843. BEKIÁLTÁS: Miért nyírná ki Putyin a katonáit?

Azok lesznek a szerencsésnek, akik hozzájutnak a vakcinák valamelyikéhez.

putyinakatonaiinnovaciosintezetben2018-ban.jpg

Ha a dilettánsoknak a Szputnyik-V oroszországi vakcinával kapcsolatos vad feltételezései igazak lennének, abból az következne, hogy a Kreml vezetői meghibbantak:

egyszerre akarják elpusztítani országuk katonáit, orvosait, pedagógusait.

Ennek képtelensége láthatóan föl sem vetődik azokban, köztük a magukat intelligens, művelt embereknek tekintőkben, akik rasszista ruszofóbiájuktól vezérelve a hagyományosan szerkesztett és a közösségi médiában a legcsekélyebb előzetes tájékozódás nélkül riogatnak az orosz oltóanyaggal. Többek között azt állítják: semmit nem lehet tudni róla, a titkolózás áthághatatlan fala veszi körül a készítményt.

Naponta nézem az orosz állami tévéhíradót, követem az esti stúdióvitákat, a heti kétórás közéleti-világpolitikai műsort. Ezekben kelet és nyugat, észak és dél híreiről, minden fontos eseményről beszámolnak. A három (!) oroszországi és a nyugati vakcinák fejlesztéséről szintén folyamatosan tájékoztattak és tájékoztatnak az állami médiumok is. A műsorokban időről időre nemzetközi hírű akadémikusok animált videókkal szemléltetve magyarázták el az egyes oltóanyagok hatásmechanizmusát. A Szputnyik-V esetében többek között azt, miért van szükség két komponensre, miért előnyös, hogy nem kell extra fagyos hőmérséklet a szállításához, a tárolásához.

A Szputnyik-V-t fokozott figyelem kísérte. Moszkvában, a Nyikolaj Gamalei akadémikusról elnevezett nemzeti epidemiológiai és mikrobiológiai kutatóközpontban fejlesztették ki, s augusztusban regisztráltatták. A híradások alapján az volt a benyomásom, hogy a hadsereg különösen támogatta az erőfeszítéseket. Feltételezésem szerint azzal a céllal, hogy adott esetben mielőbb biztosítani lehessen a teljes harckészültséget.

Ezzel együtt igen óvatosan kezdtek hozzá a klinikai tesztelésekhez. Fokozatosan növelték a bevont páciensek számát. Az érintettek jobbára fiatalok, középkorúak voltak. Meg is mondták, hogy ez a vakcina – nyilván a hadsereg szempontjai miatt, s talán a gyorsabb eredmény érdekében – nem az idősek számára lett kifejlesztve. De később az idősebbeket is bevonták. 

A tesztelésben önként részt vevők közül számosan kamera elé is álltak. Nők és férfiak vegyesen.

Ennyit azokról a rémhírekről, miszerint a magyarokat használnák kísérleti egerekként. Arról sincs szó, hogy titkoltak volna bizonyos mellékhatásokat. Egyesek különféle, rövid lefolyású kellemetlen következményekről, szédülésről, átmeneti hőemelkedésről számoltak be nyilvánosan. Mások semmi rendkívülit nem tapasztaltak. Két-három hónapja Vlagyimir Putyin államfő bejelentette, hogy az egyik lánya is beoltatta magát. Aztán több híresség nyilatkozott ugyanerről. Volt, aki kamera előtt vállalkozott az oltásra.

A második oltóanyaggal a novoszibirszki Vektor központban EpiVakKorona néven folynak kísérletek. A Mihail Csumakov akadémikus nevét viselő moszkvai intézet hangolja össze a harmadik vakcina Szentpéterváron és Novoszibirszkben folyó fejlesztését. Ennek tesztelését október 19-én kezdték meg Kirovban. Az intézetről érdemes megjegyezni, hogy itt dolgozták ki a gyermekbénulás ellen az USÁ-ban kifejleszett szabin cseppek gyártásának ipari technológiáját. Anno ennek eredményeként vezethették be Magyarországon, a világon elsőként, minden gyerek megelőző kezelését. Gondolom, a kutatók most azon fáradoznak, hogy gyerekek, idősek, terhes nők, krónikus betegségekben szenvedők számára is alkalmassá tegyék a Covid-vírus elleni készítményeket.

Az orosz tudósok izraeliekkel konzultáltak a fejlesztések során. A közreműködő laboratóriumok vezető munkatársai nem egyszer szólaltak meg a műsorokban, na ná, hogy oroszul.

