901. BEKIÁLTÁS: Puzsér marxi módon szövegelt

Orbán ellenzéke sem áll a tőke oldaláról a dolgozók mellé, jóllehet ezt sugalmazzák.

atv-ot_2021-06-25.jpg

A parlamenti ellenzék és híveik vagy nem értik, vagy nem akarják érteni, hogy egy lehetséges politikai hatalmi módszerváltás, illetve egy ki tudja, mikor bekövetkező társadalmi-gazdasági rendszerváltás között ég és föld a különbség. A közelmúltban hosszabb elemzésben igyekeztem bemutatni, miért ámítás az az ígéret, hogy a 2022-es országgyűlési választások tétje a rendszerváltás. Nyilván kevesen olvasták végig. Viszont az ATV „Öt” című műsorának a nyári szünet előtti utolsó adásában az általam ajánlott szempontokat is érintették. Főleg

Puzsér Róbert publicista vehemens állításai zökkentek bele abba a kerékvágásba, amit az említett cikkemben magam is követtem.

Ceglédi Zoltán politikai elemző is bele-beletalált ebbe a nyomba. Konok Péter történész szintén hümmögve erősítette azt a gondolatmenetet, miszerint az Európai Uniói zavarai, s a polgárok ezek miatti elégedetlensége a tőke és a munka ellentétéből adódnak. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Charles Michel, Ursula von der Leyen (eddig) azért nem leckéztették meg igazán Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök ténykedése végső soron jól szolgálja a (német) tőke érdekeit. Mi több, Puzsér már-már marxistaként beszélt arról, hogy a király meztelen. Mint mondta:

„Mi lenne, ha a német autógyárak nem Magyarországon szereltetnének? Jaj, hát abba esetleg még bele is bukna Orbán Viktor! Akkor (pótcselekvésként) inkább legyen szivárványszínű az Allianz aréna! Mert akkor Orbán Viktor, az Európai Unió kedvenc ellensége is túlél. Az Európai Unió identitást tud demonstrálni, és Orbán is identitást tud demonstrálni a nemzeti színekkel. És ez egész Európának jó. A német autógyárak rendkívül jó áron, gazdaságosan tudnak szereltetni Magyarországon, Orbán Viktor helye stabil, s az EU is meg tudja élni a maga identitását. Orbán Viktor nélkül ez sokkal nehezebb lenne. (…) Vagyis a helyzet kölcsönösen hasznos. Közös, sötét titkuk, hogy a GDP mozgatja mindkét felet, ezért az egyik oldalnak nagyon nagy szüksége van a nemzeti színű logóra, a másiknak meg a szivárványszínűre, hogy identitást demonstráljon az üresség helyett”.

Közbevetőleg: mindebből nem következik, hogy a beszélgetés résztvevői – vagy akár én magam – ne tartanák aljasságnak a szexuális másság összemosását a pedofil magatartással, miként ezt a magyar politikai szféra nagy része teszi az orbánista parlamenttől a Jobbikon át az államfőig. Mint ahogy minden kisebbségnek a többség kényére-kedvére kiszolgáltatása ugyanilyen aljasság. De végre tényleg észre kellene már venni, hogy az EU-vezetők és bürokraták, illetve az orbánisták közötti acsarkodás – Ceglédi Zoltán hasonlatával – a kerítés két oldalán egymásra csaholó kutyák magatartásához hasonló, akik a kerítés végén, amikor cselekedni lehetne, azaz életre halálra egymásnak ugrani, hirtelen hátrahőkölnek, mert azt azért mégsem…

A demokrácia, a szabadság, a jogállam kifejezésekkel, a kisebbségek körüli szennyes vitákkal – itt Közép-Európában, hogy a nyugati világtól távolabbi régiókat ne is említsem – csupán a kizsákmányolás egyéni, családi, társadalmi és természeti következményeiről terelik el a szót. Vagy amiként Konok Péter fogalmazott: „a magyar gazdaság sajátos gyarmati orientációjáról”. Az adásban egyedül Ónody-Molnár Dóra újságíró próbálta bizonygatni, hogy ha Orbán Viktor nem lenne, az Európa Unió világa minden világok legjobbika lenne. Szerinte ott nő a GDP dinamikusan, ahol az emberi jogokat tiszteletben tartják.

Puzsérnak kellett őt figyelmeztetnie arra, hogy a nagytőke mennyire kedveli a fasizmusokat, a tekintélyuralmi rendszereket.

Vagyis szó sincs arról, amivel harminc éve vezetik félre a magyar lakosságot is, hogy a demokrácia és a kapitalizmus mindenkor kéz a kézben járva erősítené egymást. Valójában az ellenkezője igaz: az Európai Unió vezetői, illetve Orbán és a hozzá hasonlók egymást feltételezik. A magyar kormányfő (egyelőre) úgy kell a nyugati politikusoknak, mint egy falat kalács, mert a kizsákmányoláshoz, az újgyarmatosításhoz képest mellékes, viszont sokakat felizgató témákat dob be. Szállítja Európának azt az ellenségképet, ami ellen látszatküzdelmet folytathatnak vezetői, s ezzel elterelődik a figyelem a rendszer valódi ellentmondásáról, a tőke és a munka ellentétéről.

