1206. BEKIÁLTÁS: Nem Putyin jött zavarba a hasonmástól

El kellene dönteni, hogy zsarnoki módon uralkodik-e az elnök, vagy eltűri, hogy környezete is zavarba hozza!

2023-12-14putyineshasonmasa.jpg

„Olyan kérdést kapott Vlagyimir Putyin, hogy köpni-nyelni nem tudott” – csábította az Index az olvasóit kattintásra azzal a híradással, hogy

„az orosz elnököt csütörtökön egy mesterséges intelligenciával készített hasonmása kérdezte meg egy konferencián arról, hogy igazak-e a híresztelések, és tényleg vannak-e dublőrei. Az államfőt a kérdés láthatóan meglepte, az esetről videó is készült”.

A végén kezdem: hogyne lenne felvétel az esetről”! Része volt az államfő december 14-ei, több mint négy órán át tartó (!) év végi, nemzetközi sajtótájékoztatójának – nem konferenciának, hacsak nem sajtókonferenciának –, amit ezúttal összekapcsoltak az országos lakossági fórummal. Utóbbihoz több mint 1 millió kérdés érkezett az ország minden részéből. Ezeket többek között mesterséges intelligencia segítségével is csoportosították, vetették össze, osztályozták. Így döntötték el, melyek tartoznak az elnökre, melyeket kell országos főhatóságoknak, illetve a regionális szervezeteknek intézkedésre, válaszadásra való felhívással elküldeni.

Az első megjegyzésem: a rendezvényről egyenes adásban adtak közvetítést az orosz médiumok. Az esemény teljes leirata oroszul és angolul, illetve videó- és hangfelvétele megtalálható a Kreml honlapján is. Tehát, nincs alapja annak az intimpistáskodásnak, ami a magyarországi kommentárból kiszűrődik – nem egyszerűen az esetről” készült videót, hanem a több mint négy órás rendezvény egészét láthatta és láthatja ország-világ. Arról is meggyőződhet, hogy az Index korántsem szó szerint idézte a videó-felvételen 3:12:50 után elhangzottakat, illetve nem minden részletre kiterjedően emlékeztetett a történtekre, bár manapság egyesek hajlamosak azt az álláspontot képviselni, hogy az itt felsorolt pontatlanságok nem lényegesek.

A másik észrevételem: azt írja Bereznay István, hogy az „államfőt a kérdés láthatóan meglepte”. Én inkább úgy fogalmaznék: Putyin eljátszotta a meglepődést, kétségtelenül bizonyos színészi képességeket mutatva. De megengedem, ez tényleg megítélés kérdése. Ki-ki döntse el maga a fent megadott felvételről, miként értelmezi a jelenetet! Ha azonban az Index szerzőjének az a meggyőződése, hogy egy ilyen nagy előkészítést igénylő, a helyszínen levő újságírók kérdései mellett számos, előre rögzített, illetve élő kapcsolásban elhangzott felvetést tartalmazó rendezvényen egy névtelen (!) szentpétervári egyetemistának – amiről nem szólt a magyarországi híradás – a Putyin hasonmásával kapcsolatos kérdésével csak úgy meglepheti az államfőt a saját csapata,

annak végig kell gondolnia, mi igaz abból, amit az orosz rendszer diktatórikus voltáról, az elnök önkényéről eddig összehordott akár ő maga, akár kollégái.

A két dolog ugyanis – a magyar újságírónak az oroszországi rendszert ezzel a példával akaratlanul nyíltnak bemutató, az elnököt kivételesen toleránsként feltüntető eszmefuttatása, illetve a Putyin diktatórikus hatalomgyakorlásáról az Index által is terjesztett állítások sorozata – szöges ellentétben áll egymással. Egyébként ajánlom az olvasó figyelmébe az amerikai elnök, Joe Biden röpke sajtótájékoztatóit, amelyeken – a kezében lévő, szemfüles fotósok és operatőrök által közeli képeken megörökített sillabuszok szerint – a felszólítandó, tehát az előre beavatott újságírók neve és fényképe mellett szerepel a kérdés és az egy-két mondatnyi válasz is.

Ennek ellenére az amerikai elnök nem mindig igazodik ki a papírlapon, s a végén gyakran belezavarodik. Hozzá képest Putyinnak sikerült kivágnia magát az úgymond „csapdából”, mert a tudósítás szerint ezt mondta:

„Látom, hogy hasonlítasz rám, és az én hangomon beszélsz. De átgondoltam a dolgot, és úgy döntöttem, hogy csak egy ember nézhet ki és beszélhet úgy, mint én, és az én leszek. Egyébként ez az első dublőröm.”

