1042. BEKIÁLTÁS: Bíróság vár Prigozsinra, ha megéri

A hadiállapot, a halálbüntetés bevezetését, az ellenzékkel való leszámolást követelők befolyásának erősödése várható Moszkvában.

prigozsin_fotorbk-ukraina_roszmi.jpg

Fegyveres lázadás szervezése miatt indult büntetőeljárás az oroszországi Wagner magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen – tette közzé az Interfax hírügynökség június 23-án, 22 óra 56 perckor, amit valamivel később a TASZSZ részletezett. A közlemény szerint erre azt követően került sor, hogy Prigozsin Telegram-csatornáján az az állítás jelent meg, hogy

magánhadseregének egységeit megtámadták, és Prigozsin felszólította támogatóit, hogy szálljanak szembe az ország katonai vezetésével.

A védelmi minisztérium cáfolta, hogy az orosz fegyveres erők csapást mértek volna a Wagner hátországát jelentő táborokra. Egyúttal a „különleges katonai művelet” egyesített erőinek parancsnok-helyettese Szergej Szurovikin felhívást intézett a Wagner-alakulathoz, hogy „álljanak le! Rendeljék alá magukat Oroszország elnökének és minden problémát békés úton oldjanak meg. Ne játsszanak az ellenség kezére az ország számára e nehéz időben, amíg még leállíthatók a katonai menetoszlopok, s visszavezényelhetők állandó állomáshelyükre és összpontosítási körleteikbe!”

Június 23-án, moszkvai idő szerint 21 óra 42-kor Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin képben van és megteszik a szükséges intézkedéseket. Minden jel szerint a magánhadsereg egységei blokkolták az ukrajnai hadműveletek parancsnokságának helyet adó Don menti Rosztov közigazgatási és katonai intézményeit. Szombat hajnalban a helyi hatóságok felhívták a város lakosságát, hogy

lehetőleg maradjanak otthonaikban, s feltétlenül kerüljék el a városközpontot, módosították a tömegközlekedési menetrendet…

Moszkvában, más nagyvárosokban, illetve egyes körzetekben fokozott ellenőrzési rendet vezettek be. Korlátozták a polgári járműforgalmat a Voronyezsi országúton, amelyen a Rosztovtól ezer kilométerre lévő fővárost lehet elérni. Ezen az úton vonulhatnak Moszkva felé a lázadók, de az ellenük vezényelt csapatok is. Fokozott biztonsági készültség van a frekventált vasútvonalakon, repülőtereken. Moszkvában és mindenütt, ahol életbe léptették a terroristaellenes műveleti állapotot, számítani kell az internetforgalom korlátozására. A főváros polgármestere hétfőre munkaszüneti napot rendelt el...

Az államfő az ukrajnai harctér valamennyi támadási irányának parancsnokaival szót váltott az éjszaka. A szombat napközbeni rádióhírek szerint a fronton az utóbbi időben megszokott műveletek zajlottak. Helyi idő szerint 10 órakor az orosz elnök felhívást intézett az ország polgáraihoz, a lázadókhoz, ami magyarul is hozzáférhető. Azóta az állami rádió, a szokásos hírblokkokban, félóránként sugároz részleteket Putyin, illetve Szurovikin felhívásából. Műsorváltoztatást nem érzékeltem, késő délutántól az állami tévé is a szombati, szórakoztató zenés műsort adta. Az esti tévéhíradó szerint Rosztovban páncélozott járművek és fegyveres katonák voltak láthatók, de a járókelők nyugodtan sétáltak, fényképeztek, bár a nyilvános, hétvégi rendezvényeket lefújták.    