Immár tízezrével folyik az orosz fegyveres erők tagjainak injekciózása. Moszkvában, s egyes távolabbi régiókban megkezdődik a civil lakosság oltása. A katonákkal párhuzamosan elsőbbséget élveznek az egészségügyben dolgozók, a szociális gondozók, a pedagógusok. Az ezekkel kapcsolatos híradásokat, a felvételeket, a tudósok nyilatkozatait már hetekkel ezelőtt átvehették volna a magyar csatornák is, de nem…

Több helyen olvasom, illetve hallom a magát hiteles információforrásként beállító rádióban, hogy az orosz vakcinának nincs dokumentációja. Nyilván van. Ne becsüljünk már le világhírű tudósokat csak azért, mert momentán Oroszországban élnek! Azoknak, akik a gyártásra jelentkeznek, mint a dél-koreaiak, a kínaiak, s egy magyar cég is, nyilván átadják a know-how-t, meg a szükséges adatokat a helyi engedélyeztetésekhez. Persze a megfelelő jogi procedúrák mellett, védve a szellemi terméket. Másnak viszont miért tennék meg ezt a szívességet? Én csak azt hallottam eddig orosz oldalról, hogy akik komolyan együtt akarnak működni, jöjjenek Moszkvába, és beszéljék meg egymással a szakemberek, amit meg kell beszélniük. Ennyi. A többi pedig habverés.

Legalább a közbeszéd formálóinak meg kellene érteniük végre, hogy kapitalizmus ez itt is, ott is minden előnyével és hordalékával!

Talán Oroszországban némileg nagyobb szociális érzékenységgel az elesettek irányában. A politikai nyilatkozatokban mindenképpen, s talán a kormányzati döntések szintjén is, már amennyiben ez innen megítélhető a tévedés kockázatával. Mindenesetre hiteles tudás híján a magára valamit is adó értelmiségieknek – az egykori televízióstól, a mai rádiós műsorvezetőkön, a parlamenti ellenzéki pártok hordószónokain át a korábbi államtitkárig – fel kellene ismerniük, hogy amikor érzelmi alapon veszettül ágálnak a Szputnyik-V ellen, tovább korbácsolják azokat az önpusztításba torkolló indulathullámokat, amelyekkel Orbán és köre már így is elárasztotta az országot.

Természetesen fogalmam sincs arról, hogy jók-e vagy sem az orosz vakcinák, ezért nem is érvelek mellettük. De ellenük sem. A szakemberek dolga, hogy megtegyék ezt. Az ő felelősségük annak megítélése is, hogy a fejlesztés, a tesztelés dokumentációja megfelel-e az EU-követelményeknek. Az azonban kézenfekvő, hogy a háttérben meghúzódó üzleti érdekek szerepet játszhatnak az ellenkampányban, a nem nyugati készítmények, így a kínaiak lejáratásában. Azt hiszem, sokat tudnának mesélni erről a gyógyszer-kereskedelemben ügyködők más termékek esetében is.

Már csak azért is, mert a piacszerzés mellett logikus üzleti cél az árak egekig emelése. Orosz számítások szerint a Szputnyik-V költsége egyharmada a drágább nyugati készítményének, s fele a másikénak. De ez is szakértői ügy. Ám abban talán minden specialista egyetért, ami egy laikus számára is kézenfekvő kellene legyen, hogy Moszkvának nem érdeke katonáinak, orvosainak, pedagógusainak, egyáltalán saját lakosságának kiirtása. Márpedig az internet népének legszélsőségesebb megnyilatkozásaiból akár ez is következhetne.

Friss hír, hogy Dél-Korea januártól nagy tömegben fogja gyártani a Szputnyik-V-t. Az oroszoknak ugyanis nincs elegendő kapacitásuk, ezért keresik lázasan a partnereket Kínában, Indiában, Brazíliában is. Nem csak a harmadik piacra való termelésre, hanem az oroszországi igények kielégítésére. Mert a minimális immunitási szint eléréséhez azonnal 15-20 millió adag készítményre lenne szükségük saját felhasználásra. Nem hogy exportálni tudnának, most keresik a lehetséges partnereket, hogy visszaszoríthassák a járványt odahaza.

Világszerte akkora az igény a vakcinára, hogy előbb-utóbb azok érzik majd szerencsésnek magukat, akik egyáltalán belátható időn belül hozzájuthatnak valamelyik bevizsgált és számukra megfelelőnek talált készítményhez.

Ebben az értelemben egyébként értelmetlen a vakcinák választása közötti orbáni felvetés, s ennek vitatása. A többség számára az lesz hozzáférhető, amit a magyar hatóságok jóváhagynak, s megvásároltatnak. Laikusként azt gondolom, hogy amiként az influenza oltóanyagból többféle van az életkorhoz, az egészségi állapothoz igazodva, ebben az esetben szintén célszerűbb lesz a háziorvos ajánlására hagyatkozni.

A magyar sajtó és az internetes beszólásokkal vitézkedők szégyene, hogy minderről nem ebben a felfogásban beszélnek, hanem találgatnak, viccelődnek, sőt rémhíreket terjesztenek méghozzá politikai előfeltevéseiknek megfelelően. Persze, pártunk és kormányunk vezetői sem tiszta vizet öntenek a pohárba, ami egyik táptalaja a bizonytalanságnak. Ahogy az már lenni szokott nálunk: mindkét oldal ugyanannak a torzulásnak színe és fonákja, miközben mindkét oldal az igazság bajnokaként tekint önmagára. Hogy az ördög vigye el! #

CÍMKÉP: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Era Technopolisz elnevezésű katonai innovációs intézetben –  A hadsereg különösen támogatta a vakcinakutatást, feltehetően azzal a céllal, hogy adott esetben mielőbb biztosítani lehessen a teljes harckészültséget (Fotó forrása, az orosz államfő honlapja)