENSZ egészségügyi szervezetének honlapjára, és a többé-kevésbé megbízható felületeken megnézni, mit írnak, s ezeket összevetni egymással! Most, hogy sokan kényszerülünk a négy fal közé, talán arra is lesz idő, hogy egyre többen sajátítsák el az önálló kutakodás módszereit az interneten. És felhagynak azzal, hogy gondolkodás nélkül kattintanak a megosztás gombra, s ezzel naponta tucatjával terjesztik a legvadabb hülyeségeket. Az operatív törzs pedig végre szedje össze magát, és a sajtó előtt hivatalosan megnyilatkozók kétszer is mérlegeljék miként szólalnak meg, ha már egyszer hivatalt adott nekik a jó isten, mert egyébként a kelleténél is rosszabb vége lesz a ténykedésüknek! #
koronavirus.jpg
ZÁRÓKÉP: Hazafias koronavírus-mém fertőzi az internetet

CÍMKÉP: Müller Cecília országos tiszti főorvos mondata hazafias töltetet kapott