1081. BEKIÁLTÁS: Vigyázat, internetbazár!

Az a cél, hogy minden interneten szörfölő megtalálja a saját fóbiáit igazoló állításokat.

internetszorfoles.jpg

A kattintásra vadászó internetes újságszerkesztés valóságos „gyöngyszemére” leltem január 8-án este az Indexen szörfölve. A főoldalon, ám egymástól tisztes távolságban két, kétféle felfogású olvasó kegyét kereső cím ötlött a szemembe:

Az egyik szerint: „Ukrajna vesztésre áll a háborúban, óriási veszteségei vannak”. A másik pedig így hangzott: „Ideje felkészülni Oroszország összeomlására”.

Természetesen, a két állítás nem feltétlenül zárja ki egymást, vagyis azt, hogy mindkét fél belerokkanhat a háborúba, de ez az üzenet csak akkor jutna el a nagyérdeműhöz, ha tudatos szerkesztői szándékkal, egyetlen összeállítás részeként adták volna közre a két írást, vagy annak részleteit. Valamikor még egy kommentár alapjai lettek volna, esetleg azzal a végkicsengéssel, hogy ennyire nehéz eligazodni az Ukrajna körüli történésekben.

Persze, már más időket élünk. Ma gyakran az a cél, hogy minden böngésző hozzájusson a saját fóbiáit igazoló állításokhoz. Ugyanis ezzel lehet az adott médium sokféle, bazárszerű kínálatához kötni a különböző véleménybuborékokban tanyázó olvasókat. Következésképp, ilyen módon növelhető a kattintásszámhoz kötődő bevétel.

Végeredményben, ma az ilyen megoldásért nem elmarasztalás, hanem bónusz jár a szerkesztőnek, aki amúgy nagyon gyakran a szerkesztőségbe beömlő híráradatot anélkül nyomja fel a médiatérbe, hogy ideje lenne azokat összevetni egymással, netán a hetekkel, ne adj' isten az évekkel ezelőtti előzményekkel. A jelmondat:

„Ütköztesse a híreket, rendezze eseménysorrá, folyamattá őket az olvasó, mert úgymond a hír szent – ami persze már első előfordulásakor is a manipulációt, a médiaüzletet szolgálta – , mi megadjuk neki a szabad tájékozódás lehetőségét!"

Természetesen, az olvasónak nincs sem ideje, sem felkészültsége az újságírói munka elvégzésére, ezért aztán idővel elveszettként bolyong, főleg a közéleti, a nemzetközi hírek rengetegében. Többségük emiatt köt ki a bulvár tartalmaknál, amelyek befogadásának minimális a szellemi előfeltétele. Az is csak kevesek fejében fordul meg, hogy gondolni kellene a kattintásszám-újságírásnak erre a mechanizmusára, amikor szörfölünk, böngészünk és válogatunk a portékák között az internetbazárban! S amíg ez így marad, a politikai–gazdasági uralkodó réteg tetszése szerint vezetheti orránál fogva a választókat, és grasszálhat a világban. Mindenesetre, én szóltam...#

CÍMKÉP: A mechanikus internet-böngészés túllépéséhez tanácsot adó számtalan cikk egyikének illusztrációja – 10 Things to Explore While Surfing the Web