1117. BEKIÁLTÁS: Végre hírek a front másik oldaláról is!

Mintha óvatos váltás történne az Ukrajna területén folyó háború nyugati kommunikációjában.

donyeckkiegettautobusz2023-04-28.jpg

Nekem meglepetést okozott tegnap az Euronews. Mielőtt azonban részletezném, hadd bocsássam előre:

úgy mondok nemet az Ukrajna területén folyó háborúra, hogy ebbe a „nem”-be a frontnak nemcsak a Kijev felőli oldalának szenvedését értem. Egyaránt áldozatokat látok a Dnyepertől nyugatra és keletre elterülő térségekben, akkor is, ha orosz fegyverektől, akkor is, ha az ukránokétól, akkor is, ha NATO-lövedékektől, rakétáktól halnak meg az emberek, dől romba a házuk, a lakásuk, az életük.

Ehhez képest a propaganda azt akarja elérni, hogy ellenségnek tekintsem őket. Az egyik, illetve a másik fél saját ellenségeként azonosuljak a döntéshozókkal. Persze, igazoló magyarázatot egyaránt találok a hatalmi centrumok döntéseire, mint az azok jogosságát megkérdőjelezőkre is, de éppen ezért tiltakozik minden ízem a kizárólagos igazság hirdetése ellen. És ezért ítélem el visszatérően az egyoldalú tájékoztatást, ami ugyebár nem is tájékoztatás, hanem hamisítás.

A moszkvai propagandával nekünk alig van dolgunk, hiszen a nyugati világban gyakorlatilag hozzáférhetetlenné tették az ottani médiumokat az átlagemberek számára. Így aztán hozzájuk az erősen szelektált hírek jutnak el, melyekből megközelítően sem lehet rekonstruálni – no nem az eleve sokarcú valóságot – de az orosz vezetés nyilvánosan elhangzott érveit sem. Nálunk az emberek nagy többségét csak a tendenciózus közlések, kommentárok érik el. Ennek legkirívóbb része, hogy

médiumaink többsége ma sem hajlandó tudomást venni arról, hogy a Kelet-Ukrajnában élő sokmilliós orosz lakosság autonómiatörekvéseit 2014-től büntető zászlóaljakkal, majd rendszeres ágyúzásokkal torolta meg a kijevi hatalom.

Ez vezetett a polgárháborúhoz, s az ottani tízezernyi civil halálához, sok évvel a 2022. februári orosz támadás előtt. Petro Porosenko elnök általam többször idézett, 2014-es beszédrészlete a bizonyság arra, hogy az ukrajnai központi hatalom tudatosan vállalta fel az ottani pusztítást. Ám minderről lényegében ma sem tud a nyugati közvélemény. A szabadnak és objektívnek mondott sajtó zsilipjei tökéletesen zártak nyolc éven át. És zárva vannak most is. Csak arról hallhat a nyugati, így a magyar közönség, hogy az orosz hadsereg lövi az ukrajnai célpontokat.

Ehhez képest, kilenc év után először, a héten az ATV-ben is felfedeztem olyan tudósítást, amelyből többé-kevésbé kiderült, hogy az ukránok szintén ágyúzzák a Donyec-medencei településeket. Hangsúlyozottan nem katonai, hanem civil célpontokat. Azért a „többé-kevésbé” kitétel, mert ha az átlag nézővel csupán a támadást elszenvedett falu vagy város nevét közlik – miként érzékeltem –, abból nem tudhatja a közönség, hogy a szakadár, a Moszkva által úgymond visszacsatolt, történelmileg Oroszországhoz tartozott területen élő, főleg orosz etnikumú civileket érte támadás. Következésképp,

a csúsztatás miatt az ilyen eseteket is Moszkva számlájára könyveli el a néző.