Ez a fordítás elnagyolt az eredetihez képest, de elfogadható. A zárómondat azonban egészen más: „Nos, így viccelődött valamikor az egyik közszereplőnk”. (Oroszul: Вот так один из наших деятелей шутил когда-то.” Rákeresve az interneten, a külföldön szerkesztett, a putyini rendszerrel szemben álló Meduza internetes újság „ismeretlen – неизвестно” jelzővel illette, és külön jegyzetben Jean-Jacques Rousseau felvilágosodás kori filozófussal hozta összefüggésbe. A lényeg, a Soros-finanszírozású médium sem tudta kideríteni, mely korábbi személyiségre gondolt az államfő. Több orosz forrás viszont emlékeztetett arra, hogy a 2000-es évek elejéről kezdtek terjedni a hírek Putyin hasonmásáról, de cáfolták, hogy lenne dublőre. Az idén a Kreml hivatalos képviselője Dmitrij Peszkov utasította vissza a feltételezést.)

Ez azonban még a téma szempontjából is mellékszál. Mert amondó vagyok: nem váratlanul érte a bejátszás az orosz elnököt, és a válasza sem ott született meg. Utóbbit szintén jó előre megírták azok, akik egy kis színt, némi humort szerettek volna belevinni az egyébként kevés új elemet tartalmazó eseménybe. Ezzel sikerült elérniük, hogy az olyan elbulvárosodott, egyre inkább az előítéletek által befolyásolt, sőt a propaganda fészkeivé lett médiumok is kiemelt helyen foglalkozzanak a fórummal, mint a Reuters vagy a The Guardian, amelyekre az Index szerzője hivatkozott. Csakhogy, mintha ezek szerkesztői nem vették volna észre, vagy nem akarták észrevenni a nyugati sajtónak az orosz államfő duplőreivel kapcsolatos találgatásaira reagálásban rejlő iróniát. Ők jöttek zavarba ettől, nem a játék kitervelésében nyilvánvalóan közreműködött Putyin...#

MEGJEGYZÉS: A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésnek, s a válasznak az a része, ami a videó-bejátszásban szintén szerepelt, de ennek az Index nem adott hangot – Miként viszonyul azokhoz a veszélyekhez, amelyeket a mesterséges intelligencia és a neurális hálózatok jelentenek az életünkre? – lényegesebb volt, ám be kell látnom, a kattintásszámokért folyó verseny szempontjából erre nem lehetnek tekintettel a bevételszerzésnek, a profittermelésnek alávetett szerkesztőségek. Azért, hátha érdekel valakit, Putyin erről azt mondta – a részletesebb fejtegetését az „Igen, mellesleg szólva, ez az első hasonmásom” mondattal bevezetve (vagyis nem a magyar fordítás szerinti helyen beszélt erről), s az egész blokk elején megszólaló nyolc éves kislánynak is válaszolva –, hogy

„Arina, egy dolgot teljesen biztosan mondhatok, s abszolút meggyőződésem, hogy erre később is emlékszel majd: senki sem helyettesítheti a nagymamát, őt lehetetlen pótolni. Hogy félnünk kell-e a mesterséges intelligenciától? Megakadályozni a fejlődését, beleértve a szuperintelligenciát, amely érezni kezd, amely megkülönbözteti a szagokat, kognitív képességekre tesz szert, amely önmagában fejlődik – ezt egyszerűen lehetetlen megakadályozni, lehetetlen megakadályozni a fejlődést. Viszont, irányításunk alatt kell tartani, mindent meg kell tennünk azért, hogy mi legyünk e fejlődési irány vezetői. De hogy mi lesz a vége, senki nem tudja. Ez a valóság, legalábbis ma. (...) Az idő tájt, amikor az atomenergia atombombává változott, és rájöttek, hogy egyre nő az a fenyegetés, amivel az e fegyvereket birtoklók fellépnek, akkor elkezdtek megegyezéseket kötni. Valószínűleg ez fog történni a mesterséges intelligenciával is: amikor ennek a fejlesztési irányzatnak a vezető képviselői felismerik, hogy nő a fenyegetettség, akkor valószínűleg egyezségeket kötnek, de ez előtt nem valószínű, hogy valódi megállapodások születnek. De ezekről, természetesen, már ma kell gondolkodnunk.”

CÍMKÉP: Putyin és az államfőnek nyilvánvalóan a Kreml megrendelésére a mesterséges intelligencia által készített és megszólalt hasonmása a december 14-ei nemzetközi sajtótájékoztatóval egybekötött országos lakossági fórumon – Arina, egy dolgot teljesen biztosan mondhatok, s abszolút meggyőződésem, hogy erre később is emlékszel majd: senki sem helyettesítheti a nagymamát, őt lehetetlen pótolni.” (Fotó forrása a kremlin.ru videófelvételének képernyőképe)