1158. BEKIÁLTÁS: Orosz nácikat fizet az ukrán SZBU

Fel kellene ismerni végre, mibe sodorhatják a világot az imperialista érdekeket érvényesítő, nemzetek feletti tőkések!

szimonjanesszopcsakx.jpg

Az oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) orosz neonáci csoport tagjait tartóztatta le – közölte július 15-én a szervezet. A letartóztatottak

merényletet készítettek elő két újságíró ellen.

Margarita Szimonjan, az Oroszország Ma (RT) nemzetközi hírügynökség orosz-örmény családból származó vezetője, illetve Kszenyija Szobcsak ellenzéki (korábban televíziós) újságíró – Putyin bírálója és egyik kihívója a legutóbbi elnökválasztáson, egyébként Szentpétervár rendszerváltozás utáni első polgármesterének lánya, orosz–izraeli kettős állampolgár – meggyilkolásáért 1,5–1,5 millió rubelt ajánlott fel az ukrajnai titkosszolgálat, az SZBU.

Tavaly, augusztus 20-án, Moszkvában, ukrán megrendelésre, robbantással gyilkolták meg Darja Dugina harmincéves riportert és politológust, aki rendszeresen tudósított a Donyec-medencéből. Apja, Alekszandr Dugin filozófus azért maradt életben, mert a robbanás előtt egy pillanatra kiszállt a gépkocsiból. Idén, április 2-án, Szentpéterváron Vladlen Tatarszkij (polgári nevén: Makszim Fomin) a kelet-ukrajnai Donyec-megyében, a mai Donyecki Népköztársaságban (DNR) született haditudósító-blogger lett szintén robbantásos merénylet áldozata. A Vlagyimir Szolovjov közéleti műsorvezető elleni merénylet meghiúsításáról maga az államfő számolt be április 25-én…

Az utóbbi hónapokban az Oroszország nemzetközileg is elismert határain belüli diverzánsakciók, az ország távoli területein tervezett, illetve végrehajtott több merénylet mögött is álltak hasonló szereplők. Mindebből eléggé nyilvánvaló, hogy a 2014 februárjában, Washington által szervezett kijevi államcsínnyel megalapozott ukrajnai rendszer vezetői céljaik eléréséhez

kifejezetten náci csoportokkal is hajlandók együttműködni, ami egyébként a Porosenko–Zelenszkij-rendszer eszmei alapjaiból szervesen következik.

A kérdés számomra leginkább az, hogy a pillanatnyilag Volodimir Zelenszkij államfő nevével fémjelzett Ukrajna demokratizmusában rögeszmésen hívő nyugati, közte a magyarországi közvéleménynek az angolszász értékrendet ájultan dicsőítő tagjai mikor látják be, hogy a szavakban hirdetett elveiktől a lehető legtávolabb áll az ukrajnai állam gyakorlata?

♦ Mikor látják be, hogy az ukrajnai rendszer ideológiai alapja a nácizmussal rokon banderista-fasizmus, amelynek csak egyik következménye a kisebbségeket nyelvi alapon kirekesztő diszkrimináció, az orosz nyelvű könyvek, köztük klasszikusok, tudományos, sport és gyerekkönyvek kivonása, sőt eltüzelése. Kijevben, az orosz városok anyjában ma hivatalosan üldözik az orosz nyelvű filmeket, a filmek orosz feliratozását, orosz nyelven a színpadi előadásokat. 
– Mikor fogják fel, hogy ha valamilyen csoda folytán a háború hamarosan véget is érne, nem demokrácia, hanem valamiféle dél-amerikai típusú fasiszta rendszer alakulna ki Ukrajnában, már csak a gazdaság és társadalom kilátástalan helyzete miatt is? De arra is kész tervek vannak, hogy az erőszakos ukránosítás jegyében a gyerekeket elszakítsák szüleiktől, előbbieket átnevelő kollégiumokba, utóbbiakat átnevelő táborokba zárják.
♦ Mikor telik be a pohár, miután a lényegében cenzúrázott nyugati sajtón kívüli közlésekből ma már csak-csak értesülniük kellett arról, hogy Ukrajnában jó ideje betiltották az ellenzéki pártokat és médiumokat?
– Mikor tiltakoznak az emberi jogok harcosai azért, mert Ukrajnában üldözik, bíróság elé állítják a moszkvai pravoszláv egyház híveit, lefoglalják templomaikat, államosítják értékes gyűjteményeiket?
♦ Meddig hagyják szó nélkül a nyílt társadalom zászlóvivői, hogy ellehetetlenítették az ellenzéki közszereplőket, gondolkodókat, akik közül többeket úgy gyilkoltak meg az elmúlt kilenc évben, hogy vagy nem indult nyomozás az ügyükben, vagy csak tessék-lássék, s nem is hozott eredményt?
– Mikor hajlandók belátni, hogy az Ukrajna területén folyó háború az Amerikai Egyesült Államokhoz kapcsolódó tőkés körök érdekeit szolgálja azon keresztül, hogy az Oroszország és az Európai Unió közötti, mindkét félnek előnyös gazdasági kapcsolatok felszámolásával kizárják őket a globális versenyből?
♦ Mikor hajlandók megérteni, hogy éppen ezért a háború nem 2022. február 24-én kezdődött, hanem más előzmények mellett az amerikai szervezéssel végrehajtott, 2014. februári kijevi államcsínnyel?
– Mikor kezdik az eseményeket egy olyan folyamat keretében értékelni, amelynek részeként a washingtoni akaratot érvényesítették a 2014 legelején Németország és Franciaország által is aláírt demokratizálási megállapodás félretolásával?
♦ Mikor tudatosul bennük, hogy ezt két, a Donyec-medence Ukrajnán belüli helyzetének békés rendezésével kapcsolatos hasonló, szintén a két nyugati hatalom közreműködésével létrejött szerződés amerikai nyomásra történt zátonyra futtatása követte?
– Mikor kezdenek felháborodni azon, hogy eközben az ukrán hadsereg éveken át lőtte az oroszok lakta keleti településeket, gyilkolta az ott élőket, s ezzel párhuzamosan a Soros-alapítványok támogatásával csúcsra járatták az oroszok elleni propagandát?

Nem vagyok naiv. A megvilágosodás kétféle módon következhet be. Az egyik, hogy a saját nyárspolgári jólétéhez  ragaszkodó, a nyugati kapitalista-imperialista rendszer fenntartásához kötődő értelmiség felülemelkedik anyagi érdekein, szembefordul a háború(k) kirobbantásában–fenntartásában érdekelt tőkés renddel, és hozzálát a közvélemény tisztességes tájékoztatásához. A fordulat másik feltétele ennél kegyetlenebb, éppen ezért valószínűbb: a világ nagy részét vagy talán egészét lángba borító háború nyomán döbbennek majd rá az emberek, hogy kritikátlanul befogadva a hazugságokat, önbecsapások sorozatára építve maguk is hozzájárultak az Armageddonhoz. Persze, a legtöbben nem élik túl ezt…

 CÍMKÉP: Az orosz újságírók elleni újabb merénylet kiszemeltjei Margarita Szimonjan illetve Kszenyija Szobcsak itt egy rendezvény oldott hangulatában, de máskor nyilvános, esetenként személyeskedő szópárbajt is vívtak egymással A banderista-fasiszta ideológiára épülő kijevi rendszer immár leplezetlenül együttműködik az oroszországi neonáci csoportokkal is