Ilyen felemás eljárást észleltem az Euronews-nak e cikk első mondatában említett, április 29-ei, szombat esti hírblokkjaiban. A meglepetést az okozta, hogy egyáltalán bekerült valami arról, hogy az orosz fél által annektált területen élőket is támadja az ukrán hadsereg. Valójában, ezek a támadások – a fentebb jelezett 2014 és 2022 közötti időszak után – megsokszorozódtak az elmúlt egy évben. Gyakorlatilag mindennap amerikai rakétákkal lövik Donyeck és Luganszk egyes kerületeit, s a környező falvakat. És nincs nap, hogy ne halnának meg emiatt civilek, köztük gyerekek.

Eddig azonban ezek az esetek rejtve maradtak a nyugati közönség előtt, bár a mostani (fél)fordulatban sem volt sok köszönet. Az Euronews előbb hosszabb beszámolót közölt egy konkrétan meg nem nevezett ukrajnai város emeletes épületét ért orosz rakétatámadásról. Persze, az eleve kérdés, hogy a kísérőszöveg a valóságot írja-e le, mivel az adott körülmények között ez semmivel nem igazolható. Ám tegyük fel, hogy a valóságról értesültünk, s ennek alapján ugyebár

a nézőben kiváltódott az orosz fél elleni indulat, ami a hiteles tájékoztatással szemben, a mindent elöntő ruszofóbia jegyében, mindig is a fő cél volt az elmúlt időszakban. 

A szabad világ médiája az elsők között esett el ebben a háborúban. A korábbiakhoz képest a változást az jelentette, hogy az adásban, a No comment rovatban, egy másik várost ért támadás képeit is közreadták, kiégett gépjárművekkel, romos házrészekkel, a város távolabbi pontja fölött gomolygó fekete füstfelhővel. Ez a város a Moszkva ellenőrzése alatt lévő Donyeck volt, ami a háborúval kapcsolatos nyugati hírszolgáltatásban áttörésnek számít. Igaz, a feldolgozás módja az ATV-éhez hasonlított.

Minthogy magyarázatot nem fűztek a képekhez, a hasonló felvételeket már látott, szinte bennfentesnek számító nézők érzékelhették csupán – például az egyes képeken látható katonák karszalagjáról –, hogy orosz ellenőrzés alatt lévő, elsősorban oroszok által lakott városról volt szó. Következésképp, az ukrán hadsereg civilek elleni támadásának következményeit mutatják be. Ebben az esetben inkább a ködösítést szolgálta, mint az orientálást, hogy

a képsorra ezt a feliratot úsztatták: Donetsk, Ukraine 28. 04. 2023.

Földrajzi, történelmi tájékozottság kell hozzá, s a napi események ismerete, hogy mindebből ukrán rakétatámadásra asszociáljon valaki. Kérdés, hogy a korrektnek aligha nevezhető, de mégiscsak változó szerkesztői felfogást tükröző bejátszás már egy lehetséges tűzszünet, s talán az év vége felé megkötendő megállapodás kommunikációs előkészítésének része-e, avagy véletlen. Washingtontól Pekingig és Moszkváig, Kijevtől Varsóig vannak olyan megnyilatkozások, amelyekből akár az előbbi feltételezés is következhet.

Ha igen, akkor nyilvánvaló, hogy el kell végezni az eddigi propagandával befolyásolt nyugati közvélemény áthangolását az új helyzetre. Reménykedő olvasatomban ennek szeretném betudni az Euronews sazzézását. De mert a fejekben okozott kártétel óriási, ahogy elnézem, még sok hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy hozzászoktassák a tömegeket, miként alakult ki 2014 óta ez a szörnyűséges helyzet. Ráadásul a NATO főtitkára még április 27-én is azzal ámította a világot, hogy Ukrajna „rendelkezik a területei visszafoglalásához szükséges katonai képességekkel”. Mindenesetre, így nehéz lesz…#

CÍMKÉP: A Donyeck elleni április 28-ai ukrán támadás következményeiről készült felvételeket az Euronews No comment rovatában is szerepeltették – A csatorna kezd úgy tenni, mintha egyensúlyra törekedne az ellentétes oldalak, inkább megbízhatatlan, mint megbízható információinak közlésekor (A kép a nyugati hírcsatorna által is bemutatott, ám a honlapján általam az írás közzétételéig nem talált bejátszáson szereplő helyszínen készült, donyecki eredetű felvételből származik)