A nap folyamán az államfő telefonbeszélgetést folytatott a belorusz, a kazah és az üzbég elnökkel, később Erdogán török államfővel, illetve oroszországi kaukázusi vezetőkkel. Lukasenko és Erdogan egyaránt teljes támogatásáról biztosította az orosz vezetést. Este a Komszomolszkaja Pravda közzétette, hogy a minszki vezető – Putyin tudtával – szinte egész nap megbeszélést folytatott Prigozsinnal, s körvonalazódnak valamiféle megállapodás részletei. A csecsen elnök jelezte, hogy katonái készen állnak a lázadás felszámolásában való részvételre, s egyes hírek szerint bizonyos alakulataik már meg is érkeztek a körzetbe. A parlamenti pártok vezetői az elnök támogatására hívták fel az embereket, a Wagner eddig Ukrajnában bevetett harcosait arra figyelmeztették: maradjanak méltók eddigi hősies cselekedeteikhez.     

A hátteret részben megvilágítja, amiről egy hete, tehát június 17-én írtam az 1139. blogbejegyzésben, hogy

„Negyven magán katonai alakulattal szerződne Moszkva.”

Az írásban azt taglaltam, hogy megkezdődött az ukrajnai speciális katonai műveleti övezetre vonatkozó szerződések aláírása a magán katonai szervezetekkel. A Kreml szándéka nyilvánvaló: fokozott ellenőrzést akar gyakorolni felettük. Cserébe jogilag is legitimálják a fegyverek, a felszerelés forrását, illetve a hadsereg más tagjaival azonos szociális juttatásokat ajánlanak fel nekik. Velük egyenlő ellátást kapnak a magán alakulatok kötelékében szolgálók, köztük a sebesültek, az elesettek és családtagjaik. Miként akkori jegyzetemben is jeleztem: „Előnyöket kínálnak fel nekik, s nem erőszakkal veszik rá őket erre. Legalábbis egyelőre…”

Ennek a lebegtetésnek immár nincs alapja. Prigozsin – akiről korábban akár azt is feltételezhettük, hogy a vezetés elleni hangoskodása mögött dezinformálási szándékok húzódnak meg – immár bíróság elé fog kerülni fegyveres lázadás miatt. Feltéve, ha élve megússza a letartóztatásáig.

A Kreml számára egyre kevésbé alternatíva a teljes központosítással szemben a kesztyűs kézzel való rendteremtés, amiért Putyint rendszeresen támadják a keményvonalasok. Oroszországban egyre inkább azok hangja érvényesülhet, akik nyilvánosan – az állami médiumokban is – a hadiállapot bevezetését, a halálbüntetés visszaállítását, a nyugatos értelmiséggel, a kétkulacsos oligarchákkal, a többfrontos harc jegyében a sztálinistákkal, az ultranacionalistákkal való kemény leszámolást, a Nagy Honvédő Háború alatt rettegett Szmers (Смерть шпионам! – Halál a kémekre!) szervezet felállítását követelik.

A nyugati kötődésű, idegen ügynökként megbélyegzett Levada idén márciusban végzett kutatása szerint az ilyen és a hasonló intézkedéseket Putyin 80 százalékot meghaladó lakossági támogatással tehetné meg. S persze, ismét le kell írnom: legalábbis egyelőre. Ám ez kétélű fegyver. Amennyire kézenfekvőnek tűnik a prés meghúzása belső okok miatt, annyira növelheti a tömegelégedetlenséget is, ami a NATO mögött állóknak kifejezetten kapóra jönne. Hiszen ne feledjük: a hibrid háborúban a nyugati erők immár évtizede nagy energiát fordítanak, rengeteg pénzt ölnek egy moszkvai kormányzási válság kialakításába, Oroszország felbomlasztásába. Hogy aztán ennek milyen nemzetközi, főleg európai következményei lehetnek, azt is végig kellene végre gondolniuk a nyugati vezetőknek...#

FEJLEMÉNYEK: Ismét meglepőt húzott Putyin

CÍMKÉP: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magán katonai alakulat tulajdonosa – Egy hete még előnyös szerződést ajánlott neki és zsoldosainak az orosz védelmi minisztérium, most viszont fegyveres lázadás szításáért körözik (Fotó forrása: RBK-Ukraina, roszSZMI)