Az elsődleges cél nem a nemes eszmények érvényre juttatása, hanem a profitráta növelésének alávetett tőkés termelés gyakorlatilag bármi áron való fenntartása. Ha ezt a célt feladnák az európai és az állami vezetők, a mögöttük álló tőkés érdekcsoportok, azonnal megvonnák tőlük a támogatást. Tudják, legalábbis ösztönösen érzik ezt a magyar parlament ellenzéki pártjainak hangadói is. Hiszen, néhány hangsúlybeli különbségtől eltekintve, ők ugyanúgy a nagytőke oszlopai, mint az orbánisták.

Nem véletlen, hogy a Facebooknak azon a felületén, ami elébem került, Vágó István, a Demokratikus Koalíció országos elnökségi tagja, média munkacsoportjának vezetője és XII. kerületi önkormányzati képviselője ezzel a gunyoros, nem egészen ízléses ítélettel minősítette az ATV műsorának szereplőit: „Tegnap nagyot és bátrat léptek előre ők, ÖT-en. Minden részletre kiterjedően hosszasan bizonygatták, hogy az egész Európai Unió (is) egy kalap szar.” Ezzel aztán meg is adta az alaphangját a kibontakozó vitának, amelyben nem egészen egy nap elteltével nyolcvanhatan nyilvánítottak véleményt.

Többen előszeretettel építettek a sz@r kifejezésre, ahelyett, hogy egy-egy konkrét állítással szemben fogalmaztak volna meg ellenállítást.

Vágó ismeretségi körébe – s részben az enyémbe – tartozó kommentelők nem vették górcső alá az adás lényeges mondatait. A döntő többség csupán ilyen és ehhez hasonló beszólásokra ragadtatta magát: „Ezt a fost már régóta nem nézem.” „Mélyen az ATV színvonala alatt van az Öt. Mínusz öt a helyes neve.” „Fogják még revidiálni (sic!) a saját okoskodásukat.” „A HIT tobzódósék színvonala beszivárogott már a beszélgetős műsorokba is, de ez nem megy még nekik...” „az ATV a kormány kitartottja. Minden más ebből következik.” „Az Ötök műsora nézhetetlen. Öt - egyébként okos - ember vetélkedője zajlik, kiről higgye a közönség, hogy a legokosabb.” „Az Öt az alig 10000-es nézettséggel egyre lejjebb!” „Vajon mennyiért mondták?” „A legsiralmasabb talkshow a legsiralmasabb résztvevőkkel.”

A vitázók nem tették mérlegre, hogy igaz-e vagy sem, miszerint az EU szervezeteit, országainak vezetőit a nagytőke érdekei mozgatják. Nem cáfolta senki, hogy erre vezethető vissza az EU lassú döntéshozatala, Angela Merkel és mások látszólagos tehetetlensége az orbáni vezetéssel szemben, vagy éppen a munkavállalói jogok sárba tiprása a közép-európai országokban. Aki azt ajánlotta, hogy esetleg egy s mást meg lehetne fontolni az elhangzottakból, azt azonnal lehurrogták. Viszont két egykori szabaddemokrata politikus megdicsérte Ónody-Molnár Dórát, aki úgymond „tegnap is nagyon jó volt, a nárcisztikus, konteó-hívő macsók sem tudták lenyomni”.

Indulat, indulat hátán. Elemzés semmi. Még arra sem futotta, hogy utaljanak Karácsony Gergely aznapi berlini utazására.

A főpolgármester és miniszterelnök-jelölt többek között Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel, Olaf Scholz német alkancellár-pénzügyminiszterrel, a szociáldemokraták kancellárjelöltjével, Annalena Baerbockkal, a német zöldek kancellárjelöltjével és társelnökével, Enrico Letta volt olasz miniszterelnökkel, valamint Elisa Ferreira és Paolo Gentiloni uniós biztosokkal tárgyalt. Ebből ugyebár akár az is következhet, hogy Orbán tényleg átlépte a vörös vonalat, s ezért Európa jövendő vezetői is hajlanak az elszigetelésére, s támogatják a személycserét.

A kiadott közleményben ezen túlmenően is van néhány mondat, amiből akár az is következhet, hogy Nyugaton kezdik belátni a félgyarmatukká tett Közép-Európában a túlkapásokat. Többek között olvasható egy utalás arra, hogy a német-magyar gazdasági kapcsolatokban „nagyobb transzparenciára, igazságosabb közteherviselésre és a munkavállalók jogainak jobb védelmére van szükség”. Ez ugyebár annak elismerése, hogy amit az ötök közül hárman felvetettek az ATV-ben, abban mégiscsak lehet valami. Ám a demokratikus koalíciós Facebook-körben erre senki nem vesztegetett szót. Tán csak nem azért, mert a nagy dérrel-dúrral beharangozott ellenzéki összefogás ezen a ponton is megbicsaklik? Karácsony ugyanis nem a DK, hanem a Párbeszéd jelöltje...#

CÍMKÉP: Az ATV szórakoztató politikai vitaműsor június 25-ei stúdióképe – Karácsony Gergely berlini tárgyalásai akár arra is utalhatnak, hogy Nyugaton növekszik azok tábora, akik szerint Orbán végérvényesen átlépte a vörös vonalat. Ettől persze a lényeg megmarad... (Fotó forrása: Vágó István FB-oldala)