1161. BEKIÁLTÁS: Szítják a tüzet, nem oltják

Mintha csak a háború kiterjesztése kötné le az EU-vezetők és képviselők gondolatait.

repulogeptuzolto2.jpg

„Oroszország két BE-200CSSZ repülőgépet irányított Törökországba az erdőtüzek oltására.” A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma, vagyis a katasztrófavédelmi főhatóság július 18-i, esti közleménye alapján az orosz médiumok arról számoltak be, hogy

a török fél kért segítséget, és Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására a katasztrófavédelem (MCSSZ) két kétéltű repülőgépe szállt fel a Don-menti Rosztov Platov repülőteréről a törökországi Muglába és Izmirbe, hogy részt vegyenek az erdőtüzek megfékezésében.

Eszerint az orosz elnök felülemelkedett az Ankara és Moszkva között kialakult feszültségen. A gépek óránkénti 160–210 kilométeres sebességgel újból és újból egy nagyobb kiterjedésű vízfelület fölé szállva, 12 másodperc alatt töltik fel 43 tonnás befogadóképességű tartályaikat, ebben az üzemmódban 12 tonnányi vízzel, s engedik ki a magasból egyszerre vagy fokozatosan az égő térség fölött. Oroszországnak 16 darab, az infravörös tartományban is látó, hőkamerákkal felszerelt, teher- és utasszállításra egyaránt alkalmas gépből álló flottája van, amelynek legkorszerűbb egységeit amerikai, brit és ukrajnai együttműködéssel alakították ki a korábbi változatok továbbfejlesztésével.

A repülőkre Oroszországnak magának is nagy szüksége van, hiszen hetek óta nagy tüzek tombolnak a szibériai tajga különböző részein, de a Krímben is. Csak a Távol-Keleten, Jakutiában 2 ezer 200 személy több mint 270 járművel, köztük repülőgépekkel küzd az erdőtüzek eloltásán. A gépeket és a repülőnként két fős, különlegesen kiképzett személyzetet csak rendkívül indokolt esetben adják bérbe, általában a segítségre szoruló állam első számú vezetőjének kérésére, ahogyan ez most is történt.

Ami viszont több mint elgondolkoztató: évek óta tüzek emésztik Portugália, Spanyolország, Franciaországban, Olaszország, Görögország, s más európai országok hegyvidékeit. Tavaly, tavalyelőtt, s azelőtt is ez volt a helyzet, akárcsak az idén. Egészen nyilvánvaló, hogy a legszebb európai természeti értékek folyamatos pusztulásával kell szembenéznünk, ám azon túl, hogy a tűztengerről forgatott képek a nyáresti híradók nézőinek borzongatását – vagyis szórakoztatását – szolgálják,

az Európai Unió, szavakban egyébként a zöldgondolatért élő és haló vezetői, parlamenti képviselői mintha ebben a kérdésben is bénák lennének.

Hovatovább az a benyomása az embernek, hogy egyedül a háború szításában jeleskednek. Hogy mást ne mondjak, 2027-ig immár csaknem 8 milliárd euróra emelték a cinikusan Európai Békekeretnek nevezett alap felső határát. A cél, hogy minél több tüzérségi eszközzel láthassák el Ukrajnát. A Brüsszelben és Strasbourgban kellemkedő hölgyeknek és uraknak az a fixa ideája, hogy ilyen módon legyőzhető lesz Oroszország.

Aki nem csak a közvéleményt elsősorban alakító nyugati propagandasajtóból szerzi az értesüléseit, az tudja, hogy ez képtelenség. Okkal feltételezem, hogy az EU-vezetők más forrásokból is tájékozódnak, ezért józanésszel már-már érthetetlen az a makacsság, amivel kiállnak a rögeszméik mellett. Nyilván, van az a pénz… Miközben a háború eszkalálását, az újabb tízezrek halálát és rokkanttá tételét szolgáló döntéseik előtt és után mosolyogva paroláznak, s ölelgetik egymást a kamerák előtt,

nyomát sem látom, hogy a békés megoldásokon törnék a kobakjukat, a békéért tennének erőfeszítéseket.

Sem ezt nem szégyellik, sem azt, hogy a kisujjukat sem mozdították az EU és a NATO amerikai érdekeket szolgáló házasságának megakadályozásáért. Amerikai nyomásra, tudatosan figyelmen kívül hagyva, hogy Oroszországnak is vannak biztonsági érdekei, szőnyeg alá söpörve az utolsó szovjet vezetőnek, a saját országa szempontjából ostobaságot ostobaságra halmozott Mihail Gorbacsovnak tett ígéreteket, lelkesen közreműködtek abban, hogy a nyugati fegyveres erők és bázisok mára az orosz határok közvetlen közelében sorakoznak fel.

Maguk is elhitték a tömegnek szánt, a nyugati tőkésvállalatok érdekeit szolgáló propagandájukat, miszerint Moszkva vissza akarja szerezni a Kelet-Európa fölötti katonai ellenőrzést, s akár meg sem áll Berlinig vagy Párizsig. Hangoztatták ezt már akkor, amikor Oroszország romokban hevert. Hangozatják ezt ma is úgy, hogy közben az orosz GDP szerintük nevetségesen alacsony értékei, csökkenő népessége fölött élcelődnek. A hangadó értelmiség, illetve a bamba vagy csak egyszerűen megvett újságírók pedig nem mutatnak rá a két állítás közötti ellentmondásra.

Számukra már nem létezik a békés Európa eszményképe, az életnek a háborún túli vonatkozásai kikerültek a látókörükből. Mintha csak arra lenne gondjuk, hogy a háború tüzét szítsák, miközben a fegyverkezésre fordított roppant összegeknek csupán töredékéből, felállíthatnának például egy hatékony és nagy európai tűzoltó repülőgép-flottát, s biztosíthatnák a működtetéshez szükséges személyi feltételeket, s akkor nem kellene időről időre az egyébként megvetett moszkvai vezetőkhöz fordulni. Emlékezetem szerint

korábban Athén, más ügyben pedig Róma vette igénybe az orosz katasztrófavédők szolgáltatásait.

Ehhez képest az európai notabilitások egyelőre sikertelenül kampányolnak valamiféle egyesített európai haderő felállítása mellett, de közben például elsikkad, hogy közös, bárhol, bármikor bevethető európai katasztrófavédelmi szervezetre lenne szükség a kiterjedt tüzek, a pusztító árvizek megelőzéséért, következményeinek felszámolásáért. Általában is, csupa olyan cél érdekében, amely a polgárok vagyonát, a kontinens természeti és épített értékeinek megőrzését szolgálná. Ezen túlmenően pedig társadalmi vívmányainak fenntartását!

Hamarosan EU-választások lesznek. Vajon akad-e politikai erő, amely azzal akar kampányolni, hogy a majdani képviselőknek az értékek kézzel fogható programok (!) alapján történő megóvását, illetve az egyre gyakrabban fellobbanó társadalmi tüzek oltását kellene szorgalmazniuk, nem pedig elsősorban a tőkeérdekeket szolgálni? Perszem tudom, egy ilyen Európai Unió, már nem a jelenlegi lenne…#

CÍMKÉP: Két orosz Be-200-as kétéltű tűzoltó repülőgép a törökországi erdőtüzek oltásában vesz részt ezekben a napokbanMiközben az EU-vezetők a háború lázában élnek, benyomásom szerint, elsikkad, hogy közös, bárhol, bármikor bevethető európai katasztrófavédelmi szervezetre lenne szükség Európa természeti és épített értékeinek, a polgárok vagyonának megvédése érdekében (Fotó forrása: JASZIA)