951. BEKIÁLTÁS: Géniuszok a szórakoztatóiparban

A feledhető filmek, a celebek, a szórakoztató élsport ismerete lett a tájékozottság mércéje.

geniuszborosmartonkepernyokep.jpg

Tényleg attól lesz valaki géniusz, azaz zseni, mert tudja a választ arra a kérdésre, hogy

„Hányas számot kapta az Ocean’s Eleven filmek női változata?”

Egyébként a válasz: nyolcas. Vajon kimagaslóan magas intellegenciára vall-e, ha valaki helyesen felel arra: „Hogy hívják Medgyessy Péter volt miniszterelnök nevelt lányát, aki műsorvezetőből lett állatmentő?” (Tornóczky Anita) De ha az olvasó sikeres szeretne lenni az ATV-ben most futó kvízjátékban, „A géniusz”-ban, többek között ismernie kell Hajas László és Zsidró Tamás foglalkozását (sztárfodrászok), tudnia kell, hogy a „Tetthely” című krimisorozatban Horst Schimanski felügyelő nyomozott, de azt is, „Ki az a horvát világbajnok magasugrónő, aki a győztes ugrásai után győzelmi táncot lejtett?”. (Blanka Vlašić)

Igazságtalan sem akarok lenni. Mikor néhány adásba belenéztem a YouTube-on, hogy ellenőrizzem az egy-egy műsorral kapcsolatban az első benyomás alapján kialakult hiányérzetemet, valamivel kedvezőbbé vált a véleményem. Azt is megengedem, hogy meglett korom miatt más felfogásom van a műveltségről. Mindenesetre, emlékeimben úgy él, hogy az évtizedekkel ezelőtti szellemi vetélkedők tartalmasabbak voltak. Persze, elsősorban azok is szórakoztatni akartak. Elsősorban azt mérték, hogy

kinek a fejébe szorult több adattömeg, anélkül, hogy  megtudnánk, mennyire kreatív az illető.

Merthogy a géniusz szó a görög „gennao” kifejezésből származik. Latin közvetítéssel került nyelvünkbe, s eredetileg a nemzésre, a teremtésre utalt. Egyik értelmezése szerint azt a különleges képességű személyt jelöli, aki majdnem minden helyzetben kreatív és ötletes gondolkozással jut új felismerésekre. Ennek a követelménynek ugyebár meg sem akar(hat) felelni „A géniusz” című műsor. Amiből természetesen nem következik, hogy a határozottan jó, sőt rendkívüli memóriájú résztvevői ne lehetnének kreatívak a stúdión kívüli mindennapokban.

Itt azonban nem erről, csupán a szórakoztató műsorról írok egy szösszenetet. A műsorról, amelynek célja minél több nézőnek a képernyő elé ültetése, a hirdetési bevételek növelése. Ám ezzel együtt is van hiányérzetem. Mintha a kérdések többsége olyan lexikális ismereteket firtatna, amire mechanikus biflázással is szert lehet tenni. Igen gyakran csupán abból vizsgáztatják a versenyzőt, hogy emlékeznek-e egy B-kategóriás, nagyrészt amerikai film szereplőire, ismerik-e a celebeket, jártasak-e a bulvár és ezzel rokon szórakoztató élsport világában.

Olykor persze felbukkannak mélyebb tudást, kitekintést feltételező ismeretanyag felidézését igénylő kérdések. Előkerül egy-egy valóban jelentős alkotóművész vagy tudós neve. De általában velük kapcsolatban is csupán a felszínes ismeretekre, külsőségekre kérdeznek rá az egyébként irigylésre méltó memóriájú, küzdőszellemű versenyzőktől. Mindent egybevetve – a tévedés kockázatával – az a benyomásom, mintha a célközönség elvárásához igazodva a szerkesztők nem igényelnék 

a Magyarországgal, a környező államokkal, a nagyvilág múltjával és jelenével, a hazai és az egyetemes kultúrával kapcsolatos mélyebb tudásról való számadást.

Arra viszont nagyon is ösztönöznek, hogy a nagyközönség a valóságos világból kikapcsoló bugyuta sorozatokat, sportközvetítéseket nézzen, bulvárhíreket olvasson, habkönnyűzenét hallgasson. Azt üzeni ugyanis, hogy ma ez a feltétele a tájékozottságnak. Vagyis „A géniusz” úgy szórakoztat, hogy egyúttal a szórakoztatóipari termékek fogyasztása felé is tereli a tömegeket.

Ha úgy tetszik, a kínálatban benne foglaltatik az iránta való újabb kereslet generálása. Üzleti szempontból az elgondolás, mondhatni, tökéletes. A műsor producere ugyanis azt nyilatkozta a minap, hogy a kezdeményezésnek óriási sikere van a nézők körében. Eszerint egymásra talált a csatorna elvárása a közönség igényével. Mit lehet erre mondani? Egymásra hangolva teremtik meg az egyre sekélyesebb világot, világukat, világunkat. Bizony, így megy ez!#

CÍMKÉP: Boros Márton negyvenéves vegyész végzettségű tanár, a vetélkedő eddigi legsikeresebb résztvevője – Ez a kvízjáték arra ösztönöz, hogy keresletet generáljon a szórakoztató televíziózás műsoraira (A képernyőkép  forrása az ATV honlapja)